Annonce
Livsstil

Lars Daneskov: - Jeg bliver dejligt kildet af ord, jeg ikke selv kunne have fundet på, eller tanker, jeg ikke har tænkt

Lars Daneskov. Foto: Stine Heilmann/Rosinante

Mig og kulturen: Lars Daneskov

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Kultur i mit liv er alt fra den hurtige serie på Netflix over country med Emmylou Harris til en sætning i en Helle Helle-roman, der ikke vil slippe. Jeg har altid læst kultursiderne i min avis som det første og bliver dejligt kildet af ord, jeg ikke selv kunne have fundet på, eller tanker, jeg ikke har tænkt. Kultur tvinger mig til selv at sætte vidvinkel på og være nysgerrig. Den følelse er bare som regel mere livsberigende end det, der foregår i første sektion eller mange andre steder i livet.

- Hvilken bog har givet dig en god oplevelse?

- Dan Turèlls ”Alhambra blues” har altid været en lille bibel for mig med sin næsten banale enkelhed, men ellers glæder jeg mig til, at Jesper Stein også denne sommer skal med mig på ferie, denne gang med ”Solo”, ligesom jeg bliver glad, når jeg selv er ved at skrive og bare en gang imellem lige må hen og bladre i en gammel Pippi- eller Ole Lund Kirkegaard-bog for at mærke, hvor enkelt og rent man faktisk kan skrive for børn.

- Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Ud over at have en livslang og fuldstændig bundløs kærlighed til Beach Boys’ ”Pet Sounds” og Marvin Gayes ”What’s Going On”, har det album, jeg har hørt mest de sidste år, nok været Henrik Lindstrands ”Leken”. Små melankolske vignetter på klaver, som bedre end noget sætter stemning og skaber ro i mit hoved, når jeg skriver. Skandinavisk og rent.

- Hvilken film, tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- Har netop set Ricky Gervais’ lille Netflix-serie ”After Life” om en mand, der mister sin kone og dermed også lysten til selv at leve. Historien er både sindssygt sjov og enormt sentimental, men minder først og fremmest på sin egen ret fine måde om den forbandede pligt, man som menneske har til at tage sit liv alvorligt og få det største ud af det, så længe man har det.

- Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Så Picassos ”Guernica” i Madrid for nogle år siden og blev nærmest mundlam. Muligvis kan motivet fås på krus og T-shirts og madkasser, men intet slår storheden og ærefrygten, når man står lige foran det. Det er nærmest som pyramiderne. Bare på lærred. Voldsomt, vildt og umuligt at stirre sig færdig på.

- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Hvis design og kunsthåndværk var en kategori i Trivial Pursuit, ville jeg være virkelig skiden at være på hold med. Jeg kunne sidde i en af Arne Jacobsens svanestole uden at ane, at det var det, jeg gjorde, og jeg bliver gladere af at have en pingvin stående, som min datter har lavet i sløjd, end ved at have en Kay Bojesen-abe. Derfor bor jeg også nærmest, som jeg gjorde, da jeg var 25, har købt mine tallerkener i Søstrene Grene og min nye køkkenkniv for nogle mærker, jeg har samlet i Irma. Men derfor kan man vel stadig være et godt menneske.

- Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Drømmer vel i virkeligheden om at få mere tid til det hele. Mere tid til at læse store romaner, uden at de er i direkte konkurrence med et vækkeur, der ringer tidligt næste morgen. Mere tid til at høre hele Bob Dylans bagkatalog ordentligt og ikke bare de albums, jeg i forvejen er fortrolig med. Og i hvert fald tid til at gense ”The Sopranos”, selv om jeg alene dér skal sætte en tre-fire fulde døgn af.

- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Udvandrede for et par år siden fra en PJ Harvey-koncert i København, hvilket min kæreste mener fortæller mere om mig end PJ Harvey. Det blev bare så bombastisk og hysterisk, og dér var jeg så bare ikke lige dén aften.

---

Fakta: Blå bog

Lars Daneskov (født 1963) er uddannet journalist og har arbejdet som tv- og radiovært. Han kom i 1989 til P3, hvor han var på ”Kronsj”, ”Strax” og ”Go’ Morgen P3”. Fra 2003 arbejdede han på TV2 på ”Jeopardy” og ”Go' aften Danmark”, inden han vendte tilbage til radioen som vært på TV2 Radio i 2006. Så vendte han i 2008 tilbage til DR som konsulent, havde en afstikker til Politikens Forlag, inden han igen endte på DR, hvor han tiltrådte stillingen som redaktør på P4 i 2013. Han debuterede som forfatter i 1993 med ungdomsromanen ”Kridthuset” og har siden skrevet en lang række bøger for både voksne og børn, blandt andet ”Far på færde”, ”Godmorgenhistorier”, ”Mor har en baby inde i maven” og den prisvindende Osteserie. Lars Daneskov er aktuel med ”Stenfjæs siger stop”, der er tredje og sidste bog i serien om Lulu og Otto og den magiske ønskesten Stenfjæs.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Hele familien stepper op for klubben

Læserbrev

Læserbrev: Gå- og cykelgader i midtbyen

Søren Kierkegaard har sagt: ”Af alle latterlige Ting forekommer det mig at være det allerlatterligste at have travlt.” Mit ærinde er at få person-mobilitet i midtbyen til at glide på en god måde. Og derfor foreslår jeg kombinerede gå- og cykelgader i store dele af det centrale Aarhus. Det skal omfatte midtbyens gamle og smalle gader, hvor der ikke er plads til at etablere cykelstier og reelt heller ikke til gennemgående biltrafik, hvis gående skal kunne færdes sikkert her. Det omfatter ikke de nuværende gågader, som fortsat skal være forbeholdt gående. Ej heller nuværende cykelstier. Men de erstatter de nuværende ’cykelgader’, som ikke rigtigt fungerer, fordi trafikken her fortsat foregår på bilernes præmisser og skaber farlige situationer. Se på Mejlgade. Kun de bløde trafikanter har adgang. Fodgængere, løbehjul, skateboard, cykler og måske andre små el-køretøjer blander sig mellem hinanden. Området og gaderne er markeret og utvetydigt skiltet, så selv de mest retningsforvirrede turister forstår det. Fodgængerne har som den ’svageste’ gruppe fortrinsret. Ellers er konceptet, at alle tager hensyn til hinanden – det er den eneste regel. Og det indbefatter naturligvis, at der kun må køres eller cykles i et beskedent tempo. Beboerne kan sive ind og ud med deres biler. Ligesom den nødvendige varetransport. Desuden kan der være adgang for små grønne el-taxaer med en særlig tilladelse, så alle har mulighed for adgang. Og naturligvis skal der være nogle få større trafikårer ind i centrum til den øvrige bil-, bus- og cykeltrafik. Som vi kender det i dag. Kan denne ’sammenblanding’ nu lade sig gøre? JA. Jeg har set det fungere i Bergen, som har en masse bycykler, som kører overalt uden problemer. Og jeg mener, at når vi blot ved, hvad betingelsen er, nemlig at der her skal være plads til alle, så får vi dét til at fungere. Det er vores ansvar, hver især. Det kræver, for det første, at vi tager ansvaret på os og viser hensyn, og for det andet, at vi giver os tid – og her kommer Søren Kierkegaard ind – da det ikke lader sig gøre, hvis vi er fortravlede og stressede. Vi kan godt tage 10 minutter tidligere afsted. Vi kan godt tage det roligt, når der opstår uforudsete ting og forhindringer - for det gør der altid, før eller siden - det er et vilkår i trafikken. Vi kan anerkende, at vi ikke hjælper nogen som helst – og da slet ikke os selv - ved at fare sted og konstant have travlt. Tværtimod. Det hindrer os i at være til stede og omgås andre på en god, rummelig og hensynsfuld måde. Udover hensynsfuldheden gælder trafikkens gyldne hovedregel selvfølgelig; nemlig at køre, gå eller bevæge sig efter forholdene. Og det gør vi altså bedst på den Kierkegaardske måde…

112

Stor politiaktion i Aarhus og Trige: Anholdt for virksomhedsindbrud og omfattende salg af kokain

Annonce