Annonce
Aarhus

Jakob Ellemann-Jensen på kemikalieinspektion: Selvfølgelig bekymrer det mig som far

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen var torsdag med Miljøstyrelsens kemikalieinspektion på kontrol i Bilka. Her udtog de forskellige stikprøver, særligt slim og modellervoks, der senere skal undersøges for, om de afgiver ulovlige kemiske stoffer. Foto: Axel Schütt

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen var torsdag med Miljøstyrelsens kemikalieinspektion på besøg i Bilka. Her udtog de udvalgte stykker legetøj til kontrol for ulovlig kemi. Det skete som et led i en større kampagne, hvor Miljøstyrelsen foretager kontrol med særligt flydende og tyktflydende legetøj som slim og modellervoks.

TILST: Sidste sommer måtte en del af det ellers så populære skumlegetøj squishies trækkes tilbage, efter at Miljøstyrelsen kunne konstatere, at der er farlig kemi i 12 testede udgaver. Og senere på året kom det frem, at flere slim-legetøjsprodukter overskrider grænseværdien for stoffet boraks, der er giftigt.

Blandt andet på grund af de sager har Miljøstyrelsen besluttet sig for i foråret 2019 at udføre flere kontroller på legetøj, særligt flydende og tyktflydende legetøj som slim og modellervoks, for at se om de afgiver kemiske stoffer. Det gør de ved at tage på besøg i en række supermarkeder, legetøjsbutikker og netbutikker landet over.

Torsdag lød startskuddet i Bilka i Tilst, og her havde de to inspektører fået selskab af miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V). Han var med for at se, hvordan Miljøstyrelsen kemikalieinspektion arbejder, og hvad de lægger vægt på, også fordi, at de i regeringen har fokus på at skærpe kontrollen med uønsket kemi i legetøj.

Som far til tre, hvoraf den yngste er under et år, bekymrer det ham også, at der kan være uønsket kemi i børnenes legesager:

- Man kan godt sige, at jeg har roller; jeg har en rolle som forælder og en rolle som minister. Og det bekymrer mig selvfølgelig som forælder, at der kan være kemi i vores ungers legetøj, som ikke skal være der, siger han.

- Men som minister kan jeg være med til at gøre noget, og generelt er der jo - heldigvis - også stor fokus på emnet, siger han.

Fakta - kemikalieinspektionen


  • Kemikalieinspektionen vil løbende gennem foråret 2019 kontrollere legetøj for afgivelse af regulerede kemiske stoffer.
  • Cirka 50 stikprøver vil blive udtaget hos 10-20 forskellige forhandlere - både fysiske butikker og netbutikker. Når alle stikprøver er udtaget sendes de til et laboratorium, som undersøger produkterne. Resultaterne kommer derfor først senere på året.
  • Kemikalieinspektionen fører tilsyn med overholdelsen af reglerne i kemikalielovgivningen og de regler, der er knyttet til denne lovgivning.
  • Kemikalieinspektionen kan komme på tilsynsbesøg i en butik eller på et lager og tage vareprøver med.
Maskinen, som inspektør Karin Sørensen (grøn jakke) holder her på billedet, kan blandt andet måle hvilket materiale, som dukken er lavet af, men den kan ikke se, om den afgiver skadelig kemi. Foto: Axel Schütt

Stort salg i slim og modellervoks

I Bilka er kontrollen godt i gang, og de to inspektører fra Miljøstyrelsens kemikalieinspektion har taget en bøtte grønligt slim ned, som skal udtages til kontrol.

- Det ligner at man har fået Shrek til at nyse ned i et bæger, lyder det med et grin fra Jakob Ellemann-Jensen, mens kemi-inspektør Karin Sørensen forklarer, at der findes kemiske stoffer i det meste legetøj, men at der er grænseværdier, som skal overholdes.

I legetøj som slim og modellervoks er det særligt stoffet bor, som man holder øje med.

Miljøstyrelsen tager to prøver med, og det er vigtigt, at de er fra samme parti. Derudover tager Salling Group også en vare med til deres eget laboratorium.

Først når alle stikprøver er udtaget senere på foråret, vil prøverne blive sendt til test på et laboratorium. Er der overtrædelser af reglerne, vil salget af det pågældende produkt typisk blive stoppet. Er der alvorlig sundhedsrisiko, bliver produkterne tilbagekaldt.

- Der er stort salg i slim og modellervoks, og det er en meget populær vare, forklarer Michael Fagerlund fra kemikalieinspektionen. Derfor er det også vigtigt, at produktet ikke afgiver uønskede kemiske stoffer under brug.

- Det ligner lidt, at man har fået Shrek til at nyse ned i et glas, lød det med et grin fra ministeren, da han torsdag var med Miljøstyrelsens kemikalieinspektion i Bilka. Foto: Axel Schütt
Annonce

Køb dit legetøj i EU

I regeringen har man gjort flere ting for at forbedre kontrollen med uønsket kemi i legetøj.

- Blandt andet har Miljøstyrelsen intensiveret kontrollen, og vi har fået indskærpet, at kontrollen også ligger hos distributøren, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Førhen sagde reglerne også, at det uønskede kemi skulle være tilsat legetøjet med overlæg, men også det har man sløjfet.

- Det er heldigvis de færreste, der tilsætter farlig kemi til legetøj med vilje, men hvis det indeholder farlig kemi, skal du holdes ansvarlig som leverandør, siger han.

Der er dog en klar udfordring med varer, der ikke kommer fra EU, for her er reglerne nogle andre, og kontrollen ikke nødvendigvis lige så hård.

Derfor kan Jakob Ellemann-Jensen kun appellere til, at man som forælder er agtpågivende:

- Der er stor forskel på regler og toleranceregler i EU og udenfor, og derfor kan man ikke være sikker på, at der holdes øje med det med samme måde, siger han.

Særligt opfordrer han til, at man som forælder afholder sig fra at købe legetøj på sider som Wish og Ebay, hvor legetøjet tit kommer fra Kina eller lignende og er produceret under helt andre forhold end herhjemme:

- Nogle steder skal man ikke gå på kompromis, og det gælder særligt når det kommer til børnenes legetøj. Så tænk jer om, siger Jakob Ellemann-Jensen.

I Danmark har vi stor kontrol med blandt andet legetøj og hvad det indeholder, men sådan forholder det sig ikke nødvendigvis i lande udenfor EU. Derfor opfordrer både Miljøstyrelsen og Jakob Ellemann-Jensen til, at man kun køber sit legetøj fra producenter i EU. Så er man bedre sikret mod uønsket kemi. Foto: Axel Schütt
Foto: Axel Schütt
Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Tingager er for tiden ude i kulden i AGF: - Jeg har ikke været god nok, men det er jeg nu

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Debat

Rambøll efterlyser handling: Aarhus Kommune kan tage hårdere fat i klimaindsatsen

Debat

Stiften mener: Tillykke til DIF og Michael Laudrup, men hvad skal vi bruge kåringen til?

Aarhus

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Navne

85 år: Sølvholdets angriber blev professionel

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Annonce