Annonce
AARHUS

Isolation på ubestemt tid: Magnus og mor bor i den ene ende – far og søster i den anden

Magnus Heegaard og hans mor har valgt at gå i isolation på ubestemt tid, da Magnus kun har 23 procent af den lungekapacitet, vi andre har, og dermed er særligt udsat i forhold til corona-virus. Avisen var forbi fredag - og tog billeder gennem vinduet. Foto: Jens Thaysen
Corona har påvirket os alle. Vi skal arbejde hjemme, skolerne er lukkede, og vi aflyser familiefester. Alt sammen for at undgå smittespredning og for at beskytte de ældre og kronisk syge. 14-årige Magnus Heegaard fra Egå er én af dem, vi lukker samfundet ned for.

EGÅ: Bag en tyk plastikvæg kan 14-årige Magnus Heegaard lige skimte ansigtet på sin far.

Det er det tætteste, de kommer hinanden i en periode, som ingen af dem ved, hvor længe varer.

For Magnus har kun 23 procent af den lungekapacitet, vi andre har, og dermed er han én af de mange danskere, der er særligt udsatte i forhold til coronavirus. Og én af dem, som vi lukker samfundet ned for at beskytte.

I mandags valgte hans forældre og han selv at gå i frivillig isolation i hjemmet i Egå for at sikre, at han ikke blev udsat for smitte. Men så blev familiesituationen endnu mere kompliceret, da Magnus’ søster blev sendt hjem fra sin efterskole, fordi hun havde været i Østrig på skiferie og kunne være en mulig smittebærer.

- Vi havde forskellige løsningsforslag, men så kom min mor på, at vi kunne dele huset mellem os. Så nu har vi sat en tyk plastikvæg op midt i huset, og så bor jeg og min mor i den ene ende og min far og søster i den anden, fortæller Magnus.

Opdelingen af huset kunne kun lade sig gøre, fordi der er to badeværelser, og beslutningen er taget i samråd med Magnus’ læge.

Vi har vænnet os til, at vi skal tage hensyn til Magnus’ begrænsninger, men jeg må da indrømme, at da jeg så Statsministerens udmelding i onsdags om corona-situationen, og at Danmark skulle lukkes ned, da blev jeg chokeret.

Annonce

Lunger tog permanent skade

Da Magnus var halvandet år gammel, blev han først ramt af RS-virus og derefter mycoplasma-virus. Det er to forholdsvis almindelige vira; forkølelse og kold lungebetændelse. Men tilsammen var de katastrofale for den lille dreng, da den ene lunge klappede sammen og begge lunger tog permanent skade.

Derfor har familien vænnet sig til et liv og en hverdag med udfordringer, men det har dog ikke lagt en dæmper på Magnus Heegaards drømme.

Allerede som 11-årig var han en af landets hurtigste optimistjollesejlere og kvalificerede sig til VM via sin placering på ranglisten, ligesom han blev udtaget til landsholdet. Siden er han skiftet til Laserjollen og deltager i stævner i ind- og udland.

Annonce

Én dag ad gangen

Lige nu hedder udfordringen dog coronavirus, det værst tænkelige scenarium for en dreng med nedsat lungekapacitet. Og hans forældre.

- Vi har selvfølgelig løbende fulgt situationen, og i mandags følte vi ikke længere, at vi kunne tage ansvaret for at sende Magnus i skole, for vi ville jo have det forfærdeligt, hvis han blev udsat for smitte. Vi har vænnet os til, at vi skal tage hensyn til Magnus’ begrænsninger, men jeg må da indrømme, at da jeg så statsministerens udmelding i onsdags om corona-situationen, og at Danmark skulle lukkes ned, da blev jeg chokeret, siger Magnus’ mor, Christine Heegaard.

Det må være voldsomt stressende for jer, at I ikke ved, hvordan det her udvikler sig, og hvor længe I skal sidde i selvvalgt isolation?

- Jeg tror, at fordi vi har været så meget igennem allerede, så tager vi det måske mere roligt. Det er selvfølgelig en underlig situation, men vi ved bare, at vi skal sikre, at Magnus ikke bliver smittet, siger hun.

Magnus selv er heller ikke umiddelbart påvirket af situationen og udsigten til ikke at vide, hvornår han kommer ud af sin isolation.

- Det dur ikke at tænke sådan, jeg tager én dag ad gangen. Jeg følger ikke så meget med i nyhederne, det gør mine forældre, og så fortæller de mig det vigtige. Så jeg var forberedt på, at jeg skulle i isolation på et tidspunkt. Men jeg er optimist og er sikker på, at det nok skal blive godt igen, siger Magnus.

Familien Heegaard fik en ekstra udfordring, da Magnus' storesøster blev sendt hjem fra sin efterskole, fordi hun havde været på skiferie i Østrig. Løsningen blev en plastikvæg, der deler hjemmet i to. Foto: Christine Heegaard.
Annonce

Hvem køber ind?

Rent praktisk har familien hver deres ende af huset og hver deres badeværelse. Men huset har kun ét køkken.

Derfor er det Magnus’ far, der handler ind. Det foregår med handsker på og en muffe trukket godt op over mund og næse, når han går i Rema. Så stiller han varerne foran hoveddøren. Her kan Magnus’ mor hente dem ind og vaske og spritte af, så der ikke bæres noget med ind.

- Det er min mand, der køber ind, fordi vi har valgt, at det er Magnus og jeg, der er gået i isolation. Og da køkkenet er i vores ende, er det mig, der laver mad. Maden til min mand og datter sætter jeg på en bakke ved plastikvæggen, som de så kan trække ind under. Og al servicet lader de stå i så lang tid, at vi ved, der ikke kommer bakterier den modsatte vej, fortæller Christine Heegaard.

Og hvad får man så tiden til at gå med, når man er i isolation på ubestemt tid.

- Min mor har lavet et skema, så jeg ved, hvornår jeg skal lave lektier, og hvornår jeg har pause. Derudover spiller jeg en lille smule på computer, vi styrketræner sammen, og så snakker jeg med kammeraterne på telefon. Det er dejligt at have den mulighed, når nu jeg ikke må se dem, siger Magnus.

Foreløbigt har den frivillige isolation varet i seks dage. En bagkant kender ingen af dem, men der er ingen alternativer.

Kære læser: Vi har valgt at låse alle artikler om coronavirussen op for at sikre, at alle lokale borgere har adgang til den bedst tilgængelige viden om den trussel, vi står over for. At hjælpe med at begrænse smitten af coronavirus er en naturlig del af vores mission om at understøtte det lokale samfund.

Under normale omstændigheder er Magnus en frisk og aktiv 14-årig, der i flere år har sejlet optimistjolle som her, og siden skiftet til laserjolle. Når han er på vandet er forældrene altid med i en gummibåd med en iltflaske, hvis han pludselig mangler luft. Foto: Jens Thaysen
Magnus Heegaard har været i frivillig isolation i rækkehuset i Egå i knap en uge. Tiden går med lektier, styrketræning med sin mor og telefonsamtaler med kammeraterne. Foto: Jens Thaysen
I 2016 gennemgik Magnus Heegaard en operation, der på en gang skulle skaffe mere luft til lungerne, og afhjælpe det hulbryst, Magnus Heegaard havde på grund af sin sygdom. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce