Annonce
Kultur

25-årige Niklas blev ramt af tomhed i sin depression: Jeg følte mig hverken levende eller død

Flere af de tanker, der rumsterede i hovedet på Niklas Lykke omkring hans depression, kan læses i teksterne til Livløs' seneste plade. Foto: Bransholm Photography
Niklas Lykke har altid søgt efter noget, der kunne være hans eget. Noget der ville fuldende ham. Det har musikken gjort, men jagten har også haft sin pris. Det mærkede den unge musiker, da hans band skulle lave ny musik.

AARHUS: Mobilen ligger foran Niklas.

Med jævne mellemrum kaster han et blik på skærmen for at sikre, at han har fået det hele med.

I et notat på det digitale apparat har den 25-årige østjyde skrevet flere af de tanker og følelser ned, som begyndte at vælte op i ham, da han for snart to år siden pludselig fandt sig selv i et mentalt dyb, han skulle forsøge at komme op fra.

Annonce

I begyndelsen var han i tvivl om hvor meget han egentlig kunne huske fra dengang, men da stemmebåndet først bliver sat i gear og hovedet følger med, kommer han hurtigt tilbage til en periode i hans tilværelse, hvor han pludselig fandt sig selv i en tilstand, hvor han hverken var glad eller ked af det. Levende eller død, som han selv påpeger det.

En tilstand, han først rigtigt opdagede, da han stod midt i det hele og forsøgte at finde sig selv igen.

En personlig rejse, som satte sit store præg på teksterne til bandet Livløs’ nyeste udgivelse ”And Then There Were None”, hvor Niklas Lykke synger og står for størstedelen af teksterne.

- Jeg tror ikke, at det er første gang, at jeg har haft en depression, men det er første gang, at jeg har haft indsigten til at se, at det var det, som havde ramt mig, fortæller Niklas, da han har sat sig til rette i sin stol.

Livløs

Livløs blev dannet i 2014

Gruppen udgav debutpladen "Into Beyond" i 2018 og opnåede hurtigt stor succes herhjemme og spillede blandt andet på Copenhell og Spot Festival.

Kort tid efter udgivelsen af pladen stoppede den daværende sanger Simon Olsen i bandet for at hellige sig Baest. Han blev afløst af Niklas Lykke på posten. Niklas havde indtil da spillet i Wayward Dawn.

I efteråret 2019 skrev og indspillede gruppen sin anden plade "And Then There Were None" i Aarhus hos Jacob Bredahl. På det tidspunkt havde gruppen ingen pladekontrakt, men i løbet af 2020 fik de en aftale i stand med Napalm Records, som udgav pladen i oktober 2021.

Livløs består af følgende musikere:

  • Niklas Lykke - sanger
  • Franz Posch - guitar
  • Kenneth Breinberg - guitar
  • Søren Frambo - bass
  • Thomas Dannemand - trommeslager

Gennem sit 25-årige liv har Niklas Lykke altid ledt efter et element der fuldendte ham som menneske. Noget der var hans og som ikke var afhængigt af andre. En søgen, der har bragt ham vidt omkring, men for det meste også har sendt ham videre til en ny destination, fordi det ikke lige var det, han var på jagt efter.

En søgen, der har kostet på den sociale front.

- Jeg tror, at jeg har tabt relationer på min vej, fordi jeg ikke har holdt dem ved lige. Jeg har været så fokuseret på at finde min egen ting og holdt det ved lige i stedet, siger Niklas og fortsætter:

Jeg tror, at jeg har tabt relationer på min vej, fordi jeg ikke har holdt dem ved lige. Jeg har været så fokuseret på at finde min egen ting og holdt det ved lige i stedet

Niklas Lykke

- Hvis de andre medlemmer i bandet holder nytårsaften, så gør de det sammen med venner fra folkeskolen eller gymnasiet. Jeg har ikke kontakt med nogen fra skolen, gymnasiet eller erhvervsakademiet, hvor jeg har taget min seneste uddannelse. Mine venner består primært af bandet og de mennesker omkring det, fortæller han.

Niklas har nemlig fundet den del, som fuldende ham.

Musikken. Men det har ikke været uden en pris. Jagten på det rigtige har kostet personligt, og har også gjort det efter, at det gik op for manden fra Hou, at det var musikken, der gjorde ham speciel.

Målrettethed og konsekvenser

Og det var det, der ramte ham i begyndelsen af 2019, da han kom hjem fra en turne med bandet. Lige inden turneen havde han forladt sit gamle band Wayward Dawn og var blevet fast medlem af Livløs. Samtidig var han og kæresten blevet enige om at gå fra hinanden og hun flyttede derfor ud af deres lejlighed, mens Niklas og Livløs var på turne.

Da han vendte tilbage til lejligheden, var der lige pludseligt mange timer at forholde sig til sit eget liv og hvilke konsekvenser, som nogle af hans valg, havde haft.

- Jeg tænker mig ikke bevidst om hver gang, men i underbevidstheden er det bare noget, som jeg gør. Hvert valg har en konsekvens, og selvom det er en styrke at være målrettet, så vælger du altid nogen eller noget fra, når du vælger noget til. Og pludselig så følte jeg mig meget alene.

Niklas Lykke er i sin rette element på scenen med de andre medlemmer fra Livløs. Foto: Nikolaj Bransholm/Bransholm Photography

- Jeg følte mig hverken levende eller død indeni i en periode. Jeg kan godt håndtere at være ked af det. Det har jeg prøvet tidligere, men det her var ligesom en endeløs tomhed, og det vidste jeg ikke hvordan jeg skulle håndtere. Det er rarere, når du føler det ene eller det andet, fortæller Niklas.

I første omgang valgte han at holde tingene for sig selv og forsøge at blive klogere på, hvad der egentlig var galt.

Depression

Der findes flere steder, hvor man kan få information eller hjælp, hvis man bliver ramt af en depression.

Depressionsforeningen

Foreningen Sind

Bedre psykiatri

- Hvis du ikke føler noget, så går du bare i dvale. Du tænker ikke over det. Du kan godt mærke, at du ikke har det godt, men du er tilbøjelig til at skubbe det til side og fylde tomheden med andre ting. Jeg fyldte det med mere arbejde og stress, siger Niklas og tilføjer, at hvis du er stresset, så har du hele tiden noget, som køre rundt i hovedet på dig.

- Jeg skulle bare lave noget andet, for jeg havde i bund og grund ikke lyst til at sidde med min egne tanker.

Kombinationen af stress og depression gjorde dog ikke tingene bedre for Niklas Lykke. Faktisk førte det bare til søvnløshed, spiseforstyrrelser og endnu mere stress.

Han holdt dog fast i, at han ville løse sine udfordringer selv og fortalte hverken familie, kolleger på arbejdet eller i bandet om sine udfordringer. Han havde enkelte dage, hvor han var nødt til at melde sig syg, fordi han ikke havde sovet om natten.

I perioder talte medlemmerne om, at der herskede en forbandelse over Livløs. Foto: Bransholm Photography

Det var først, da det selv gik op for Niklas, at han var deprimeret, at han åbnede munden og fortalte sine omgivelser om det, som han bøvlede med.

- Jeg tror, at det er vigtigt at sige hvordan man har det. Når du gør det, så forsvinder der en byrde fra dine skuldre, fordi du ikke gemmer tingene og bare lader som om, at alt er godt.

- Jeg har haft venner, der selv har været ramt af en depression, men de turde godt sige det fra start. De fortalte mig også bagefter, at man har en tendens til at lade som om, at alt er godt.

Annonce

Musikken afledte tankerne

Da Niklas endelig gik til bekendelse, så var hans band Livløs færdig med at skrive musikken til det, der skulle blive deres andet album ”And Then There Were None”. En plade, der blandt andet centrerer sig omkring døden og livet. Temaer, der er kommet til udtryk på grund af nogle af de tanker, som den 25-årig østjyde gik rundt med, da han forsøgte at finde frem til, hvad der egentlig plagede ham.

- Musikken afledte mine tanker på en anden måde end stress gjorde. Når vi havde lavet den instrumentale del af et nummer færdig, så tog jeg en skod mobiloptagelse af nummeret med mig hjem og skrev en tekst til nummeret. Jeg tror, at jeg har ændret mit syn på mennesker og verden som helhed, mens jeg var deprimeret og skrev teksterne. Tematikken for pladen kom meget til at handle om livet og døden. Livet er ikke kun godt og døden er ikke kun dårlig. Jeg føler det er i en gråzone, siger Niklas og fortsætter:

- Livet har ingen mening eller betydning uden døden. Det er også noget af det, som vi behandler på pladen, hvor der også er menneskets liv mod naturens liv. Vi ved, at vi er ved at tage livet af vores egen planet. Det er noget af det, som jeg skriver om. Det er mine tanker om liv og død, og det tror jeg, at min depression har haft indflydelse på.

En af sangene går faktisk helt tæt på den oplevelse som Niklas har gået igennem. Det er i nummeret 'Gallows', hvor han skriver om sin depression.

Her lyder det blandt andet:

- I lose mine and then I lose those who near me, I see my future so very clearly, I've Seen The Gallows that awaits me.

- How long have I floated in nothingness? The Lines are fading between bliss and bleakness.

Meget rammende ord i forhold til den tilstand, som han befandt sig i, da "And Then There Were None" blev skabt.

Annonce

Melankolske ballader

I det hele taget er pladen fra Livløs blevet en meget aggressiv en af slagsen. Flere af medlemmer har haft sin udfordring at danse med og det har skabt en samling sange, hvor musikerne får afløb for alle deres følelser og frustrationer.

- Når jeg kigger på emnerne og teksterne i sangene, så kunne de lige så godt være endt som melankolske ballader, men de er bare skrevet som aggressive dødsmetalsange, fordi vi alle har fået vores aggressioner ud, siger Niklas og tilføjer, at der i perioder har været tale om en forbandelse blandt medlemmerne i Livløs, fordi de har gået igennem en del svære ting på det seneste. Sygdom, dødsfald og selvmord i omgangskredsen.

Niklas understreger dog, at den seneste tids udfordringer har gjort både hans og de andre medlemmers forhold så meget stærkere.

- Vi er blevet tvunget til at tale sammen, for vi har godt kunne se, at vi hver især ikke havde det godt. Det skaber bare et broderskab, som er svært at forklare til andre. Vi er blevet bedre til at åbne op og snakke sammen og holde hinanden velvære i hævd. Alle siger til nu i stedet for at vente på at blive spurgt, lyder det.

Annonce

Større selvindsigt

Niklas er også kommet så langt med sig selv, at han nu kender sine faldgruber, hvis han skulle ramme ind i en ny udfordring.

- Jeg har fået bedre selvindsigt og bedre selvværd. Jeg er blevet bedre til at passe på mig selv. Jeg ved, at jeg har faldgruber, som jeg ikke har gået gennemarbejdet helt endnu. Jeg kan stadig finde på at fylde mit liv med stress, men jeg har heldigvis en kæreste, der kan sige stop til mig og sørge for, at jeg holder mig selv ved lige og får skiftet olien engang imellem.

Lige nu er tanken dog smurt og klar til at rulle. Han og gruppen Livløs skal bruge 2022 til at indhente det fortabte efter et år uden turne-virksomhed.

- Det handler om at tage et mål ad gangen. Du kan ikke sige, at du vil leve af musikken og være berømt fra dag et. Så er du dømt til at fejle. Det handler om tage et skridt ad gangen. Få udgivet noget, spille en koncert. Derefter kan det være en festival. Vores mål med dette album var at finde et internationalt pladeselskab og et bookingselskab. Det fik vi med Napalm Records og Napalm Events. Næste mål er at blive større i verden. Vi kan stadig blive større herhjemme, men det er et begrænset marked for vores musik.

- Du tjener ikke meget som musiker. Det er hårdt arbejde og omkostningerne stiger i takt med indtægterne. Vi er altid glade for at gå i nul, for det betyder, at vi kan blive ved med at spille.Annonce
Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

61-årig kvinde død efter hestevognsulykke på Lille Torv

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Kultur

Så lykkedes det endelig at finde en køber: Skovmøllen solgt og udvider åbningstiden

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

For abonnenter

Anmeldelse: Føj for nogle ækle nisser på Netflix

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Kultur

Mohamad flygtede fra krigen: Nu er han manden bag stjernerne i Vild Med Dans

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Aarhus

Dagens corona-tal: Laveste antal smittede i Aarhus i to uger

Annonce