Annonce
Aarhus

Iværksættere på dannelsestur

<p>En af opgaverne i Aarhus i går bestod af en workshop i Institut for X på Godsbanen. Her skulle Julie Krog Vistisen og med-konkurrenterne designe træskilte med særlige buzz-ord, der kan passe ind i Kaospiloternes kommende iværksættermiljø i Filmbyen. Foto: Kim Haugaard</p>

Iværksætter-konkurrencen Startup-Buzz gjorde onsdag holdt i Aarhus med tre lokale deltagere om bord, der kæmper for at følge i Smag først-indehaveren Morten Stahl Pedersens vinderspor fra 2011.

Et superintenst højskoleophold, en moderne dannelsesrejse eller en iværksætteruddannelse forklædt som boullionterning.

Annonce

En kær konkurrence som iværksætternes Startup-Buzz får mange beskrivende betegnelser med på vejen, og i går slog bussen med årets 12 finalister så et smut forbi Aarhus for blandt andet at give et bud på, hvordan byen får det mest ideelle miljø for unge idémagere.

De lokale buzzere

Julie Krog Vistisen, Aarhus

Idé: Livemagasinet bringer journalistikken tæt på publikum ved at udfolde historierne på en scene mellem journalister og kilder.

Mattias Edström, Aarhus

Idé: Abrella gør Aarhus til verdens bedste by i regnvejr ved at lave gratis låneparaplyer.

Lasse Tindbæk, Aarhus

Idé: Studiz er skabt af studerende, for studerende og samler ALLE landets studierabatter i en app, som også giver mulighed for at oprette et digitalt studiekort.

De tanker har de gået længe med hos Kaospiloterne i Filmbyen, hvor planen er, at projektet Hive skal hjælpe unge iværksættere i den kreative og digital branche på vej fra 2015, og derfor er Kaospiloterne denne gang hoppet med om bord på Startup-Buzz, som netværket Dare2network står bag på fjerde år.

Konkurrerer i idéer

Buzzen består i al sin enkelhed af en bus, der i denne uge - iværksætterugen - kører rundt i landet, og hvor de 12 deltagere undervejs konkurrerer i at generere de fleste og bedst mulige idéer. I Aarhus gik en anden af de kreative hjerneopgaver ud på at komme med et kort oplæg om, hvordan man bedst engagerer iværksættere i Kulturby 2017-projektet.

Vinderen bliver udpeget i morgen, når bussen gør sit sidste stop i København, og hvor spændingen bliver udløst for de tre lokale deltagere Julie Krog Vistisen, Mattias Edström og Lasse Tindbæk. Præmieren indeholder adgang til et særligt udvalgt advisory board, reklamekampagner og advokatbistand i forhold til iværksætterens idé.

Og for århusianerne er der stolte traditioner at forsvare. Den første vinder af Startup Buzz i 2011 blev nemlig Morten Stahl Pedersen, der i dag driver fire vinforretninger under navnet »Smag først« i Aarhus, Vejle og København.

Et holdbart koncept

»Da jeg deltog i konkurrencen opdagede jeg for første gang, at der var mange andre iværksættere derude med den samme gejst som mig. Det var selvfølgelig fint at vinde og få et unikt advisory board, men det vigtigste var, at jeg fik opbygget et kæmpenetværk og en masse venskaber, som jeg har holdt ved lige siden. Og selve ugen rundt i landet med bussen er en enorm oplevelse og som et superintenst højskoleophold, der giver utroligt meget. Det er et tætpakket program med besøg hos uddannelsesinstitutioner og virksomheder,« fortæller Morten Stahl Pedersen.

Denne gang har han også været med i spillet. Som dommer i forbindelse med konkurrencens to auditions i Aarhus og København, der reducerede 30 ansøgere til 12 deltagere. Og Morten Stahl Pedersen kender om nogen vinderformlen:

»Det handler om at have den rette entrepreneur-spirit og et koncept, der holder. Jeg har hele tiden lyst til at starte projekter op, hvis døgnets timer ellers tillod det, og »Smag først« er beviset for, at mine idéer også tåler at blive ført ud i livet,« siger 2011-vinderen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Annonce