Annonce
Kultur

Iværksætteriet blomstrer i det gamle slagteri i Sydhavnen

<p>Viva Los Pedalos - Cyklistforbundet er seneste skud på stammen i Sydhavnen. I sidst uge indviede man cykelkulturhuset MeetShop i det gamle slagteri i Jægergårdsgade 152. Foto: Axel Schütt</p>

Kreativ klynge har fået solidt fodfæste i det gamle slagteriområde i Sydhavnen i Aarhus. Særligt inden for musikken har området gjort sig bemærket både nationalt og internationalt.

Arkitekter, designere, musikere og lydfolk har fundet sammen i et kreativt fællesskab på adressen Jægergårdsgade 152, som inden for de seneste fem år har været inde i en rivende udvikling. Området tæller i dag over 50 CVR-numre på små og mellemstore virksomheder.

Et voksende mylder af små virksomheder er de seneste fem år skudt frem. Området tæller i dag over 50 virksomheder. Foto: Flemming Krogh

Særligt inden for musikken har området gjort sig bemærket nationalt og internationalt.

Sydhavnen

Jægergårdsgade deler området over i to. Den nordlige del, som blandt andet indeholder det tidligere Skousen, går man i gang med at udvikle i 2016.

Området indeholder også den gamle kulbro, som der er planer om at bevare og omdanne. Det er et vigtigt bærende element i den kommende udviklingsplan.

Den sydlige del af området indeholder blandt andet Restaurant Kohalen og slagterigrunden, hvor de midlertidige lejere kan blive frem til 2019.

.

Foto: Flemming Krogh

Bag navnet Lydhavnen gemmer sig et netværk af ti virksomheder, der bestyres af musikere, lydteknikere og producere, som holder til i de gamle fabriksbygninger på slagterigrunden i bunden af Jægergårdsgade.

Annonce
Foto: Axel Schütt

Lydhavnen tæller blandt andet Heller Productions Aps, der består af produceren Carsten Heller, der har arbejdet med navne som Nephew, Veto og Kashmir. Inde ved siden af ligger virksomheden Gyraf Audio, ejet af Jakob Erland, som leverer håndbygget lydudstyr til verdensnavne som Daft Punk og Mark Knopfler.

Bygningerne er ejet af kommunen og bliver lejet ud til de kreative erhverv på midlertidig basis.

Sleth Arkitekter er nogle af de 'gamle' i området. Siden 2006 har de haft til huse i en gammel pølsefabrik, som de selv har sat i stand og haft mulighed for udvide i takt med tegnestuens vokseværk. I dag har firmaet 15 ansatte.

»Det var noget gammelt rod, men vi kunne få det billigt og havde mod på selv at putte nogle kræfter i det og skabe det sted, vi gerne ville have. Samtidig ligger det et fint sted i byen. Vi er både midt i byen og på kanten af den,« siger partner Rasmus Therkildsen om bevæggrundene for at slå sig ned i Sydhavnen.

Fra vugge til egne ben

Siden dengang har området været i en heftig udvikling.

»Tidligere vidste folk ikke, hvad det var for et område. Det ved de i dag. Man er en del af en fælles identitet omkring et spirende kreativt miljø,« siger Rasmus Therkildsen, der kalder området for »en lille succeshistorie«.

Han har gennem årene set området udvikle sig fra iværksætter vugge til hjemsted for kreative virksomheder, særligt inden for det musiske felt.

»I dag er alle de folk, som er hernede omkring lyd, er blevet meget mere professionaliserede. Det er firmaer som tjener penge. Lydstudierne er gået fra at være et sted for hyggeindspilninger i weekenderne til at være et sted, hvor nogle af de største danske bands indspiller. Der er sket en stor forandring,« forklarer han.

Det billede nikker musiker Marie Højlund genkendende til. Hun har i mange år haft øvelokale i området med bandet Marybell Katastrophy og har fulgt den proces, der har været i gang.

»I de seneste fem år er det eksploderet fuldstændigt dernede. Der er sket en udvikling fra vækstlag til kreativt erhverv, som klarer sig rigtig fint. Selv københavnerne er blevet nødt til at tage til Aarhus for at få produceret deres musik, fordi det er her, de bedste folk sidder,« siger Marie Højlund, der også sidder med i Kunstrådet og er formand for kommunens Musikudvalg.

Hun har præsenteret sine synspunkter i et oplæg for Aarhus Kommunes Kulturudvalg for nogle uger siden.

»Mit budskab til politikerne var, at man skal bringe folk i området med ind i udviklingsprocessen og lytte til deres ønsker.«

»Som kunstfagligt udvalg synes vi, at det er vigtigt, at man ikke kun tænker; hvad vil vi gerne blive, men også kigger på, hvor det, som vi gerne vil have til at ske, faktisk sker i forvejen. Forhåbentlig vil man se, at det vil være fuldstændigt håbløst at forsøge at gøre det, man har gjort i København, hvor man lader kreative folk rykke ind i et område, gøre det spændende og vækstende, for så at smide dem ud og flytte noget andet ind. Det er man bange for kan ske med Sydhavnen,« siger Marie Højlund.

Hun fremhæver samarbejdet på tværs mellem virksomhederne i området, som et at stedets store forcer.

»Hvis en producer skal anbefale en som kan indspille en plade, så er det i huset. Det samme er folk som kan masterere det sidste,« forklarer Marie Højlund, der foreslår, at der bliver lavet en analyse af de erhvervsdynamiske effekter i området.

Annonce

En hyldest til pedaler

Selv om en stor del af det kreative miljø i området er blevet professionaliseret, er der fortsat plads til de lidt skævere projekter. Seneste skud på stammen er Viva Los Pedalos - Cyklistforbundet, som er rykket ind i den fjerneste ende af adressen Jægergårdsgade 152 for at danne cykelkulturhuset, Meet Shop. Foreningen overtog et lokale på 110 kvadratmeter i midten af marts. Siden har stedet fået en hel del kærlighed og knofedt.

»Vi har brudt en masse ned. Før var der ikke vinduer i facaden, så dem har vi sat i. Vi har malet og bygget en rampe. Før var det bare et råt rum,« fortæller Anders Freestone, lokalformand.

Der er flere grunde til at det lige er i Sydhavnen at det nye cykelkulturhus har slået sig ned.

»Det er klart at den billige husleje er attraktiv. Men det er ikke det eneste. Her kan vi vise, hvad vi kan, og hvad vi vil. Samtidig er det kun 200 meter fra Banegården. Frontløberne ligger lige om hjørnet og er en oplagt nabo. Hele området har fået et opsving, så det er stedét at være. På Godsbanen sker der også meget, men jeg synes også at det geografisk er vigtigt, at der sker noget i flere dele af byen, så det kulturelle ikke kun er samlet et sted. Så kan man også blive inspireret af hinanden,« siger Anders Freestone.

Han ser det midlertidige aspekt som en drivkraft.

»Det er en del af energien ved at være her. At være agent for forandring kræver vovemod. Det forstærker det midlertidige,« forklarer han.

Annonce

Brug identiteten

Det midlertidige element kan også have en bagside, for fremtiden er uvis for de mange aktører i området, og det kan bremse en investering.

»Det fede ved stedet er, at det er så blandet med både det etablerede og eksperimenter. Men for manges vedkommende er det midlertidige ikke længere en del af deres identitet. De har nærmere brug for at have nogle faste rammer og vished, fordi de fx bygger lydstudier op,« siger Marie Højlund.

Rasmus Therkildsen har svært ved at forestille sig, at man i fremtiden ville være interesseret i jævne hele området med jorden.

»Vi ved, at området kommer til at ændre sig, men vi ved ikke hvordan. Den værdi og identitet, der er skabt af de folk, der er i området nu, vil man kunne bruge fremadrettet. Det kan bruges som en vækstgenerator for den udvikling, som kommer på sigt. Alene kendskabet til området forøger stedet værdi, når kommunen skal udvikle det videre,« mener han.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Skyskraber skåret lidt ned: Nu er byrådsflertal parat til at sige ja

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Vanvidskørsel på Aarhus Ø: Kommunen og politiet opfordrer hinanden til handling

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Aarhus

Tirsdagens coronatal: Flere østjyske kommuner har ingen nye smittede - Aarhus går dog ikke fri

Erhverv

Fodboldfeberen raser i Danmark: Hummel melder så godt som udsolgt af landsholdstrøjen

Byudvikling For abonnenter

Byggemand og samler: Olav de Linde har lageret fyldt med genbrug til sine byggeprojekter

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Sommer i Danmark: Fire kunstudstillinger du burde se, når du er i Østjylland

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Far og bror til sigtet i sag om påkørt betjent: Vi fik overtalt Mohamad til at melde sig

Danmark

Sidste danske soldater har forladt Afghanistan

Alarm 112

Kvinde angrebet med bushammer: Forsøgte at afværge slag med sin paraply

Aarhus For abonnenter

Mystisk mand køber hele villakvarterer op i Aarhus: Her er historien om Singh - manden ved døren

Aarhus

Nyt 18-etager hus i Forskerparken: Skræddersyet til tech-virksomheder

Annonce