Annonce
Østjylland

Jagten på det ekstra tilbud til Odders unge

<p>Ilyas Mume (til venstre) og Hector Husum er de nye formænd for Odder Ungdomsråd, og de to gymnasieelevers førsteprioritet er at få stablet et ungdomshus på benene.</p>

VitaPark vil være den perfekte placering af et kommende ungdomshus, mener de nyvalgte formænd for Odder Ungdomsråd Ilyas Mume og Hector Husum. Huset skal være for alle og have mange forskellige formål.

Det er på mange måder fint at være ung i Odder, men der mangler et samlingssted. Sådan lyder udmeldingen fra Ilyas Mume og Hector Husum. De er begge 16 år, går begge på Odder Gymnasium i 1. G, og så deler de formandsposten i Odder Ungdomsråd.

Annonce
Medlemmer af Odder Ungdomsråd har sammen med politikere og forvaltning været på rundtur til ungdomshuse i Aarhus, Grenaa og Ebeltoft for at samle inspiration.

For Ilyas Mume og Hector Husum er et samlingssted lig med det ungdomshus, som der i øjeblikket blæser milde politiske vinde over. Flere af de lokale byrødder har i forbindelse med budgetforhandlingerne for de kommende år nævnt et ungdomshus som noget, Odder Kommune mangler. Og det er de to rådsformænd helt enige i.

Odder Ungdomsråd

  • Odder Kommune har nedsat et ungdomsråd for at de unge kan blive hørt - og bidrage til at gøre Odder til et godt sted at være ung.
  • Ungdomsrådet arbejder for et bedre socialt miljø og events for unge i overbygningen og ungdomsuddannelserne i Odder.
  • Nuværende formænd er Hector Husum og Ilyas Mume.

»Som det er nu, er der dybest set kun Café Retro, hvor man som ung kan gå hen efter skoletid. Og selv om det er et fint tilbud for nogle, kan det ikke stå alene. Der mangler noget mere, noget andet,« siger Hector Husum.

Hvad dette »andet« skal være, har Ilyas Mume og Hector Husum ikke lagt sig fast på. Men kodeordet er mangfoldighed.

»Vi kunne godt tænke os et sted, hvor man kan lave rigtig mange forskellige ting, både lige efter skoletid og senere på dagen. Det kan være alt fra at drikke kaffe og spille FIFA og til at lave lektier og øve med sit band. Det skal ikke være et sted med en masse begrænsninger på, hvad man kan lave,« siger Hector Husum og fastslår, at der selvfølgelig skal være regler for, hvad der kan foregå i huset.

Det her handler ikke om at få et sted, hvor Odders unge kan feste hver eneste aften - selv om der naturligvis også skal være plads til en fest ind imellem, siger han.

Inspirationstur

For nylig var flere medlemmer af Odder Ungdomsråd sammen med politikere og forvaltning på rundtur til ungdomshuse i Aarhus, Grenaa og Ebeltoft. Det gav inspiration, men heller ikke mere.

»Der var ikke noget af det, vi så, der sad lige i øjet, men vi fik masser af inspiration. Jeg er sikker på, at alt bliver lettere, når først stedet er fundet. Så kan vi nemlig blive konkrete i forhold til fysiske rammer,« siger Ilyas Mume.

En ting er indhold, noget andet er placering. Stod det til Ilyas Mume og Hector Husum, kommer det nye ungdomshus til at ligge i VitaPark, som Odder Ungdomsråd allerede har et tæt samarbejde med.

»VitaPark vil være perfekt, blandt andet pga. placering. Det er tæt på de fleste af byens skoler og på gymnasiet - og det er tæt på resten af byen. Desuden kender vi og folkene i VitaPark hinanden,« siger Ilyas Mume.

Blandt de bygninger, der er i spil i forhold til placeringen af ungdomshuset, ligger netop i VitaPark i form af det kapel, der skal nedlægges. Og vil passe fint.

»Vi vil gerne overtage nogle bygninger, som vi kan forme selv. Det vil give brugerne af ungdomshuset noget ejerskab, at de selv har været med til at male, finde møbler og hvad der nu ellers skal til for at få huset sat på skinner,« mener Hector Husum.

Ilyas Mume og Hector Husum understreger desuden, at et ungdomshus skal være en del af Odder og ikke en enklave for sig selv.

»Vi tror på samarbejde, og vi er ikke ude i nogen konkurrence. Det handler kun om af give Odders unge et rigtig godt tilbud, som de kan bruge i deres fritid,« lyder det fra de to formænd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

SF's lønloft lugter af misundelse

Skal der været loft på, hvor meget en topchef i en privat virksomhed i Danmark må tjene? Ja, det mener SF, som torsdag aften kom på banen med et forslag, hvor man vil komme uligheden i samfundet til livs ved at diktere, at en topchef maksimalt må tjene 20 gange så meget som virksomhedens lavestlønnede. Diskussionen er væsentlig. Det er den. Uligheden i samfundet er altid relevant at tage fat i og have fokus på, men at tro, at vi kan og skal løse det hele med strammere regler, er ikke ligefrem den mest sympatiske vej at gå. Det hele bliver serveret af SF's Jakob Mark med et citat om, at han ikke forklare, hvorfor der er mennesker, der skal tjene 36 millioner kroner om året. Det er simpelthen for nemt og uden for kontekst at servere et politisk forslag med sådan en tagline. Det svarer til at himle op over, at der er fodboldspillere, der tjener en kvart milliard om året og derfor vil regulere det. Ja, beløbene kan virke absurde, men hvis virksomheden eller fodboldklubben tjener dobbelt så mange penge i dag som for ti år siden, blandt andet fordi topchefen eller fodboldspilleren gør det fremragende, er det så ikke fair, at deres løn også stiger 100 procent, så lønningerne følger med omsætningen? Håbet med SF's forslag er selvfølgelig, at den med den laveste løn kommer tættere på toppen, og derfor udjævner uligheden, men det er forslaget ingen garanti for. Lønloftet kan også betyde, at topchefen blot får mindre i ren løn og dermed betaler mindre til statskassen, for så at få resten af lønnen på den ene eller anden kreative måde.

Annonce