Annonce
Indland

Jane Aamund stedes til hvile nær afdøde slægtninge

Lørdag er Jane Aamund blevet bisat i Heldum Kirke i Lemvig. Her er også hendes mors familie begravet.

Venner og familie har lørdag været samlet i Heldum Kirke i Lemvig, hvor forfatter Jane Aamund er blevet bisat.

Der er lørdag sagt et sidste farvel til den folkekære forfatter og journalist Jane Aamund, som er blevet bisat i Heldum Kirke i Lemvig.

Familie og venner fra nær og fjern var med til at tage afsked med hende.

Netop Heldum Kirke betød noget særlig for Jane Aamund, fortæller hendes lillebror, erhvervsmanden Asger Aamund.

- Hele Jane Aamunds mors familie ligger derude. Hun følte sig meget knyttet til dem og ville gerne begraves sammen med dem.

- Selv om der er et familiegravsted også i Københavnsområdet på Mariebjerg Kirke, hvor specielt vores fars familie ligger, så ville Jane gerne ligge ved sin mors familie. Så hun har for længe siden bestemt, at sådan skulle det være, siger Asger Aamund.

Jane Aamund døde tirsdag aften efter lang tids sygdom på Ankerfjord Hospice i Hvide Sande, hvor hun var omgivet af sin nærmeste familie. Hun blev 82 år.

Forfatteren blev født i 1936 på Frederiksberg.

Hun arbejdede i mange år som journalist og prøvede også kræfter med sit eget pr-bureau og informationsarbejde i Landbrugsministeriet.

Den journalistiske endestation blev Berlingske Tidende fra 1980 til 1996, da hun selv valgte at stoppe på sin 60-års fødselsdag.

Jane Aamund debuterede som forfatter i 1977 med bogen "Bag damen stod en Christian". Siden fulgte succestitler som blandt andet "Klinkevals", "Colorado drømme" og "Vesten for måne".

Hendes seneste bog, "Samtaler om natten", som er en erindringsroman, udkom i foråret 2018.

Klinkevalstrilogien, der udkom fra 1989 til 1992, er blandt hendes mest populære og kendte værker. Trilogien blev senere filmatiseret med Mette Lisby i en hovedrolle som Jane Aamunds farmor, Juliane.

Sygdom har præget en stor del af Jane Aamunds liv. Hun fik sin første kræftdiagnose som 33-årig - livmoderhalskræft.

I midten af 1990'erne slog en sjælden kræftform til i ganen. Kort tid efter var det brystkræft. Og en hjertefejl medførte, at hun måtte have pacemaker.

I mange år har Jane Aamund boet i Lemvig i Vestjylland, før hun sidste år flyttede til det nærliggende Nørre Nissum.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bilister skal ud på omvej: Veje i det vestlige Aarhus er også spærret mandag

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Aarhus

Heste på dybt vand: Vandmasserne ved Brabrand Sø tiltrak nysgerrige østjyder

Annonce