Annonce
Debat

Jette Skive mener: Borgmesteren skal handle nu

"I Aarhus halter vi langt bag efter de seks andre storbyer, når det handler om midler til ældreområdet. Det er simpelthen for ringe", skriver Jette Skive. Arkivfoto: Axel Schütt

DEBAT: I Aarhus halter vi langt bag efter de seks andre storbyer, når det handler om midler til ældreområdet. Det er simpelthen for ringe.

Sidste år fik vi penge af byrådet, men de er allerede spist op næste år. I fremtiden vil vi få langt større udgifter til blandt andet plejekrævende ældre. Der bliver flere af dem, og de får brug for endnu mere omsorg. Fire ud af 10 i alderen 80 år og derover modtager hjælp, og det er en udfordring, vi skal tage alvorligt.

Vi ved, at plejeudgifterne vil vokse tre gange hurtigere end sundhedsudgifterne. I de næste fire år kommer der nye udgifter på plejeområdet i Aarhus Kommune alene til dem, der er 80 år og ældre, på samlet knap 200 millioner kroner, mens budgetmodellen kun tildeler godt 150 millioner kroner til væksten i 80+-årige i perioden.

Vi kan forvente en stigning i udgifter på stort set alle områder frem mod 2025, så hullet i budgettet bliver kun endnu større.


Nu må borgmesteren handle og stå ved, at de ældre skal have en god pleje i Aarhus.


Især for ældre handicappede er gabet mellem budget og udgifter stort –og det vil vokse yderligere til 46 millioner kroner i 2025. Når det gab skal finansieres, vil budgetterne på andre områder, f.eks. hjemmeplejen og plejehjemmene, få endnu sværere ved at følge med de flere borgere og opgaver.

Aarhus Byråd og borgmesteren har ansvaret for serviceniveauet på ældreområdet de seneste år, og det er dejligt at se, at de nu tager ansvaret alvorligt og gør noget. Det er nu, der skal rettes op. Problemet vokser bare år efter år, og de næste fire år kommer vi til at mangle 50 millioner kroner. Det svarer til 100 sosu'er.

Budgetmodellen for vores kommune giver stadig ikke nok til de udgifter, der kommer med flere ældre i den plejekrævende alder. Det går ud over de ældre.

Borgmesteren anerkender, at vi halter langt efter. Derfor er jeg også glad for, at Jacob Bundsgaard har meldt ud, at ældreområdet har brug for en genstart og et stort løft. Nu må borgmesteren handle og stå ved, at de ældre skal have en god pleje i Aarhus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Byrådsmedlem er 'stikker' på Aarhus Ø: - Jeg har aldrig mødt så megen taknemlighed

AGF

Få overblikket: Kom hele vejen rundt om AGFs sejr over Randers

Annonce