Annonce
Livsstil

- Jeg har brug for en vedholdende stimulering og udfordring af mit tankesæt

Henrik Saxgren. Foto: Grarup/Gyldendal
Mig og kulturen: Henrik Saxgren

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv? - De giver en ny måde at se verden på. Jeg har - som de fleste mennesker - brug for en vedholdende stimulering og udfordring af mit tankesæt, så samme tankesæt ikke sander til. Kunst og kultur holder os levende på den måde, at det - når det er bedst - præsenterer os for en ny måde at se det samme på. - Hvilken bog eller blad har givet dig en god oplevelse? - Jeg læser meget og har stort udbytte af litteratur. Og jeg er i høj grad til klassikerne. Jeg har inden for de sidste år læst blandt andet ”Moby Dick” af Herman Melville, ”Forbrydelse og straf” af Dostojevskij og ”Lykke-Per” af Henrik Pontoppidan. Men den bedste oplevelse, jeg længe har haft, var to bøger af Thorkild Hansen, ”Jens Munk” og ikke mindst ”Det Lykkelige Arabien”. Dem vil jeg begge anbefale på det kraftigste. Og så køber jeg af gode grunde mange fotobøger, og blandt mine absolutte favoritter er fotobogen ”Drum” af Krass Clement. - Hvilket album eller koncert vil du gerne høre igen? - Også her er jeg meget til det klassiske. Når det gælder opera, er min foretrukne solist mezzosopranen Cecilia Bartoli, som jeg hørte i Tivolis Koncertsal for en del år siden - men jeg er også vild med Maria Callas. I de sidste par år er strygekvartetter begyndt at fylde min playliste. Det er i høj grad Beethoven og Mozart. Må jeg anbefale Beethovens ”String Quartet No.13, Op.130” - det findes ikke meget bedre. Og så var jeg jo ung i 60’erne og 70’erne, så den spæde rockmusik - Beatles og Rolling Stones - er naturligvis en del af mig. Og så har jeg har været fan af næsten alle de gruppekonstellationer, hvor Eric Clapton og Jack Bruce indgik - naturligvis startende med Cream. I 80’erne var jeg meget til Police og Sting. Og midt i alt dette vil jeg så alligevel udnævne Paul Simons ”Graceland” til mit favoritalbum. - Hvilken film, tv-serie eller teaterstykke har gjort indtryk? - Jeg var meget vild med filmen ”Roma” af Alfonso Cuarón, men lad mig også fremhæve ”A Star Is Born” med Bradley Cooper og Lady Gaga. Den ramte noget i mig. Jeg ser lidt serier på Netflix, men den eneste serie, jeg har siddet og set om natten, når jeg for længst burde være gået i seng, er ”House of Cards”. Lige nu ser jeg lidt med på Netflix’ serie om Formel 1.

- Hvilket kunstværk eller udstilling tænker du tilbage på? - Jeg ser mange kunstudstillinger og var meget vild med udstillingen ”Arktis” på Louisiana for et par år siden. Da jeg selv udstillede i Houston, Texas, var jeg en flittig gæst på Menil Collection, som havde ladet den italienske kunstner Maurizio Cattelan udstille sine egne værker blandt museets permanente samling. Det var en sjældent god kombination, som gjorde et voldsomt indtryk på mig. Og hvis vi taler om fotobaseret billedkunst, er jeg ret vild med amerikaneren Chris McCaw.

- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på? - Jeg sætter meget pris på dansk møbeldesign. Det helt klassiske Wegner, Arne Jacobsen, Børge Mogensen. Men også keramik - på stående fod vil jeg fremhæve Cathrine Raben Davidsen og Peter Brandes.

- Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til? - Jeg kan godt lide naivistisk kunst fra Haiti. Jeg har været i Haiti rigtig mange, og Jørgen Leth har været en helt suveræn guide til at komme rundt på den haitianske kunstscene. Lige nu er der meget uroligt, og det er decideret farligt at opholde sig i Haiti, men jeg var der sidste gang for mindre end halvandet år siden sammen med kunstneren Erik A. Frandsen og filminstruktøren Per Fly. Vi havde en helt fantastisk tur og oplevede de vildeste ting. Blandt andet voodoo ...

- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft? - Sådan noget holder jeg ikke styr på.

Blå bog

Født 1953, uddannet reklamefotograf i 1974, men lagde umiddelbart efter svendeprøven reklameverdenen bag sig og begyndte at lave humanistiske og solidariske billedfortællinger fra brændpunkter i både ind- og udland.

I 1979 var han med til at stifte den socialdokumentariske fotogruppe 2. maj og var fra 1985-1991 billedredaktør på månedsbladet Press.

Han har udgivet et væld af bøger, heriblandt ”P.O.V.”, ”Landet uden fædre”, ”Krig og Kærlighed - om indvandringen i Norden”, ”Bus fra Bagdad” og ”Ultima Thule”. Han udstiller desuden i både ind- og udland, og hans værker er repræsenteret i flere danske og udenlandske museumssamlinger.

Henrik Saxgren er aktuel med bogen ”Tøndermarsken”, hvori han i samarbejde med kunsthistorikeren Hans Edvard Nørregaard-Nielsen fortæller om områdets unikke landskab, dyreliv og forhold. Samarbejdet er desuden blevet til en udstilling, der kan ses på Museum Sønderjylland indtil den 1. september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt plejehjem for demensramte borgere åbner i Aarhus

Aarhus

Livet i en fredet bygning: - Vi lever på husets præmisser

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce