Der er knapt to år, til de første århusianske letbanetog begynder at rulle.
Så i sagens natur aner ingen, om letbanen vil leve op til de store forventninger om at flytte masser af pendlere ud af bilen og ind i toget.
Alligevel lyder der et rungende »ja« fra de århusianske folketingskandidater på spørgsmålet: »Skal staten give tilskud til nye letbaneetaper i Østjylland«.
Kun byens tidligere borgmester, forsvarsminister, Nicolai Wammen (S), kommer med et svar, der ikke kan tolkes som et ubetinget ja.
»Jeg var selv som borgmester med til at træffe beslutningen om, at vi skal have letbanen i Aarhus, og jeg tror, at vi alle glæder os til, at første etape står færdig i 2017. Hvad angår de næste etaper af letbanen, så er kommuenrne og regionen i fuld gang med at færdiggøre et konkret forslag. Derfor er det fornuftigt, at vi afventer med at drøfte finansieringen, til vi kender forslaget,« skriver Nicolai Wammen.
Den konservative Naser Khader er klar i mælet:
»Staten skal give tilskud til letbanen på samme måde, som staten giver tilskud til andre lignende investeringer. Metroen i København, letbanen i Odense og togskinner til Aalborg Lufthavn er gode eksempler herpå, og da århusianerne betaler lige så meget i skat som københavnerne, så skal de selvfølgelig opleve et balanceret statsligt engagement,« skriver Naser Khader.
De konservative og Enhedslisten er sjældent enige om ret meget. Men Naser Khader og Søren Egge Rasmussen er rørende enige om letbanens potentiale.
»Enhedslisten fik ved sidste finanslovsaftale midler til Aalborg. Næste gang er det igen Aarhus' tur til at få bevilliget medfinansiering,« skriver Søren Egge Rasmussen.
Enhedslisten har foreslået en statslig letbane-pulje på fire milliarder kr.
»Det vil sikre statslig medfinansiering til de østjyske planer om nye letbaneetaper til blandt andet Brabrand, Hinnerup og Hasselager. Derefter skal banen føres helt til Randers. Dermed kan vi løse trafikale problemer på bæredygtig vis,« skriver Søren Egge Rasmussen.