Annonce
Østjylland

Jagten på det lokale liv i Langå

Sangerinde Louise Svane fra Langå satte tonen på afslutning for temaugen i Byparken. Foto: Anne Myrup Pedersen

Langå: I den forgangne uge har eleverne på Langå Skole haft en anderledes skolegang. I stedet for matematik, dansk og engelsk har der nemlig været forskellige værksteder med overskrifter som virtuel guide, fiskeri og fritidsliv på skemaet. Temaugen er bygget op om undervisningsministeriets tanker om ”åben skole”.

I Langå bypark er eleverne fra 0.-9. klassetrin fra Langå Skole samlet for at afslutte temaugen med fællessang. De lyse stemmer fra alle eleverne blander sig smukt med Louise Svane, der er sangerinde fra Langå og synger for.

Hele ugen har eleverne været ude på forskellige værksteder for at grave i Langås lokalliv og historie. Et af de helt store projekter har været Skoleavisen, hvor eleverne har stået for at formidle alle projekterne og en app, hvor man har kunnet tage en virtuel guidet tur rundt i Langå. Men eleverne har lavet meget mere end det. Med værksteder som ”Hold byen ren”, ”Matematik i Byen”, ”Jernbanens Historie” og ”Kunst og Kultur” har det været en stor diversitet i læringen og i måden at arbejde på.

Temaudvalget har med dette års tema lagt vægt på det lokale liv og historien i Langå, blandt andet fordi kendskabet til det samfund, man vokser op i som barn, er med til at skabe identitet. Eleverne har arbejdet ud fra konceptet ”åben skole”, som går ud på, at skole, foreninger, forretninger, virksomheder og byens borgere er fælles om at skabe en god skolegang for eleverne.

Uden at have evalueret ugen endnu kan repræsentant fra temaudvalget, Esben Kristensen, allerede konstatere, at det har været en succes. Og det kan ikke udelukkes, at temaet vil blive genbrugt en anden gang.

Fra eleverne lød det også meget klart, at ugen har været sjov. Både i måden at arbejde på og fordi de fik tilegnet sig viden om Langå – blandt andet om, at byen engang har haft et hospital. De mindste klasser var især begejstrede over at have leget med ler, maling og været på togtur.

Annonce
Eleverne fra Langå Skole kan nu kalde sig rigere på viden om Langås historie og kulturliv. Foto: Anne Myrup Pedersen
Til tonerne af "Jeg ved en lærkerede" omkransede eleverne og lærerne byparken. Foto: Anne Myrup Pedersen
De mindste elever har især nydt at lege med ler og male i løbet af temaugen. Foto: Anne Myrup Pedersen
Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop barnepigestaten

Hæv prisen på cigaretter, forbyd rygning på gymnasier osv. Ja, hetzen vil ingen ende tage mod rygere. Nu vil Aarhus Kommune tage næste skridt – nemlig at forbyde rygning på offentlige steder. Jeg tror, alle kan blive enige om, at rygning er usundt. Men selvom vi som samfund har en bred konsensus om, at rygning ikke er godt, og vi skal forhindre unge i at ryge, så mener jeg ikke, statens og heriblandt Aarhus Kommunes tiltag for at mindske rygning er rigtige. Efter sommerferien lancerede den nye socialdemokratiske regering, at man vil sætte cigaretpriserne op med fem-ti kroner. Størstedelen af Folketingets partier mener, at prisen skal sættes yderligere op. Jeg har den grundlæggende holdning, at når man er over 18 år, så er man selv herre over, om man ryger eller ej. Det er ikke statens opgave at fortælle, hvorvidt det er okay at ryge eller ej. Derudover vil man med regeringens forslag ramme de svageste i samfundet. Folk, der har en bedre indkomst end gennemsnittet, bliver ikke ramt, da de har pengene til at forsætte. Men de borgere i samfundet, der hverken har penge til at ryge, hvis prisen bliver sat op, eller har overskuddet til at stoppe, vil blive ramt. Staten skal ikke ramme de svageste på pengepungen, men derimod hjælpe folk til at stoppe med rygestopskursus. Omkring 62 procent af rygerne vil gerne stoppe med at ryge, lad os give de mennesker nogle redskaber til at stoppe med at ryge. Hvis folk derimod er under 18 år, så mener jeg, at man skal sætte meget mere ind for at fortælle unge mennesker, at rygning er usundt, for at få begrænset muligheden for, at unge under 18 år i første omgang får adgang til tobak. Aarhus Kommune vil nu vedtage, at man ikke må ryge ude på bestemte offentlige steder. Rent basalt mener jeg ikke, at områder udenfor kan være røgfrie, da det er under åben himmel. Dette betyder dog ikke, at jeg ikke har den fulde forståelse for, at det kan være til gene for ikke-rygere, at de bliver tvunget til blive passivrygere, når de færdes på offentlige grunde. Aarhus Kommune skal ikke begynde at påtage sig barnepigerollen og bestemme, hvor man må ryge, og hvor man ikke må. Men jeg mener, at det vil være helt på sin plads, at man opfordrer folk til ikke at ryge på offentlige grunde. På den måde undgår man at køre videre på den uendelige hetz mod rygere, men skaber samtidig plads til ikke-rygere.

Annonce