Annonce
Debat

Jette Skive: Nu arbejder vi videre, hvis borgmesteren holder sit ord

Jette Skive, rådmand for Sundhed og Omsorg, Dansk Folkeparti. Foto: Axel Schütt
Annonce

LÆSERBREV: I Århus Stiftstidende skriver redaktionschef Thomas Nielsen-Grøn i sin leder tirsdag 21. juli, at det endelig er tid til fokus på plejen af de ældre.

Jeg kunne ikke være mere enig.

Der er en gammel talemåde, der siger, at intet er så galt, at det ikke er godt for noget. Det gør sig i den grad gældende i sagen om Kongsgården. Pludselig er ældreområdet kommet øverst på den politiske dagsorden. Endelig kan vi få taget den nødvendige debat om, hvordan vi skal behandle nogle af samfundets svageste – og om vi har økonomi nok til at løse opgaven.

På Christiansborg er ældreordførere fra alle partier og både ældreministeren og statsministeren kommet på banen. Selv Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard, er endda kommet ud af sit flyverskjul og anbefaler, at ældreområdet er et af de områder, som skal prioriteres.

Jeg håber, han lytter til statsministerens budskab om, at det, der skal til, er flere penge, flere hænder og flere hoveder. Jeg glæder mig til at se det omsat til handling til efterårets budgetforhandlinger.

Jeg og Dansk Folkeparti har i årevis kæmpet for bedre forhold på ældreområdet. I Aarhus er det lykkedes skridt for skridt. Vi har fået den varme hjemmelavede mad tilbage på plejehjemmene. Plejehjemmene er blevet mere hjemlige og mindre institutionsagtige. Der skabes daglige aktiviteter, så livet på et plejehjem ikke bare bliver gråt og trist.

Men de seneste ugers mediehistorier har desværre vist os, at der fortsat er meget at gøre. Ældreområdet er udfordret økonomisk, og det påvirker den service, som vi kan levere. Jeg er underlagt den økonomiske spændetrøje, som byrådet sætter, og nu er knapperne ved at springe.

Det ærgrer mig, at Nielsen-Grøn skriver, at jeg har forsøgt at fjerne fokus fra sagens indhold og fokus på behandlingen af vores ældre, og at vi har drejet på jura-knappen. Intet kunne være mere forkert.


Jeg har efterhånden nævnt det nogle gange, men må gøre det en gang til for Prins Knud: Det har hele tiden været mit ønske, at dokumentaren fra Kongsgården skulle vises.

Jette Skive


Jeg har efterhånden nævnt det nogle gange, men må gøre det en gang til for Prins Knud: Det har hele tiden været mit ønske, at dokumentaren fra Kongsgården skulle vises. Ikke for at hænge nogen ud, men for at få sat ældreområdet på den politiske dagsorden, og for at vi alle kan lære af dokumentaren og sammen skabe en ældrepleje, hvor værdighed og omsorg er udgangspunktet.

Det er juraen, der har spændt ben for en offentliggørelse. Den juridiske rådgivning, som jeg har fået hele vejen igennem fra både kommunens egne jurister og fra kommunens eksterne jurister, siger, at Aarhus Kommune som myndighed har en handlepligt. Og både byretten og landsretten har tydeligt afgjort, at optagelserne er så krænkende over for både borgeren og medarbejderne, at de er ulovlige at vise. I det nyeste notat fra borgmesterens jurister skriver de også netop, at Aarhus Kommune har en handlepligt.

At fogedforbuddet nu endelig kan trækkes skyldes ene og alene, at Ekstra Bladet har valgt at offentliggøre dele af optagelserne fra Kongsgården. Ifølge borgmesterens jurister betyder det nu, at hensynet til at beskytte plejehjemsbeboeren og medarbejderne ikke er så tungtvejende, som da landsretten afsagde sin kendelse, idet optagelserne nu er delvist offentligt tilgængelige. Det giver Aarhus Kommune en kattelem for at komme uden om handlepligten ifølge borgmesterens jurister.

Men handlepligten er der, og den er slået fast af landsretten. Hvorfor borgmesteren så fortsat fastholder, at fogedforbuddet aldrig skulle have været iværksat, og at Aarhus Kommune dermed skulle bryde sin handlepligt og dermed lovgivningen, må han jo stå til ansvar for. Som ansvarlig politiker for området bliver jeg nødt til at rette mig efter den juridiske rådgivning, som jeg får fra juristerne, og især efter de kendelser, som domstolene afsiger.

Det er heldigvis snart vand under broen. Nu arbejder vi videre med markante organisationsændringer af området, som kan blive understøttet af et tiltrængt økonomisk løft af området, hvis altså borgmesteren har i sinde at holde sit ord.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Coronaramt plejehjem: Medarbejdere kan alligevel godt være blevet smittet på arbejde

Aarhus

Ældreområdet i Aarhus mister den anden topchef på få uger:  Økonomichef stopper i begyndelsen af 2021

Aarhus

Krav om afklaring i omstridt sag: Familier med kræftramte børn er efterladt i usikkerhed

Aarhus

Aarhus-virksomhed sætter salgsrekord og kommer styrket ud af regnskabsår

Annonce