Annonce
Debat

Jens Joel langer ud efter Venstre: De hårde job forsvinder jo ikke af, at I afskaffer retten til tidligere pension

"De faglærte og ufaglærte indtræder på arbejdsmarkedet langt før end lønmodtagerne med lang videregående uddannelse og har derfor som oftest betalt skat i flere år, før de længst uddannede gør deres entre på arbejdsmarkedet", skriver Jens Joel. Arkivfoto: Lasse Hansen

DEBAT: Venstre vil fjerne retten til tidligere pension – også selvom ordningen er åbenlyst nødvendig og vigtig for tusindvis af lønmodtagere i Østjylland. Det må vi konstatere efter at have læst Venstres finanslovsforslag for 2022.

Det er selvfølgelig alvorligt for de mennesker, det rammer. Men det er ekstra bemærkelsesværdigt, at netop Venstre vil rulle den Arne-pension tilbage, som vi har kæmpet så hårdt for at få indført. Det var nemlig Venstre, der de facto smadrede efterlønnen for den samme gruppe danskere. Men de hårde job forsvinder jo ikke af, at Venstre afskaffer retten til tidligere pension.

På de østjyske arbejdspladser tager alt for mange lønmodtagere smertestillende piller for at klare arbejdsdagen, og mange frygter, at de udfordrende arbejdsstillinger i sidste ende vil sætte en stopper for at løfte børnebørnene op på skødet, når sikkerhedsskoene engang bliver stillet på hylden.

Annonce

De mange ansøgninger, som østjyske borgere allerede har sendt ind, taler sit tydelige sprog: På kun to måneder har i omegnen af 20.000 danskere sendt en ansøgning afsted.

Det er beskæmmende at man nu endnu engang fra Venstres side vil fratage de nedslidte den mest basale rettighed: En værdig alderdom. Det kommer ikke til at ske på vores vagt.

I Aarhus har 602 mennesker i perioden 1.-30. august ansøgt om retten til tidlig tilbagetrækning – 18.563 mennesker her i kommunen har ret til at søge om den.

Det er rigtig mange borgere, der vel at mærke har ydet en langvarig og stor indsats på arbejdsmarkedet, meget ofte i slidsomme job. De mennesker vil Venstre rive tæppet væk under.

De faglærte og ufaglærte indtræder på arbejdsmarkedet langt før end lønmodtagerne med lang videregående uddannelse og har derfor som oftest betalt skat i flere år, før de længst uddannede gør deres entre på arbejdsmarkedet. Samtidig fortæller statistikkerne os, at de faglærte og ufaglærte får færre år på pension, fordi de lever langt kortere end lønmodtagere med længere uddannelser. Det er grundlæggende uretfærdigt.

Venstre og de andre borgerlige partier, som står uden for aftalen, har forsøgt at bortforklare problemet med nedslidning med udsagn om, at vi "sender raske mennesker for tidligt på pension" og overdriver problemet med nedslidning. Men virkeligheden er en anden. Det viser tallene, og det fortæller de østjyder, jeg taler med, når jeg besøger arbejdspladserne.

Derfor står vi også fast. Og der skal lyde en stor tak til Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten for at bakke op. Men hvorfor står Venstre ikke på lønmodtagernes side? Det er beskæmmende at man nu endnu engang fra Venstres side vil fratage de nedslidte den mest basale rettighed: En værdig alderdom. Det kommer ikke til at ske på vores vagt.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Alvorlig ulykke med hestevogn midt i juletravlt Aarhus

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Kultur

Så lykkedes det endelig at finde en køber: Skovmøllen solgt og udvider åbningstiden

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

For abonnenter

Føj for nogle ækle nisser på Netflix

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Debat

Brev fra Syddjurs til Wermelin: Det nye byråd vil ikke have en naturnationalpark

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Aarhus

Dagens corona-tal: Laveste antal smittede i Aarhus i to uger

Annonce