Annonce
Aarhus

Jobcenteret: Vi følger reglerne

Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix

Det er jobcenteret, der vurderer, om borgere som angstplagede Mia Lysdahl Fischer er så syge, at de ikke kan møde til stor samtale på Jobcenteret. Og der er ingen mulighed for at afholde samtalen på en anden måde, som borgeren ville være tryggere ved. Reglerne siger, at netop det møde skal holdes på Jobcenteret, lyder det fra afdelingsleder.

AARHUS: Selv om Mia Lysdahl Fischer har givet samtykke til, at Jobcenteret må udtale sig om hendes konkrete sag, ønsker afdelingsleder Anne-Mette Jason Nielsen fra Jobcenteret kun at udtale sig i generelle vendinger, da hun ikke ønsker at udtale sig om en borgers private forhold eller et konkret sygdomsforløb.

Avisen ville gerne have spurgt, om det set i bakspejlet var for tidligt, da man efter 22 uger stoppede Mia Lysdahl Fischers sygedagpenge og sendte hende i et jobafklaringsforløb. Om det måske kunne have gavnet hendes helbredelse med en længere periode på sygedagpenge.

- Efter de 22 uger på sygedagpenge vurderer vi ud fra syv kriterier, om der er grundlag for at fortsætte sygedagpengene, siger Anne-Mette Jason Nielsen.

Og det grundlag var der altså ikke i Mia Lysdahl Fischers tilfælde, vurderede Jobcenteret.

Et af de forhold, der kan forlænge perioden med sygedagpenge, er, hvis borgeren er under lægebehandling og vurderes at kunne blive arbejdsdygtig indenfor 134 uger.

Mia Lysdahl Fischer var under behandling, da hendes sygedagpenge stoppede - men hos en psykolog og ikke hos en læge.

Tålelige løsninger

Siden hun startede i jobafklaringsforløbet, er hun gentagne gange blevet indkaldt til en såkaldt rehabiliteringssamtale. Hver gang har hun måttet melde afbud, fordi hun på grund af sin angst ikke har magtet at deltage i et møde med mange fremmede mennesker og langt hjemmefra bopælen i Malling.

- Loven foreskriver, at der senest fire uger efter, at en borger er startet i jobafklaringsforløb, skal holdes møde med rehabiliteringsteamet. Formålet med mødet er sammen med borgeren at lave en realistisk plan for tilbagevenden til arbejdsmarkedet eller uddannelsessystemet. Vi vurderer i teamet, om borgeren kan møde op, ud fra hvad der foreligger af oplysninger fra blandt andet læge og eventuelt andre behandlere, siger Anne-Mette Jason Nielsen og fortsætter:

- Hvis borgeren siger, at hun er for syg til at møde op til samtalen, skal vi have en lægeattest. Hvis helbredsoplysningerne siger, at hun godt kan møde op, så undersøger vi, hvad der skal til for at gøre det tåleligt for borgeren. Det kan for eksempel være færre mødedeltagere, og at sagsbehandleren følger borgeren det sidste stykke vej til Jobcenteret og ind af en bagindgang udenom receptionen. Vi lytter til borgeren.

Annonce

Lægefaglige vurderinger

Hvis en borger alligevel melder afbud, vurderer Jobcenteret, om det er med rimelig grund.

- I den vurdering lægger vi os op af de lægefaglige vurderinger, hvis det skyldes borgers helbredsmæssige situation. Er vi i tvivl, spørger vi den sundhedsfaglige koordinator fra regionen, siger Anne-Mette Jason Nielsen.

Mia Lysdal Fischer har meldt afbud en række gange. Tre gange har Jobcenteret efterfølgende besluttet at stoppe forløbet med hende - og stoppe hendes ydelse. To af gangene har man efter en revurdering alligevel ladet hende fortsætte. For tiden er man i gang men endnu en revurdering.

Hun mener selv, at kravet om fremmøde på Jobcenteret og de evige trusler om, hvad der sker, hvis hun ikke møder op, har forværret hendes angst. Hun er mindre rask i dag, end hun var, da hun blev sygemeldt for to år siden.

Annonce

Fremmøde er et fast krav

Mia Lysdahl Fischer vil gerne deltage i rehabiliteringsmødet og har foreslået, at det på grund af hendes angst kan holdes hjemme hos hende selv, eller at hun eventuelt kan deltage på Skype. Den sidste løsning har Jobcenteret forsøgt med en gang og siden afvist af datasikkerhedsmæssige grunde, fremgår det af Mia Lysdahl Fischers sag, som avisen har fået aktindsigt i.

Hvorfor stille et firkantet krav om fremmøde, hvis mødet kan holdes på en anden måde, og man på den måde til alles fordel kan komme videre med sagen - og videre med at få borgeren tilbage på arbejdsmarkedet?

- Ankestyrelsen har i 2015 afgjort en principsag, hvor den fastslår, at borgere skal møde personligt op til rehabiliteringssamtale på jobcenteret. Den afgørelse lægger vi vores praksis op ad. Rehabiliteringsmødet er det eneste, hvor der er et præcist krav om, at borgeren skal møde personligt op. Derfor kan mødet ikke holdes hverken i borgerens hjem eller over Skype, siger Anne-Mette Jason Nielsen.

Hun beklager, at det i Mia Lysdahls Fischers sag ikke fremgår tydeligt af sagsakterne, at det er Ankestyrelsens principafgørelse, der er årsagen til, at Jobcenteret ikke vil holde mødet med hende via Skype.

Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Tre personer kæntret i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen er sejlet til undsætning

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Vi glemmer, hvad der er vigtigt: Den pæne tone fylder så meget, at sagen bliver ligegyldig

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

Indland

Optag på uddannelser: Så mange får deres førsteprioritet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kæledyr bliver smidt ud i naturen: Stigning i dumping af dyr efter corona

Annonce