Annonce
Østjylland

Jagten på det ekstra tilbud til Odders unge

<p>Ilyas Mume (til venstre) og Hector Husum er de nye formænd for Odder Ungdomsråd, og de to gymnasieelevers førsteprioritet er at få stablet et ungdomshus på benene.</p>

VitaPark vil være den perfekte placering af et kommende ungdomshus, mener de nyvalgte formænd for Odder Ungdomsråd Ilyas Mume og Hector Husum. Huset skal være for alle og have mange forskellige formål.

Det er på mange måder fint at være ung i Odder, men der mangler et samlingssted. Sådan lyder udmeldingen fra Ilyas Mume og Hector Husum. De er begge 16 år, går begge på Odder Gymnasium i 1. G, og så deler de formandsposten i Odder Ungdomsråd.

Annonce
Medlemmer af Odder Ungdomsråd har sammen med politikere og forvaltning været på rundtur til ungdomshuse i Aarhus, Grenaa og Ebeltoft for at samle inspiration.

For Ilyas Mume og Hector Husum er et samlingssted lig med det ungdomshus, som der i øjeblikket blæser milde politiske vinde over. Flere af de lokale byrødder har i forbindelse med budgetforhandlingerne for de kommende år nævnt et ungdomshus som noget, Odder Kommune mangler. Og det er de to rådsformænd helt enige i.

Odder Ungdomsråd

  • Odder Kommune har nedsat et ungdomsråd for at de unge kan blive hørt - og bidrage til at gøre Odder til et godt sted at være ung.
  • Ungdomsrådet arbejder for et bedre socialt miljø og events for unge i overbygningen og ungdomsuddannelserne i Odder.
  • Nuværende formænd er Hector Husum og Ilyas Mume.

»Som det er nu, er der dybest set kun Café Retro, hvor man som ung kan gå hen efter skoletid. Og selv om det er et fint tilbud for nogle, kan det ikke stå alene. Der mangler noget mere, noget andet,« siger Hector Husum.

Hvad dette »andet« skal være, har Ilyas Mume og Hector Husum ikke lagt sig fast på. Men kodeordet er mangfoldighed.

»Vi kunne godt tænke os et sted, hvor man kan lave rigtig mange forskellige ting, både lige efter skoletid og senere på dagen. Det kan være alt fra at drikke kaffe og spille FIFA og til at lave lektier og øve med sit band. Det skal ikke være et sted med en masse begrænsninger på, hvad man kan lave,« siger Hector Husum og fastslår, at der selvfølgelig skal være regler for, hvad der kan foregå i huset.

Det her handler ikke om at få et sted, hvor Odders unge kan feste hver eneste aften - selv om der naturligvis også skal være plads til en fest ind imellem, siger han.

Inspirationstur

For nylig var flere medlemmer af Odder Ungdomsråd sammen med politikere og forvaltning på rundtur til ungdomshuse i Aarhus, Grenaa og Ebeltoft. Det gav inspiration, men heller ikke mere.

»Der var ikke noget af det, vi så, der sad lige i øjet, men vi fik masser af inspiration. Jeg er sikker på, at alt bliver lettere, når først stedet er fundet. Så kan vi nemlig blive konkrete i forhold til fysiske rammer,« siger Ilyas Mume.

En ting er indhold, noget andet er placering. Stod det til Ilyas Mume og Hector Husum, kommer det nye ungdomshus til at ligge i VitaPark, som Odder Ungdomsråd allerede har et tæt samarbejde med.

»VitaPark vil være perfekt, blandt andet pga. placering. Det er tæt på de fleste af byens skoler og på gymnasiet - og det er tæt på resten af byen. Desuden kender vi og folkene i VitaPark hinanden,« siger Ilyas Mume.

Blandt de bygninger, der er i spil i forhold til placeringen af ungdomshuset, ligger netop i VitaPark i form af det kapel, der skal nedlægges. Og vil passe fint.

»Vi vil gerne overtage nogle bygninger, som vi kan forme selv. Det vil give brugerne af ungdomshuset noget ejerskab, at de selv har været med til at male, finde møbler og hvad der nu ellers skal til for at få huset sat på skinner,« mener Hector Husum.

Ilyas Mume og Hector Husum understreger desuden, at et ungdomshus skal være en del af Odder og ikke en enklave for sig selv.

»Vi tror på samarbejde, og vi er ikke ude i nogen konkurrence. Det handler kun om af give Odders unge et rigtig godt tilbud, som de kan bruge i deres fritid,« lyder det fra de to formænd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce