Annonce
Aarhus

Jagten på Marie Lock-Hansens morder fortsætter efter 50 år

Efter tre års research udkom Peer Kaaes nye bog 31. marts. Foto: Kim Haugaard

Ny bog giver et bud på motiv og en mulig gerningsmand. Forfatter Peer Kaae har arbejdet med danmarks største mordgåde de seneste tre år på opfordring fra Marie Lock-Hansens nevø. Og fundet en kilde, der ikke tidligere har udtalt sig.

HØJBJERG: På en væltet egetræstamme i Kirkeskov i Højbjerg sidder forfatter Peer Kaae.

Med solens genskin i de mørke solbriller kigger han over mod den hvide funkisvilla i kanten af skoven.

Vi er kun i slutningen af marts, så træernes blade er endnu ikke sprunget ud, og det giver direkte udsigt til hoveddøren i huset på Hestehavevej 2B.

Og dermed også udsigt til Danmarks største mordgåde og for forfatteren selv til tre års research på mysteriet og myten, Marie Lock-Hansen.

50 år efter mordet i Højbjerg er det stadig en gåde, hvad der egentligt skete, og i den mellemliggende tid har konspirationsteorierne haft frit spil. Men nu kommer Peer Kaae så med sin fortælling, et motiv og et bud på, hvem der kan være Marie-Lock Hansens morder.

Annonce

Højbjergmordet

Peer Kaae: Maries morder - Historien om Højbjergdrabet

Udkom fredag 31. marts 2017

Lukkede selv sin morder ind

Faktuelt står følgende helt klar. Fredag 10. november 1967 klokken 10.48 ringer gerningsmanden på hoveddøren i huset på Hestehavevej 2B. På daværende tidspunkt er Marie Lock-Hansen ved at drikke formiddagskaffe med sin hushjælp, Irma Frier Rasmussen.

Efter en kort samtale byder Marie Lock-Hansen manden indenfor og bliver få minutter efter dræbt af tre skud i husets kontor. Hushjælpen forsøger at komme Marie Lock-Hansen til undsætning, men bliver også skudt af gerningsmanden - hun overlever dog.

Gerningsmanden forsvinder derefter. Han bliver med stor sandsynlighed set af flere vidner, men det lykkedes ikke Århus Politi at finde ham, ligesom et motiv aldrig er blevet klarlagt med sikkerhed.

Morderen forlod hjemmet på Hestehavevej via indgangen fra Oddervej. Fortsatte hen ad fortovet i den retning, forfatter Peer Kaae peger, og forsvandt op i den blå luft. Foto: Kim Haugaard

Mest efterforskede sag i hyldemeter

Og det er her historien starter for Peer Kaae. For tre år siden bliver han kontaktet af Marie Lock-Hansens nevø. Peer Kaae har tidligere udgivet bogen "Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej", og det er derfor, nevøen tager fat i ham, da han gerne vil have Peer Kaae til at kigge på sagen om Marie Lock-Hansen.

- Det sidste, man ser til gerningsmanden, er på fortovet på Oddervej cirka 20 meter fra indgangen til huset. Her forsvinder han op i den blå luft, og her starter mit arbejde. Men da jeg læste det materiale, som nevøen havde samlet sammen, blev jeg straks grebet af historien. Det er et Shakespearesk drama, og gud er en bedre forfatter, end vi selv er, siger Peer Kaae.

Det kræver dog sin mand at hoppe ombord i en mordsag, der er blevet dækket indgående gennem de seneste 50 år. Politiet mener at have brugt 100.000 efterforskningstimer på sagen, og der er lavet tv-programmer og skrevet bøger om mordet. Så for at åbne den gamle sag på en ny måde, benyttede forfatteren en FBI-analyse, han lærte, da han researchede til bogen om dobbeltmordet på Peter Bangs Vej. At undersøge, hvordan mennesker reagerer under pres.

Hestehavevej 2B. Foto: Kim Haugaard.

Kræver morder med motiv

Marie Lock-Hansens gerningsmand viste sig at være en splittet personlighed.

- På den ene side sagde han, "bare rolig, der sker ikke noget" for sekundet efter .. Bang-bang-bang, så havde han skudt tre gange mod hendes hjerte. Og da han skyder hushjælpen, vælger han bevidst at sænke pistolen, så han kun rammer hende i hoften, for derefter at sige, "nu skal du bare blive liggende". Det viser en splittet personlighed, men der er ingen tvivl om, at det var meningen, Marie Lock-Hansen skulle dø den dag, fortæller Peer Kaae.

Ud fra analysen tog han udgangspunkt i, at de fleste mord har ét af to motiver: penge eller sex.

- Forestil dig, at du skal gå ind i et fremmed hus og give en ukendt person en lussing. Hvor grænseoverskridende vil det ikke være? Så forestil dig, at du skal gå ind i et fremmed hus og dræbe et menneske. Det er så grænseoverskridende, at det kræver en mand med en psyke til at gøre det og bagefter leve med det. Så skal man have et eller andet på spil. Så gerningsmanden har været en mand, der havde et retfærdigt motiv, set ud fra hans synsvinkel, til at han kan rette tre skud mod hendes hjerte, siger Peer Kaae.

Til højre ses stien om til hoveddøren, som morderen benyttede. Og kælderdøren, hvor et af vidnerne løb ud fra huset og overhalede morderen på Oddervej i sin flugt væk fra huset. Foto: Kim Haugaard

Elskerinde blev gravid

Og så vender vi tilbage til motivet sex eller penge. Peer Kaae fandt nemlig i sin research et familiedrama gemt under fortielser og løgne.

Oscar Lock-Hansen og hans eks-kone havde et vennepar, som de byggede et sommerhus sammen med. Begge par kunne ikke få børn, så begge par adopterede en pige. Pludselig sker der så det, at Lock-Hansens kone bliver gravid, og da Oscar ikke selv kan være faren, viser det sig at være vennen.

Oscar Lock-Hansen påtog sig faderskabet, men ville ikke have kontakt med den søn, som eks-konen fødte, fordi han ville holde konens utroskab skjult. Lock-Hansen blev derefter skilt fra eks-konen, og gifter sig siden med Marie Lock-Hansen.

- Drabet skal ses i sammenhæng med, at præcis den samme dag, som Marie Lock-Hansen bliver dræbt, da underskriver Oscar Lock-Hansen et testamente og ægtepagt, der sender det der i nutidige penge svarer til millioner over til Marie Lock-Hansen, hvis Oscar Lock-Hansen dør. Med andre ord - han gør den søn, han tog faderskab over, arveløs, siger Peer Kaae, der understreger, at én ting i mordgåden er vigtig at få frem:

- Marie Lock-Hansen er totalt uskyldig. Der er ingen, der har kunnet finde noget på hende. Det synes jeg er utroligt vigtigt for historien.

Der har været mange teorier om, hvorfor husmoderen Marie Lock-Hansen skulle dø. Én teori har været, at den kolde krig skulle spille en rolle. At hun skulle have spioneret for fremmede magter, eftersom SOK, Søværnets Operative Kommando, lå i skoven, lige ud for villaen på Hestehavevej.
Efter tre års research udkom Peer Kaaes nye bog 31. marts. Foto: Kim Haugaard

Adoptivdatter vigtig brik

Nu skal alt ikke afsløres for de, der ønsker at fordybe sig i den nye bog om Højbjergmordet. Men Peer Kaae fortæller, at han fik kontakt med en ekstremt vigtig kilde til historien. Det tog ham også 14 dage foran computeren for at finde hende.

Venneparrets adoptivdatter lever nemlig stadig, og hendes viden blev afgørende for arbejdet med bogen.

- Da jeg endelig fandt hende og ringede til hende, var det som om, hun sad og ventede på, at jeg ville ringe. Og det var her, det hele tippede. Hun kunne lægge de vigtigste brikker i puslespillet, da hun fortalte, at hendes mor fandt et kærestebrev i en af faderens jakkelommer fra Lock-Hansens kone. Datteren var nøglen til, hvad der var sket i det sommerhus.

Mordet på Marie Lock-Hansen 10. november 1967 på Hestehavevej 2B i Højbjerg har optaget mange forfattere og journalister gennem tiden.
Foto: Kim Haugaard

Ændrede kursen for generationer

Tre år er gået siden Peer Kaae besluttede at dykke ned i historien, og i mellemtiden er han kommet tæt på en række af kilderne. Han har gennem hele forløbet besøgt Marie Lock-Hansens nevø og delt oplysningerne med ham, for det kan blive en ensom proces at dykke ned i en 50 år gammel mordgåde.

Derudover har han samarbejdet med Preben Nibe, der som kriminalkommisær havde sagen og aldrig rigtig har sluppet den. Og så er der kilderne tæt på familien.

- Jeg har fået en række venner gennem de her år. Nej venner er ikke engang dækkende, det føles mere som beslægtede. Vi deler noget - en skæbne. For jeg er også blevet påvirket af at komme så tæt på, hvad livet drejer sig om, og se hvordan en lille handling i nutiden kan ændre kursen for generationer, siger Peer Kaae.

Forfatter Peer Kaae blev for tre år siden kontaktet af Marie Lock-Hansens nevø, der gerne ville have ham til at dykke ned i Højbjergmordet. Lock-Hansen-villaen ses i baggrunden. Foto: Kim Haugaard
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Aarhus

Første Aarhus-bilbrand kan være opklaret: Sigtet havde mistænkelige sår i ansigtet

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce