Annonce
Danmark

Dansk Islamisk Trossamfund klager over Messerschmidt og Vermund

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Trossamfund kalder udtalelser om islam dybt krænkende og i strid med værdighed ved forhandlinger.

Dansk Islamisk Trossamfund har indgivet en klage til Udvalget for Forretningsordenen i Folketinget over udtalelser i Folketingssalen fra Morten Messerschmidt (DF) og Pernille Vermund (NB).

Udtalelserne faldt i forbindelse med lovbehandling af et forslag om forbud mod muslimske bønnekald.

Det fremgår af en henvendelse til Udvalget for Forretningsordenen i Folketinget.

Ifølge klagen handler det om, at Pernille Vermund, der er formand for Nye Borgerlige, har omtalt islam som "ukrudt" og "ugræs".

For Morten Messerschmidts vedkommende handler klagen om hans udtalelse om, at antallet af muslimer, der udgør et problem i Danmark, ikke er blevet mindre, det er "kun blevet værre".

- Dansk Islamisk Trossamfund finder de fremsatte ytringer, herunder omtalen af en bestemt religion som ”ukrudt” og ”ugræs” – der jo normalt bekæmpes ved komplet udryddelse – dybt krænkende og i strid med den værdighed i forhandlingsformen, der forudsættes i Folketingets forretningsordenen, står der i henvendelsen.

Trossamfundet er enig i og indforstået med, at den politiske debat skal være rummelig, men at der trods alt er restriktioner for, hvordan forhandlinger ledes, og hvad der kan ytres i Folketingssalen, lyder det i klagen.

Dansk Islamisk Trossamfund har henvendt sig til Folketingets formand, som de mener burde have grebet ind.

I et svar skriver formand for Folketinget Henrik Dam Kristensen (S) til trossamfundet, at det altid er en vurdering fra mødelederen, hvad der er "utilbørligt".

- Ved denne vurdering må det indgå, om enkeltpersoner eller grupper i samfundet omtales på en måde, som kan opfattes nedsættende.

- På den anden side må det naturligt indgå med en betydelig vægt, at Folketinget udgør et ganske særligt forum for debat, hvor der skal være mulighed for, at et særdeles bredt spektrum af holdninger kan komme åbent til udtryk, skriver Henrik Dam Kristensen.

Morten Messerschmidt kalder klagen for "forrykt".

- I Danmark har vi en åben og fri debat, blandt andet om de problemer, antallet af muslimer udgør. Jeg ved ikke, om man skal le eller græde over det.

Spørgsmål: Islamisk Trossamfund siger selv, at de henvender sig, fordi de håber på en forebyggende virkning, så andre trossamfund ikke omtales som ukrudt og ugræs. Har de ikke en pointe i, at uanset hvilke religioner, der er tale om, skal man tale ordentligt om dem?

- Nej, islam er for mig at se den største fjende, vi har i Danmark og Vesten i øjeblikket.

- Det er vi nødt til at sige fuldstændig klart og konsekvent. Og det, at denne forening nu på skrømt begynder at varetage hensyn for andre trossamfund, gør kun hykleriet endnu større, siger Morten Messerschmidt.

/ritzau/

Henvendelse med klage over udtalelser fra Islamisk Trossamfund
Svar fra Henrik Dam Kristensen
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus

Sygeplejerskerne strejker: De første aflysninger er på vej til patienterne

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce