Annonce
Aarhus

Jacob har løsningen på, hvordan du gemmer dine minder: - Jeg får nærmest krammere af mine kunder

Jacob Lehm har fundet mange løsninger på, hvordan analogt materiale som VHS film, smalfilm, dias og andre formater kan digitaliseres og gemmes for eftertiden. Foto: Flemming Krogh
Videoklip, smalfilm og papirfotos bliver digitaliseret og dermed godt bevaret for eftertiden.
Annonce

AARHUS: Du husker sikkert oplevelserne med børnene i Venedigs gondoler eller de snævre gange i Colosseum i Rom. Skiturene til Norge, dengang børnenes røde kinder matchede de mikroskopiske, røde skistøvler, står måske også tydeligt i din hukommelse.

Men hvad med resten af familien og alle vennerne? Dem som ikke var med dengang. De vil sikkert gerne kunne opleve alle minderne enten på fotos eller som levende billeder. Dine egne børn kan sikkert heller ikke huske alt fra de sjove ferieture, fødselsdage eller de mere almindelige dage i deres liv.

Uanset hvordan du gemmer dine minder, har århusianske Jacob Lehm en løsning på, hvordan du gemmer dine minder for eftertiden.

I sin lille butik i midtbyen med træpaneler og en rå murstensvæg, tryller han alle formater om til digitale filer, som kan bevares og gemmes.

- Jeg oplever en stor interesse fra folk, som har 1.000 dias liggende eller videofilm, som de ikke kan afspille længere. Mange kommer ind for at få overspillet film eller scannet billeder ind digitalt, så de kan genopleve minderne og gemme dem for eftertiden. Jeg får nærmest krammere af mine kunder indimellem, fortæller den unge århusianer med glimt i øjet.

I to år han drevet butikken Billigscan i Aarhus. På en stille gade hvor folk indimellem kommer tilfældigt forbi. Andre er mere målrettede og har læst om butikken på forhånd. De kommer ofte langvejs fra for at få bevaret minder fra et langt liv. København og sågar Grønland leverer kunder til butikken.

Idéen til Billigscan fik Jacob Lehm, da han mistede sin oldemor for fire år siden.

- Jeg arvede nogle dias-billeder, som jeg gerne ville have scannet ind på en computer, så jeg kunne se de gamle billeder. Men de muligheder, jeg fandt frem til, virkede ret dyre, så jeg købte en scanner og forsøgte selv at løse opgaven. Resultatet blev ikke optimalt, men det satte gang i min ’iværksætter-hjerne’, siger den driftige indehaver.

Nu har Jacob Lehm investeret i brugt udstyr fra Danmarks Radio og andre steder, hvor man har arbejdet med professionelt, analogt udstyr. På den måde kan han løse alle opgaver.

Digitale minder

Billig Scan, Borggade 3, 8000 Aarhus C. Tlf. 60563347. www.billigscan.dk Prisen varierer fra opgave til opgave, men det koster typisk 135 kroner at få overspillet et fire timers videobånd.

Selve konceptet bag Billigscan er noget gammeldags, erkender Jacob Lehm. På den gode måde.

- Jeg tager ingen skjulte gebyrer. Man får et uforpligtende tilbud, og så kan man vælge at sige ja til det, siger Jacob Lehm ærligt.

For mange vil det være en nostalgisk oplevelse at kigge ind i butikken. Alene synet af båndoptagere og kameraer til film, som man ellers kun i Den Gamle By, vækker minder. På hylderne står sågar ubrugt kassettebånd, som Jacob Lehm jævnligt sælger.

- Kassettebåndet er blevet in. Jeg har købt et stort parti ubrugte bånd, som jeg sælger ud af. De produceres ikke længere, men er sjove at have på hylden, siger Jacob Lehm, som har lavet en særlig juleudsmykning i år.

Et gammelt tv med trækabinet, der er ombygget til et smukt vinterlandskab, står fremme i vinduet, og sender et signal om, at her trives gamle formater som VHS, bånd og smalfilm.

Et kig ind i det allerhelligste, hvor ikke alt må komme med på et billede. Der er flere forretningshemmeligheder, som Jacob Lehn holder tæt til kroppen. Foto: Flemming Krogh
Det kræver dyrt grej at kunne overspille alle slags film til digitale formater. Foto: Flemming Krogh
Jacob Lehm har anskaffet den perfekte juleudsmykning, et ombygget tv med trækabinet. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Arbejdsløs journalist

Aarhus

Alarmen ringer i kommuner omkring Aarhus: - Vi følger corona-situationen meget tæt

Aarhus For abonnenter

Stikprøve i Føtex, Kvickly og Menu: Så mange kunder spritter ikke hænder

Aarhus

Erhvervslivets stemme vil tilbage i byrådet: Steen Stavnsbo skal genrejse de Konservative i Aarhus

Annonce