Annonce
Aarhus

Jeg har levet i den bedste tid

Lars Svendsen, skribent og foredragsholder. 
Annonce

Når man ser hen over de millioner af år, jorden har eksisteret og været befolket, så er det da helt fantastisk at tænke på, at mit liv er foregået lige i den allerbedste, mest opfindsomme og allermest fremgangsrige af samtlige mange sekler. Ja, det samme gælder da naturligvis også dig, kære læser.

Tiden fra lige efter anden verdenskrig og frem til i dag – altså 75 år – overgås ikke på nogen områder af andre tidsperioder før denne. Og jeg har også svært ved at forestille mig, at de umiddelbart kommende perioder vil byde på større revolutioner og landvindinger, end dem vi har oplevet i vores levetid.

Når man kigger sig lidt omkring, så er det snart sagt indenfor hvad-som-helst, at vores tid skiller sig ud fra alle andre. Opfindelser, sundhed, underholdning, økonomi og meget andet har udviklet sig med turbofart, mens det tidligere – i sammenligningen – nærmest stod stille.

Vi har haft bedre råd til det hele end vore forfædre overhovedet har været i nærheden af. Vi fik fjernsyn – hen ad vejen i alle rum – og vi fik bil. Siden fik vi to og som oftest en udskiftning hvert tredje år. Vi begyndte at rejse jorden rundt som det mest selvfølgelige, hvor min mormor eksempelvis vistnok aldrig var udenfor Aarhus i sin levetid. Vi fik bedre boliger og færre børn – og dermed både bedre plads og bedre råd til at give børnene den start på livet, som de fortjener.


I løbet af bare min generation har verden udviklet sig mere og hurtigere, end den gjorde gennem de foregående mange generationer.

Lars Svendsen


Det var i min tid vi med Elvis Presley og Buddy Holly fik rock’n’roll, som lynhurtigt blev efterfulgt af The Beatles, The Beach Boys, The Rolling Stones og en skov af andre tilsvarende, som nu 60 år efter, stadig holder hele vejen hjem. Rock’n’roll er i dag verdens mest udbredte musik og har distanceret både Bach og Beethoven med adskillige længder. Og bliver vi i underholdningsverdenen, så var det også i min tid at vi oplevede den største crooner Frank Sinatra og den største entertainer Dean Martin, som formentlig aldrig i personality vil blive overgået.

Vi fik også for alvor Coca-Cola og cowboybukserne – som stadig, den dag i dag, er det der henholdsvis drikkes mest af og sidder på flest underkroppe world wide. I tilgift fik vi også sneakers fra Adidas, Puma og Nike – som nu om dage er det mest foretrukne fodtøj for både ung og gammel.

I vor tid begyndte de at sende bemandede raketter ud i verdensrummet – først i kredsløb omkring jorden og siden oplevede vi det mageløse, som månelandingen unægtelig var: ”One small step for man, one giant leap for mankind.” Og selvom man formentlig i fremtiden vil gå ’i land’ på andre planeter i universet, så vil månelandingen først blive overgået, når de på en anden klode hilser på andet liv end vores.

Det var også i min tid sportspræstationerne gik ovenud af skalaen. Vi blev indenfor en forholdsvis kort årrække markant bedre til alt. Det olympiske motto om ’Hurtigere, Højere, Stærkere’ blev efterlevet til fulde: Bob Beamons længdespring på astronomiske 8.90 m eller Dick Fosbury vanvittige med-ryggen-til-højdespring-flop, begge ved OL i 1968 i Mexico, for blot at nævne et par eksempler, var blandt en perlerække af præstationer.

Nævnes skal også, at Danmark blev Europamester i 1992. En præstation vi aldrig tidligere havde været bare i nærheden af, og som vi heller aldrig vil komme igen.

En enkelt idrætsmand fra min tid skal især fremhæves, fordi han simpelthen var den største af dem alle: bokseren Muhammad Ali. Han ophøjede boksesporten til kunst og hans personlighed, væremåde og performance var af en anden verden. Han vil aldrig nogensinde blive overgået – indenfor noget-som-helst!

Lars Svendsen, skribent og foredragsholder. Foto: Kim Haugaard selvskrevet

Men det udenfor kategori største af alt i min levetid er alligevel fremkomsten af den personlige computer og mobiltelefonen – og i kølvandet på det, internettet. Hvilke opfindelser, hvilke landvindinger. Mine bedsteforældre, som aldrig helt nåede at forstå fastnet-telefonen, ville ikke kunne begribe dette internet. At vi med mobiltelefon, en skærm og et tastatur kan kommunikere med hinanden på alle planer, fra og til hvor-som-helst i hele verden. Det er heller ikke, end for os, til helt at forstå.

I løbet af bare min generation har verden udviklet sig mere og hurtigere, end den gjorde gennem de foregående mange generationer. Og selvom nyt givetvis vil komme til i de kommende generationer, så har jeg alligevel lige nu svært ved at se, at der ligefrem vil forekomme sådanne kvantespring som vi har oplevet i den tid, vi har været til.

Det er da forunderligt at tænke på!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Debat

Zoo som p-plads

Aarhus

Liveblog: Sådan fordeler smittetilfældene sig i Aarhus 

Aarhus For abonnenter

Kampen mod corona er et kapløb med tiden:  - Vi har ikke sovet i timen i arbejdet med at teste

Annonce