Annonce
Aarhus

Jacob Bundsgaard: Snusfornuftige Lars Larsen var et naturligt forbillede

Lars Lartsen var et forbillede og ville ikke gå i skattely, udtaler Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard. Foto: Scanpix
Lars Larsen var var et naturligt forbillede og inspirator med klare holdninger til erhvervslivets rolle og forpligtelser over for samfundet, siger Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard i forbindelse med dynekongens død.

AARHUS: Borgmester Jacob Bundsgaard (S) har sendt følgende mindeord i forbindelse med købmand Lars Larsens død:

En legende i dansk erhvervsliv, købmanden, iværksætteren, koncern-ejeren Lars Larsen er gået bort og efterlader sig et imponerende livsværk.

Jysk-koncernen med hovedsæde i Aarhus har i dag over 2.700 butikker og 23.000 medarbejdere i 52 lande, alt sammen et resultat af Lars Larsens ufattelige vilje, virketrang og dygtighed. Lars Larsen var en af danmarkshistoriens største iværksættere og kom til at eje en række virksomheder med en samlet omsætning på i dag ca. 30 mia. kr.

For over 40 år siden var Lars Larsen optændt at drømmen om at åbne en kæde af butikker. Han udvalgte det bedst egnede sted at starte – på Silkeborgvej i Aarhus – hvor han åbnede det første Jysk Sengetøjslager. Butikken ligger stadig på adressen. Herefter gik det stærkt og målrettet fremad for Lars Larsen, som danskerne lærte at kende som den solide og snusfornuftige jyde med et handelstalent udover det sædvanlige. Som ingen anden forstod han på sin jordnære, personlige, men også skæve facon at få direkte kundekontakt. Resten er historie.

Gennem sit arbejdsliv formåede Lars Larsen at opbygge et internationalt forretningsimperium helt fra bunden og opnåede dermed en særlig status i dansk erhvervsliv. Han var et naturligt forbillede og inspirator med klare holdninger til erhvervslivets rolle og forpligtelser over for samfundet, og han kritiserede skarpt de erhvervsfolk, som for sig selv eller deres virksomheder søgte skattely i udlandet.

Lars Larsen vil blive husket som en af sin generations største danske erhvervs-personligheder og som en fornem eksponent for de bedste dyder i dansk erhvervsliv.

Æret være mindet om hans liv og gerning, skriver byens borgmester.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

Annonce