Annonce
Aarhus

Julefrokosterne er i fuld gang - men kameraerne, der forhindrer drukneulykker, bliver først sat op næste år

Åen er kold og mørk at falde i, og hvis man er heldig, kan man finde de stålbøljer, der i dag agerer trin op af vandet. Men kommunen planlægger at sætte flere af Trygfondens farvede redningsstiger op. De lyser op i mørke. Samtidig venter vi på de varmesøgende kameraer langs å og havnefront, man har talt om i snart et år. Foto: Søren Willumsen
Eva Borchorst Mejnertz fra Radikale efterlyser meget hurtigere handling fra Teknik og Miljø for at få sat termiske kameraer op langs å og havn, inden endnu én falder i vandet og drukner. - Jeg vil have det ufatteligt dårligt, hvis der sker en ny drukneulykke, mens vi venter på kameraer.
Annonce

AARHUS: Kan ølbrikker forhinde drukneulykker i Aarhus?

Det spørgsmål melder sig, efter at Teknik og Miljø har igangsat en ny kampagne, der skal få gæsterne i nattelivet til at kigge mere efter hinanden, så våde byture ikke risikerer at ende med drukneulykker.

”Hvor våd skal jeres bytur være?” står der på nye ølbrikker, man kan få serveret en øl på i byens cafeer, barer og værtshuse. Ølbrikkerne er den del af en ny kampagne, som Østjyllands Brandvæsen og Teknik og Miljø lancerer for at advare om, at koldt vand dræber. Opfordringen lyder at passe på hinanden og ikke at gå alene, for så er hjælpen også nær, hvis man skulle falde i. Budskabet vil også komme ud via plakater på byens uddannelser.

I Aarhus vil man altså redde liv med ølbrikker, mens man i Aalborg Kommune for længst har sat varmesøgende kameraer op ved havnen. De har været med til at redde to liv. Kameraerne registrerer, hvis noget varmt - som et menneske - falder i vandet og automatisk slås der alarm til politi og brandvæsen med information om adressen.

... det overrasker mig meget, at vi ikke er længere med de kameraer. Jeg troede og forventede, at de skulle op inden julefrokosterne. Jeg vil have det ufatteligt dårligt, hvis der sker en ny drukneulykke, mens vi venter på kameraer.

Eva Borchorst Mejnertz, (R)

Annonce

Steffen og otte andre døde

I Aarhus er der sket ni drukneulykker i og omkring havnen siden 2003.

Senest for et år siden, da den 27-årige Steffen Dam Jensen forsvandt efter en julefrokost 1. december og blev fundet druknet i havnen tre måneder senere. Så problemet er stort. Dele af åen er sikret med gelændere, men ikke hele strækningen og heller ikke havnefronten, fordi byrådet har en holdning om ikke at spærre det hele af.

Ifølge formanden for Rådet for Større Badesikkerhed, Sven Hedegaard, kan ølbrikkerne i Aarhus næppe redde liv i sig selv.

- Men kampagnen kan være med til at løfte budskabet om risikoen langs å og havn og om, at man skal passe på hinanden. Vi synes, det er en fin kampagne, siger Sven Hedegaard.

Men han er også fortaler for de varmesøgende kameraer, han har set i Aalborg og mener, de fungerer utroligt godt.

- Især om vinteren, hvor vandet er meget koldt, kan folk risikere at stivne og lide druknedøden, mens andre går i panik, fordi det er koldt og mørkt, og derefter også drukner. Derfor er hurtig hjælp afgørende.

Annonce

Radikale presser på

I Aarhus Byråd foreslog De Radikale allerede i februar 2019 at få varmesøgende kameraer i Aarhus, men der skulle gå syv måneder, inden byrådet ved budgetforhandlingerne i år fandt pengene til et "pilotprojekt med termiske kameraer".

I alt afsatte partierne bag budgetforliget 1,9 mio. kr., der også skal række til flere redningskranse og stiger, bedre belysning, hegn og redningswire. Desuden blev der afsat 200.000 kr. til driften hvert år.

Forslagsstiller til kameraerne, Eva Borchorst Mejnertz (R), tror, at kampagnen med ølbrikker kan have en virkning i folks adfærd omkring åen.

- Men det overrasker mig meget, at vi ikke er længere med de kameraer. Jeg troede og forventede, at de skulle op inden julefrokosterne. Jeg vil have det ufatteligt dårligt, hvis der sker en ny drukneulykke, mens vi venter, siger Eva Borchorst Mejnertz.

De nye ølbrikker fra kommunen er delt ud på byens cafeer og værtshuse. Men de hverken kan eller skal stå alene, siger flere. Pressefoto
Annonce

Rådmand: Flere tiltag

Venstre var medforslagsstiller på budgetforslaget om varmesøgende kameraer, og rådmand for Teknik og Miljø, Büynamin Simsek (V), har personligt sat sig for at øge sikkerheden langs å og havnefront. Blandt andet med en sikkerhedsvandring tidligere på året med politi, brandvæsen og forvaltning for at få nye ideer.

- Kampagnen med ølbrikker er blot et af fem konkrete tiltag, der kom ud af vandringen. De andre er flere redningskranse, flere redningsstiger, bedre belysning og varmesøgende kameraer, fortæller Bünyamin Simsek.

Han tilføjer, at uanset antallet af stiger kan kommunen ikke tage 100 procent ansvar for det enkelte menneske.

- Derfor skal vi passe godt på hinanden. Især nu, hvor julefrokostsæsonen begynder, skal ingen beruset ven eller fremmed have lov til at gå alene hjem langs åen i koldt vejr. Det budskab håber vi at få ud til gæsterne, tilføjer rådmanden.

- Jeg vil have det ufatteligt dårligt, hvis der sker en ny drukneulykke, mens vi venter på kameraerne, siger Eva Borchorst Mejnertz (R). Foto: Kim Haugaard
Annonce

Hvor er kameraerne?

Kameraerne har vist, de kan redde liv. Og du har fået pengene. Hvorfor er de ikke oppe allerede?

- Pengene var afsat i budgettet i 2023, men vi fik dem fremrykket til 2020, fordi det ikke giver mening at vente tre-fire år på en løsning, der er anbefalet.

Hvorfor kan du så ikke fremrykke dem til i år?

- Jeg kan ikke fremrykke pengene til 2019, fordi de ligger i et nyt fireårigt budget. Men lige så snart vi skriver 2020, går vi gang med at etablere dem. Vi er ved at forberede det, siger Bünyamin Simsek.

I forvaltningen fortæller man avisen, at man ikke nødvendigvis vil købe det samme udstyr som i Aalborg.

- Vi undersøger markedet nu og er i dialog med en række leverandører også i udlandet for at finde den bedste løsning. Teknologien udvikler sig hele tiden, fortæller projektleder Thomas Skov, Teknik og Miljø.

De svar er Eva Borchorst Mejnertz (R) ikke tilfreds med:

- Vi har talt om det her siden februar, og jeg kan ikke forstå, at man ikke er længere og ikke kan fremrykke pengene og få de kameraer op nu, hvor der er brug for dem. Det spørgsmål vil jeg følge op på, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce