Annonce
Debat

Jeg har aldrig glemt min gamle lærers bemærkning i 1969: Drenge, vi udvikler alt for meget CO2

"Skal vi redde verden og store befolkningsgrupper fra at uddø, skal der indføres et stop for brug af fossile brændstoffer inden 2030. Jorden er på vej mod en temperaturstigning på tre grader Celsius. Der er brug for alle løsninger", skriver Mogens Hald. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

DEBAT: I 1969 startede jeg på Aarhus Maskinmesterskole. Vi havde en kemi-, fysik- og maskinlærer på skolen, han hed Alfred Frøslev.

Han sagde til os, og jeg har aldrig glemt hans ord: "Drenge, vi udvikler alt for meget CO2". Og han viste os en simpel kemisk reaktionsformel på tavlen mellem atmosfærisk luft og et fossilt brændstof. Resultatet var skræmmende: Mindst tre kg CO2 udviklet for hver kilo forbrugt brændstof.

Allerede tilbage i 1800-tallet var der forskere, som påpegede konsekvenserne ved afbrænding af fossile brændstoffer.

Annonce

Tilbage 1960'erne foranledigede førende olieselskaber en undersøgelse af CO2-følgevirkninger, men da de fik resultatet, holdt de rapporten hemmelig i over 50 år.

Jeg er 74 år og gennem 52 år har den sætning, som jeg lærte af Alfred Frøslev, siddet på min frontallap.

Med den slags påstande får man et klart billede af, hvor meget op ad bakke klimakampen er. Det er ynkeligt og patetisk, det fremkalder vrede, frustration og tomhed.

Christian Budde, Venstre, og Steen Stavnsbo, Det Konservative Folkeparti, har foreslået at droppe vindmøller på Aarhus Havn. De to århusianske borgmesterkandidater gik til valg på at gå ind for grønne løsninger, men mener åbenbart, at "der skal bare ikke stå vindmøller i min baghave".

Skal vi redde verden og store befolkningsgrupper fra at uddø, skal der indføres et stop for brug af fossile brændstoffer inden 2030. Jorden er på vej mod en temperaturstigning på tre grader Celsius. Der er brug for alle løsninger.

Jeg får lyst til at citere fra Barack Obamas bog, "Et Forjættet Land":

"Michele Bachmann fra Minnesota, grundlæggeren af Tea Party-gruppen i Repræsentanternes Hus, kritiserede i et indlæg nymodens energieffektive elpærer som en uamerikansk indførelse af "Big Brother ad bagvejen" samt en trussel mod den offentlige sundhed, som hun kaldte et større demokratisk komplot, hvis sigte var at indføre en radikal bæredygtigheds-dagsorden, ifølge hvilken alle amerikanske borgere efterhånden ville blive tvunget til at flytte til urbane centre, bo i lejekaserner, (og) tage letbanen til deres statsjob".

At prøve at forhindre opsætning af vindmøller på industrihavnen i Aarhus, halvanden km væk fra beboelsesejendomme, minder mig om citatet herover fra Barack Obamas bog.

Med den slags påstande får man et klart billede af, hvor meget op ad bakke klimakampen er. Det er ynkeligt og patetisk, det fremkalder vrede, frustration og tomhed.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

DGI til foreninger med coronatvivl: Hold gang i idrætten

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

Borgmesteren står næppe forrest i headhunternes kø: Kan man bruge en taber på regeringsholdet?

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce