Annonce
Aarhus

Jakob Ellemann-Jensen på kemikalieinspektion: Selvfølgelig bekymrer det mig som far

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen var torsdag med Miljøstyrelsens kemikalieinspektion på kontrol i Bilka. Her udtog de forskellige stikprøver, særligt slim og modellervoks, der senere skal undersøges for, om de afgiver ulovlige kemiske stoffer. Foto: Axel Schütt

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen var torsdag med Miljøstyrelsens kemikalieinspektion på besøg i Bilka. Her udtog de udvalgte stykker legetøj til kontrol for ulovlig kemi. Det skete som et led i en større kampagne, hvor Miljøstyrelsen foretager kontrol med særligt flydende og tyktflydende legetøj som slim og modellervoks.

TILST: Sidste sommer måtte en del af det ellers så populære skumlegetøj squishies trækkes tilbage, efter at Miljøstyrelsen kunne konstatere, at der er farlig kemi i 12 testede udgaver. Og senere på året kom det frem, at flere slim-legetøjsprodukter overskrider grænseværdien for stoffet boraks, der er giftigt.

Blandt andet på grund af de sager har Miljøstyrelsen besluttet sig for i foråret 2019 at udføre flere kontroller på legetøj, særligt flydende og tyktflydende legetøj som slim og modellervoks, for at se om de afgiver kemiske stoffer. Det gør de ved at tage på besøg i en række supermarkeder, legetøjsbutikker og netbutikker landet over.

Torsdag lød startskuddet i Bilka i Tilst, og her havde de to inspektører fået selskab af miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V). Han var med for at se, hvordan Miljøstyrelsen kemikalieinspektion arbejder, og hvad de lægger vægt på, også fordi, at de i regeringen har fokus på at skærpe kontrollen med uønsket kemi i legetøj.

Som far til tre, hvoraf den yngste er under et år, bekymrer det ham også, at der kan være uønsket kemi i børnenes legesager:

- Man kan godt sige, at jeg har roller; jeg har en rolle som forælder og en rolle som minister. Og det bekymrer mig selvfølgelig som forælder, at der kan være kemi i vores ungers legetøj, som ikke skal være der, siger han.

- Men som minister kan jeg være med til at gøre noget, og generelt er der jo - heldigvis - også stor fokus på emnet, siger han.

Fakta - kemikalieinspektionen


  • Kemikalieinspektionen vil løbende gennem foråret 2019 kontrollere legetøj for afgivelse af regulerede kemiske stoffer.
  • Cirka 50 stikprøver vil blive udtaget hos 10-20 forskellige forhandlere - både fysiske butikker og netbutikker. Når alle stikprøver er udtaget sendes de til et laboratorium, som undersøger produkterne. Resultaterne kommer derfor først senere på året.
  • Kemikalieinspektionen fører tilsyn med overholdelsen af reglerne i kemikalielovgivningen og de regler, der er knyttet til denne lovgivning.
  • Kemikalieinspektionen kan komme på tilsynsbesøg i en butik eller på et lager og tage vareprøver med.
Maskinen, som inspektør Karin Sørensen (grøn jakke) holder her på billedet, kan blandt andet måle hvilket materiale, som dukken er lavet af, men den kan ikke se, om den afgiver skadelig kemi. Foto: Axel Schütt

Stort salg i slim og modellervoks

I Bilka er kontrollen godt i gang, og de to inspektører fra Miljøstyrelsens kemikalieinspektion har taget en bøtte grønligt slim ned, som skal udtages til kontrol.

- Det ligner at man har fået Shrek til at nyse ned i et bæger, lyder det med et grin fra Jakob Ellemann-Jensen, mens kemi-inspektør Karin Sørensen forklarer, at der findes kemiske stoffer i det meste legetøj, men at der er grænseværdier, som skal overholdes.

I legetøj som slim og modellervoks er det særligt stoffet bor, som man holder øje med.

Miljøstyrelsen tager to prøver med, og det er vigtigt, at de er fra samme parti. Derudover tager Salling Group også en vare med til deres eget laboratorium.

Først når alle stikprøver er udtaget senere på foråret, vil prøverne blive sendt til test på et laboratorium. Er der overtrædelser af reglerne, vil salget af det pågældende produkt typisk blive stoppet. Er der alvorlig sundhedsrisiko, bliver produkterne tilbagekaldt.

- Der er stort salg i slim og modellervoks, og det er en meget populær vare, forklarer Michael Fagerlund fra kemikalieinspektionen. Derfor er det også vigtigt, at produktet ikke afgiver uønskede kemiske stoffer under brug.

- Det ligner lidt, at man har fået Shrek til at nyse ned i et glas, lød det med et grin fra ministeren, da han torsdag var med Miljøstyrelsens kemikalieinspektion i Bilka. Foto: Axel Schütt
Annonce

Køb dit legetøj i EU

I regeringen har man gjort flere ting for at forbedre kontrollen med uønsket kemi i legetøj.

- Blandt andet har Miljøstyrelsen intensiveret kontrollen, og vi har fået indskærpet, at kontrollen også ligger hos distributøren, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Førhen sagde reglerne også, at det uønskede kemi skulle være tilsat legetøjet med overlæg, men også det har man sløjfet.

- Det er heldigvis de færreste, der tilsætter farlig kemi til legetøj med vilje, men hvis det indeholder farlig kemi, skal du holdes ansvarlig som leverandør, siger han.

Der er dog en klar udfordring med varer, der ikke kommer fra EU, for her er reglerne nogle andre, og kontrollen ikke nødvendigvis lige så hård.

Derfor kan Jakob Ellemann-Jensen kun appellere til, at man som forælder er agtpågivende:

- Der er stor forskel på regler og toleranceregler i EU og udenfor, og derfor kan man ikke være sikker på, at der holdes øje med det med samme måde, siger han.

Særligt opfordrer han til, at man som forælder afholder sig fra at købe legetøj på sider som Wish og Ebay, hvor legetøjet tit kommer fra Kina eller lignende og er produceret under helt andre forhold end herhjemme:

- Nogle steder skal man ikke gå på kompromis, og det gælder særligt når det kommer til børnenes legetøj. Så tænk jer om, siger Jakob Ellemann-Jensen.

I Danmark har vi stor kontrol med blandt andet legetøj og hvad det indeholder, men sådan forholder det sig ikke nødvendigvis i lande udenfor EU. Derfor opfordrer både Miljøstyrelsen og Jakob Ellemann-Jensen til, at man kun køber sit legetøj fra producenter i EU. Så er man bedre sikret mod uønsket kemi. Foto: Axel Schütt
Foto: Axel Schütt
Annonce
AGF For abonnenter

Særligt område til AGFs stemningsfans, 'kvindemad' og storskærm i fanzone: Her er 11 ting, det nye stadion kommer til at indeholde

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Sara Slott bliver en del af Sportens Hall of Fame

Aarhus For abonnenter

Er der åbnet en 'stikker-linje' i ældreplejen? Vred rådmand kalder ny klagemulighed for udansk

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

Aarhus

Fødevarekontrollen kom tilbage efter flere måneder: Bananfluerne svirrede stadig rundt i køkkenet

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Debat

Danmark skal ud af EU: Nu samles vi til kamp for en ny afstemning

Alarm 112

26-årig mand dømt for voldtægt: Sendte nøgenbilleder af offer til flere venner

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Alarm 112

Serieindbrudstyv hærger et større område: Politiet har modtaget 40 anmeldelser om indbrud i biler i denne uge

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Aarhus

Emma og Emilie føler sig glemt af skole og regering: Hvornår begynder I at tage vores uddannelse lige så seriøst, som vi selv gør?

Annonce