Annonce
Aarhus

Jim Lyngvild: Prins Henrik gav det danske kongehus kulør

Den royal Dåb., hvor H.K.H. Kronprins Frederik og Kronprinsesse Marys datter døbes i Fredensborg Slotskirke. Hun kom til at hedde Isabella Henrietta Ingrid Margrethe. Her ses Dronning Margrethe og Prins Henrik.Scanpix

Danmark har været begavet med en farverig prins i mere end én forstand, mener modeekspert Jim Lyngvild. Der er ingen tvivl om, at regentparrets indbyrdes kærlighed til farver, kunst og kultur har smittet positivt af på kongehuset internationale anerkendelse, siger han.

Det er knap et år siden, Jim Lyngvild sidst mødte prins Henrik til et privat arrangement. Han husker det tydeligt.

- Jeg havde en speciel jakke på i kinesisk silke. Meget farvestrålende. Prins Henrik skred gennem lokalet i det øjeblik, han så mig. Han kom for at spørge, hvor jakken var fra, og han sagde, den var flot. Sådan var han, og han gjorde det ikke for opmærksomhedens skyld. Han satte pris på den slags og ville gerne anerkende det, fortæller Jim Lyngvild.

Prins Henrik var selv en farverig prins, der gerne stillede op i røde bukser, et jakkesæt i grønt fløjl eller det store udstyrsstykke med knickers, knæstrømper og fjer i hatten i jagtsæsonen.

En kulørt og modig tøjstil for en mand i hans position. Og et frisk pust, der har givet det danske kongehus en særlig status blandt andre europæiske kongehuse, lyder det fra Jim Lyngvild.

- Vi har haft et farverigt kongehus også i international sammenhæng. Det har sat sit præg på billedet af os ude i verden. Vi har det sejeste kongehus og det mest eventyrlige.

Den royal Dåb. H.K.H. Kronprins Frederik og Kronprinsesse Marys datter døbes i Fredensborg Slotskirke. Hun kom til at hedde Isabella Henrietta Ingrid Margrethe. Her ankommer Dronning Margrethe og Prins Henrik.'Scanpix

En ægte eventyrprins

Jim Lyngvild kalder prins Henriks stil for fransk landadel tilsat østens mystik. Og afgørende var det, at prinsen ikke lod sig mærke af jantelov eller usynlige forskrifter på, hvordan man som kongelig bør klæde sig.

- Han klædte sig enormt fransk med silkestrømper og det hele. Og så havde han Østens mystik med sig fra sin opvækst i Vietnam. Han elskede smykker med jade og et eksotisk særpræg. Du så ham også tit i en rullekrave med smykkerne uden på. Han pyntede sig, så man kunne se det. Det er der ikke mange andre mænd, der gør, siger Jim Lyngvild.

Befriende og en konsekvens af den kunstneriske sjæl, han var.

- Vi må aldrig glemme, at han var en blændende kunstner med en kunstners sjæl. Han elskede at omgive sig med smukke ting og klæde sig spændende. Det kommer forhåbentlig til at tegne hans eftermæle. Han var blandt andet en mageløs skulptør, og det siger noget om ham og hans menneskekundskab. Han var en ægte eventyrprins, siger Jim Lyngvild.

- Det er vores danske jantelov og mavesurhed, der gør, at vi nogen gange har misforstået ham, tilføjer han.

Præsentation af kogebogen "Helt Magnifique" skrevet af Prins Henrik og Barbara Zalewski mandag d. 12. november på Fredensborg Slot.Scanpix
Annonce

Mistede jobbet på TV 2

Jim Lyngvild har fulgt prinsen ikke bare privat, men også i sin egenskab af kongelige modereporter for TV 2. Det samarbejde stoppede dog efter den 1. juli 2007.

En konsekvens af en lidt for frimodig udtalelse om regentparrets tøjvalg til kronprins Frederik og kronprinsesse Marys datter, prinsesse Isabellas dåb, mener han.

- Regentparret ankom i helikopter, og da de træder ud, udbryder jeg: Der kommer Yvonne og Keld (fra Olsenbanden, red.). Han havde noget på i brunlige farver, og hun havde en storblomstret kjole på. Ulla Terkelsen kunne have kvalt mig. Jeg kommer nogle gange til at sige det, jeg tænker meget hurtigt. Den gik ikke lige der. Jeg blev i hvert fald ikke genansat, siger Jim Lyngvild.

Han tilskriver også prins Henrik en stor del af æren for, at Margrethe er en farverig og eventyrligt klædt dronning.

- Der er ingen tvivl om, at hans og deres indbyrdes kærlighed til farver, kunst og kultur har smittet af på deres stil. Han har med garanti aldrig løftet et øjebryn over påklædning eller har sagt "din kjole er for vild". Havde han det, havde dronningen ikke været så ekstrovert. Prinserne har også fået lov til at klæde sig lidt anderledes. Det handler om, hvad man er opdraget til, siger Jim Lyngvild.

En opdragelse og en stil, der har været med til at tegne det danske kongehus som et specielt eventyrligt et af slagsen.

H.K.H prins Henrik, Le château de Caïx.Scanpix
Torsdag d. 27. november. HKH prins Henrik ankommer til den traditionsrige Kongejagt i Grib Skov. Fredensborg Slot. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2014)
Prins Henrik er fredag d. 27 november 2015 vært ved årets kongejagt i Klosterheden Plantage. Fredag morgen var HKH Prins Henrik årets vært ved kongejagten i Klosterhede Plantage.Scanpix
1998.-Denmark's Queen Margrethe II (L) and her husband Prince Consort Henrik de Montpezat (R) smile as they pose for photographers during their holidays at their Castle of Caix, August 11. The royal couple are at their summer residence situated in the southwest of France. gw/Photo by Jean-Philippe Arles REUTERS
Traditionen tro holder Dronning Margrethe og Prins Henrik Danmark ferie på Le Caix Slot, nær Cahors Sydfrankrig.Scanpix
Prins Henrik afholder jagt i Grib Skov i Nordsjælland torsdag den 14. januar 2016. Hans Kongelige Højhed Prins Henrik sov tirsdag den 13. februar kl. 23.18 stille ind på Fredensborg Slot, skriver Kongehuset i en pressemeddelse, onsdag den 14. februar 2018.. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix 2018)
Regentparret fejrer sølvbryllup. Her vinker regentparret til de mange fremmødte, der synger morgensang ved Fredensborg Slot.
Annonce
Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Stor interesse for nyt byggeri på Katrinebjerg: Halvdelen af lejlighederne er allerede reserveret

Aarhus For abonnenter

Saltchefen havde over 100 mand i sving: Derfor var torsdag en af de rigtig bøvlede vinterdage

Aarhus

Coronapas: Ansatte skal have det - politikerne får anbefaling

Sport

For første gang: Skanderborg Aarhus-stjernefrø udtaget til EM-bruttotrup

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Erhverv For abonnenter

Trodser corona: Lars Larsens århusianske milliardkæde leverer endnu et rekordresultat

Navne

Ny Børn og Unge-chef sætter børnene først: - Vi skal ikke altid bare gøre det, vi plejer

Alarm 112

En gruppe håndværkere blev hverdagens helte: Kom politi og brandvæsen i forkøbet

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Aarhus

Dagens corona-tal er godt nyt for Aarhus

Aarhus For abonnenter

Personalemangel presser plejen på nyt demensplejehjem: - Nogle gange er der flere vikarer end fastansatte

Alarm 112

Pludselig stod mistænkelig mand i kvindes lejlighed: Nu beder politiet folk være opmærksomme

Annonce