Annonce
Debat

Jim Lyngvild: Vor tids Grundtvig eller platugle?

Jim Lyngvilds udstilling i Helligåndskirken i Faaborg udløste den største tilstrømning, kirken nogensinde har oplevet med et besøgstal på mellem 50.000 og 60.000 mennesker. Arkivfoto: Palle Søby

Jim Lyngvild er en fantastisk mand. Selv når alle landets museer er lukket ned, kan han uden at røre en finger sætte gang i en debat om den danske historieformidling.

I denne uge var det direktøren for Den Gamle By i Aarhus, Thomas Bloch Ravn, der meddelte i Berlingske, at han personligt ville låse alle museets døre og sørge for, at designer og fotograf Jim Lyngvild ikke kunne komme ind. Museumsinspektøren skulle ikke nyde noget af Jim Lyngvilds fantasifulde håndtering af den danske fortid. Udstillingerne i Den Gamle By skal bygge på kilder og historisk forskning – ikke på fantasier, sagde direktøren.

Jim Lyngvild plejer ellers at være god for besøgstallene. Det var han, da udstillede bibelmotiver i Helligåndskirken i Faaborg og da han lavede sin fortolkning af vikingernes liv på Nationalmuseet. Det var han også, da han lavede en udstilling om konger og dronninger i samarbejde med Koldinghus – og det vil han formentlig også være, hvis hans udstilling på Kronborg får lov til at åbne til påske.

Annonce


Både menighedsrådene og museumsdirektørerne burde være glade for Jim Lyngvild.


Men Den Gamle By kan Jim Lyngvild altså glemme alt om. Han skal i øvrigt heller ikke regne med at komme indenfor på Odense Bys Museer: ”At tage på museum skal ikke være som at tage i BonBonLand. Museer skal bygge på troværdighed, faglighed og historisk korrekthed”, sagde Odenses museumsinspektør Torben Grønnegaard Jeppesen, som sit bidrag til Lyngvild-balladen.

Peter Rasmussen, chefredaktør på Avisen Danmark. Foto: Jysk Fynske Medier. 

Herfra udviklede diskussionen mellem Lyngvild og museumsfolket til at handle om grænser mellem fakta og fiktion. Fantasi og faglighed.

I det andet ringhjørne står en tusindtallig skare af facebook-brugere og museumsgæster, der er vilde med Lyngvild. Det er Berlingskes tidligere kulturredaktør Anne Sophia Hermansen i øvrigt også. Hun har kaldt ham "det tætteste vi kommer på en ny Grundvig" og argumenterer eksempelvis med, at: "Ligesom Lyngvild er en provokatør, var Grundtvig det også. Grundtvig bragte de billedstærke forestillinger tilbage i det kristne forestillingsunivers, som ellers var blevet forsøgt afmytologiseret i oplysningstiden. Jim Lyngvild blander også det kristne billedsprog med nordisk mytologi og gør det lettilgængeligt. Folkeligheden er hele pointen".

Hvilket hold, man er på, må man jo gøre op med sig selv. Men både menighedsrådene og museumsdirektørerne burde være glade for Jim Lyngvild. Det er i hvert fald længe siden, nogen har været i stand til at rejse en debat om kirkekunst og historieformidling. Oven i købet mens både kirker og museer er lukkede.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Nu skal fisk tjekkes for gift fra brandskole i Aarhus: - Det er et forbandet farligt stof, så vi går med livrem og seler

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kraftigt snefald på vej: Snestorm rammer store dele af Jylland

Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Alarm 112

Politiet tvunget til at påkøre 'førerløs' bil: Kørte over for rødt to gange og ignorerede politiets blink

Alarm 112

Giv plads: Ambulance kører med politieskorte til Skejby efter alvorlig ulykke

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Debat

Det er meget glædeligt, at der i den kommende kommunalbestyrelse er så mange, der er imod forbindelsen - jeg håber, I vil sige det så højt, at det kan høres på Christiansborg

Aarhus

Søstrene Grene udvider og optimerer butik i Bruuns Galleri: Se den nye indretning her

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Aarhus

Galt eller genialt? To politikere vil lægge tag på Aarhus Syd Motorvejen

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Aarhus

Frygter for fremtiden: - Jeg tør ikke tænke på, hvor mange sygeplejersker, der siger deres stilling op de næste måneder

Annonce