Annonce
Erhverv

Iværksætterselskaber booster konkurstal

Tom Vile Jensen, erhvervspolitisk redaktør, FSR ? danske revisorer. Pressefoto

Konkurstallet for december 2017 slog alle rekorder, selvom vi befinder os midt i en højkonjunktur. Iværksætterselskaber fører an i den triste statistik.

Annonce

Konkurstallet for december 2017 slog alle rekorder, hvilket bidrog væsentligt til, at antallet af konkurser i andet halvår 2017 lå 21,5 procent højere end samme periode 2016.

Dermed brydes den positive tendens fra første halvår 2017, hvor konkurstallet var lavere end første halvår 2016, forklarer direktør Kent Nielsen fra eStatistik, som sammen med FSR - danske revisorer står bag en frisk analyse for Erhverv+.

- Ikke uventet skyldes langt størstedelen af konkurserne de såkaldte "nulvirksomheder", som ikke bidrager med jobskabelse eller økonomisk vækst, og en stor del af disse nulvirksomheder er iværksætterselskaber, siger Kent Nielsen.

Erhvervspolitisk direktør Tom Vile Jensen fra FSR - danske revisorer kalder det usædvanligt, at antallet af konkursramte virksomheder slår alle rekorder midt i en økonomisk højkonjunktur. Også han peger på iværksætterselskaberne som det svage led i statistikken.

- De nye iværksætterselskaber går i stor stil konkurs, fordi de bl.a. ikke er økonomisk særligt solide. Mange startes for en krone, og så skal der ikke gå meget galt, før konkursen truer, siger Tom Vile Jensen.

En anden uheldig tendens, som driver konkurserne i vejret blandt iværksætterselskaberne, er, at mange af dem ikke overholder simple lovgivningskrav for overhovedet at kunne drive selskab. For eksempel undlader mange at aflevere et årsregnskab, tilføjer Tom Vile Jensen.

- Når myndighederne så skrider ind med krav om tvangsopløsning ender mange formentlig i konkursbunken.

Heldigvis er tabet af arbejdspladser og økonomiske værdier i iværksætterselskaberne ikke så store - endnu. Men det er klart, at hvis stigningen i konkurser fortsætter i det tempo, vi ser lige nu, så får det på et tidspunkt en negativ effekt i det større regnskab.

Tom Vile Jensen, erhvervspolitisk direktør i FSR - danske revisorer
Annonce

Bedre, men stadig for højt

På trods af et samlet fald i antal konkurser for hele året er niveauet stadig højt, siger Kent Nielsen.

- Det gælder også for de aktive virksomheder, hvor konkurstallet i fjerde kvartal 2017 var det højeste målt i fjerde kvartal siden 2010, siger han.

I 2017 gik 6.383 virksomheder konkurs, hvilket svarer til et fald på 4,4 pct. i forhold til rekordåret 2016. I absolutte tal er det et fald på 281 konkurser i forhold til 2016.

- På trods af faldet er tallet historisk set stadig på et højt niveau og det tredjestørste, der er registreret, siger Kent Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Borgmester er foruroliget over coronaudvikling i Aarhus: Alle unge bør testes

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce