Annonce
Aarhus

Jens Ove Christiansen skal sikre sin kones gravsten: - Det er vel på grænsen til det kriminelle

80-årige Jens Ove Christiansen har fået brev om, at hans kones gravsten skal sikres, fordi den er vurderet farlig. Det sker et halvt år efter, undersøgelsen er fundet sted, og det mener han, er uforsvarligt. Foto: Axel Schütt

Et sted mellem 60-70 gravsten skal sikres hos Frederikskirkens i Aarhus, så de ikke længere udgør en farerisiko for personalet og besøgende. Jens Ove Christiansens gravsten er en af dem. Han synes, situationen er blevet overdramatiseret i forhold til, hvor ufarligt et problem, det har vist sig at være.

Annonce

AARHUS: - Jovist, den rokker lidt, hvis man skubber til den. Men der skal alligevel noget til, siger Jens Ove Christiansen, da han står og vipper med sin kones gravsten på Frederikskirkens kirkegård i Aarhus.

Gravstenen er en af kirkegårdens cirka 60-70 monumenter, der er blevet vurderet til at udgøre en farerisiko af det private rådgivningsfirma Miljøhuset.

Derfor er Jens Ove Christiansen, via et brev i sin e-Boks, blevet bedt om at få gravstenen sikret indenfor seks uger.

Men det var et unødvendigt alarmerende brev i forhold til, hvordan virkeligheden er, synes han.

- I brevet fik vi at vide, at vores gravsten var usikker og til fare, og så bliver man da både skamfuld og sørgmodig. Men når man tjekker de faktiske forhold, får man et helt andet billede af det, siger Jens Ove Christiansen, der ikke er helt tilfreds brevet eller med måden, det er blevet gjort på.

I brevet fik vi af vide, at vores gravsten var usikker og til fare, og så bliver man da både skamfuld og sørgmodig. Men når man tjekker de faktiske forhold, får man et helt andet billede af det.

Jens Ove Christiansen, gravstedsejer på Frederikskirken i Aarhus
Gravstenen er blevet vurderet til at være usikker, efter Miljøhuset i marts måned var ude og måle, om stenen kunne klare et skub eller tryk på 35 kilo. Det kunne den ikke, og derfor skal Jens Ove Christiansen nu betale for at få den sikret. Foto: Axel Schütt
Annonce

Farlige sten uden handling

Der gik nemlig over et halvt år, fra undersøgelsen af kirkegårdens gravstene fandt sted, og til Jens Ove Christiansen fik besked om, at hans gravsten var usikker.

Og det, synes han, er på grænsen til det kriminelle at tilbageholde så væsentlig information.

- De undersøgte stenene i midten af marts måned, men sendte først et brev ud til os i september. Så i cirka et halvt år har man vidst, at personer kunne komme til skade uden at gøre noget, fortæller Jens Ove Christiansen.

Han fik tilbuddet om at betale 1.800 kroner for at få en stenhugger til at sikre stenen, ellers ville monumentet blive lagt ned på hans egen regning. Det tilbud skulle han give svar på indenfor 14 dage, ellers ville de gøre sidstnævnte.

Og det synes han, var kort varsel. Særligt når der endnu ikke er sket noget med gravstenen, og det stadig er uvist, hvornår den bliver sikret, forklarer Jens Ove Christiansen.

- Et gravsted er en hellig ting for mange, og man vil jo ikke have sin sten lagt ned. Så det er hast og jag med de 14 dage, for folk skynder sig at acceptere det fremsendte tilbud, siger han.

Han synes kommunikationen ud til borgerne var mangelfuld, og at det var både forvirrende og misvisende, at man i brevet nævnte om et påbud fra Arbejdstilsynet, når der ikke var et decideret påbud til den kirkegård, hans kone ligger begravet.

Jens Ove Christiansen fik valget mellem at betale 1.800 kroner for at få sikret sin kones gravsten af en stenhugger eller at få lagt stenen ned - også på sin egen regning. Foto: Axel Schütt
Annonce

Stort og farligt problem?

Jens Ove Christensen kan dog godt forstå, at visse gravstene skal sikres. Han har også betalt de 1.800 kroner. Men han kan bare ikke forstå, at monumentet på hans gravsted, udgør så stor en fare, som det lyder.

- Jeg har selv været ude og måle, og soklen er sunket lidt ned i jorden i den ene side efter de fire år, hvor min kone har ligget her, siger han og uddyber:

- Hvis man bare fik rettet op på den del, så den igen står vandret, så ryger stenen ingen steder.

Jens Ove Christiansen har derfor selv taget handling for sikkerheden, som han siger.

- Min risikofyldte "helligdom" er derfor blevet behørigt afspærret for både kirkegårdspersonale og andre. Man vil jo nødig være årsag til at andre kommer til skade, fortæller han.

Lige nu forstår han ikke, der ikke bliver meldt noget konkret ud om, hvornår sikringen kommer til at foregå, hvis det er så stort og farligt et problem, som det bliver gjort til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Muligt gennembrud i sag om skuddræbt rapper: To sigtede mænd frygter for deres liv

Aarhus

Ekspert om corona-bølgen i Aarhus: - Overraskende, kraftfuld og meget pludselig

Aarhus For abonnenter

Tonicha går med mundbind i bussen: 25-årig ven døde af corona

Aarhus

Efter øget smittetryk i Aarhus: Storcenter Nord lukker legeland og fjerner borde

Annonce