Annonce
Aarhus

'Jeg går ikke til fodbold som mine venner, jeg flyver drone'

For nogle bliver fritiden brugt med fodboldstøvler og benskinner på. For andre er den helt store hobby blevet en drone og en fjernbetjening i hånden. For 16-årige Viktor Agger går det meste af fritiden med videoer på Youtube for at lære nye tricks og måder at bygge droner på.

LYSTRUP: For bare få år siden var droner ikke noget, de fleste kendte særlig meget til. I dag bruges droner blandt andet af fotografer i forbindelse med deres arbejde, og mange danskere har fået øjnene op for droner, som de bruger på hobbyplan. Nogle af droneflyverne bliver endda så gode, at de ender med at stille op til VM.

Aarhus Modelflyve Club kunne søndag 18. november holde den årlige afslutning for klubbens dronerace, hvor der var 21 drone-piloter på tilmeldingslisten. Blandt dem var to af piloterne netop hjemvendt fra verdensmesterskaberne i Kina.

En af de tilmeldte drone-entusiaster var 16-årige Viktor Agger fra Skanderborg, som i godt et års tid har fløjet med drone.

- Jeg vil tro, at jeg flyver cirka fem timer om ugen. Derudover bruger jeg omkring 15 timer om ugen på at se film på Youtube for at lære nye ting, teknikker og hvordan man bygger nye dele på dronen, fortæller Viktor Agger.

Annonce

Fakta


  • Droner har historisk set eksisteret siden 1924, hvor man udelukkende brugte dem til spionage under krig.
  • Helt generelt når man taler om droner, er det en fjernstyret helikopter med mellem tre og otte propeller.
  • Kigger man blot fem år tilbage, så var der ikke ret mange danskere, der kendte til droner.
  • For mange danskere bliver droner anvendt til hobby brug som et slags legetøj.
  • Dog er der også mange professionelle fotografer, der bruger droner i forbindelse med deres arbejde.
Helena Eriksen var sammen med sin kæreste taget fra Odense for at deltage i ræset. Hun var den eneste kvindelige dronepilot blandt deltagerne. Foto: Jens Thaysen

Hobby med 100 km/t

Det var via Facebook, at Viktor Agger kom i kontakt med andre, der også interesserede sig for droneflyvning, og søndag var han sammen med 20 andre, som brænder for den samme flyvende teknologi og får et kick ud af at flyve sin drone med 100 km/t gennem forhindringer.

- Jeg går ikke til fodbold ligesom mine venner gør. Jeg flyver drone, og det er ikke altid, at de forstår, hvorfor jeg gør det, sagde Viktor Agger, der en til to gange om ugen cykler ud af Skanderborg by for at finde et sted, hvor han kan øve og flyve med sin drone.

Også Ronni Jørgensen, der er klubformand i Aarhus Modelflyve Club ser en stigende interesse for droneflyvning.

- Den her sport er i eksplosiv udvikling, og derfor har klubben siden sommer udvidet med 5000 kvadratmeter til en dronebane, så alle droneinteresserede har et sted at mødes, fortæller Ronni Jørgensen, der selv har fløjet de sidste fem år.

"Når man flyver med en drone, har man en video-brille på, hvorigennem man ser ignenem dronens kamera, der er fastgjort på dronen. Det er ligesom at man spiller computer. Forskellen er bare at det her er real life," siger klubforman Ronni Jørgensen om det at flyve med droner. Foto: Jens Thaysen

Det hele sidder i fingrene

Aldersmæssigt er det også muligt for alle at være med. Deltagerne spænder fra teenagedrenge til folk, der er ved at nå pensionsalderen.

- Det koster selvfølgelig at skulle have en drone. Men det koster også, hvis man går til fodbold, som kræver støvler, benskinner og det rigtige tøj. Her skal man have en fjernbetjening, briller, batterier og så en drone, siger Ronni Jørgensen.

Søndag var et glimrende vejr til at få dronerne i vejret, så Aarhus Modelflyve Club kunne afholde sit dronerace. Med et fint vejr, var det helt op til piloterne at føre dronerne igennem den opstillede bane på klubbens nye dronebane.

- Det handler i den grad om at beherske sine bevægelser, når man flyver med drone. Det er fingrene, man styrer med, og det drejer sig om små hurtige bevægelser. Det hele sidder altså fingrene og hovedet, ikke meget andet, siger klubformand, Ronni Jørgensen.

Andreas Hauge Thomsen var taget fra Ans for at kunne flyve med. Han har fløjet med drone siden 2015 og bruger ligesom de andre dronepiloter lang tid på at nørde udstyr og videoer på internettet. Foto: Jens Thaysen
Når piloterne ikke selv skulle flyve og dyste i ræset på banen, var der tid til at få tjekket op på dronen. Foto: Jens Thaysen
22-årige Andreas Hauge Thomsen kom til at styre sin drone ind i en af forhindringerne. Det kostede et par propeller og et nyt kamera. Dog var han forberedt og havde derfor både flere droner og flere sæt propeller med. Foto: Jens Thaysen
Banen er bygget op af flere forskellige forhindringer, som piloterne skal styre deres droner igennem. Foto: Jens Thaysen
Århus Modelflyveklub fik færdiggjort deres nye dronebane på 5.000 kvadratmeter, som også blev brugt søndag. I baggrunden er der skærmet af med et net, så sikkerheden er i top for både dronepiloterne og tilskuere. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce