Annonce
Østjylland

Jobpatruljen kunne give topkarakter til Bilka - men der er stadig problemer mange steder

Mattis Goos (th) er glad for sit job i Bilka, hvilket han også ud fra en fagretslig synsvinkel har grund til, afslørede Jobpatruljens spørgsmål og hans svar. Til venstre er det Stine Eiby , DSU, og Cliff Præstegaard, formand for HK Østjylland . Foto: Annelene Petersen
Ifølge Jobpatruljen er det ikke ualmindeligt, at ungarbejdere selv skal finde afløsere, når de bliver syge - og samtidig får de ikke løn under sygdom.
Annonce

Randers: Så kører jobpatruljen igen. I disse dage får unge ferie- og fritidsjobbere over hele landet besøg af fagbevægelsens Jobpatrulje, som på 41. år kører rundt i ferielandet for at holde øje med, om ungarbejderne bliver behandlet ordentligt, får den løn, de har krav på og ikke udsættes for et arbejdsmiljø, som kan være til skade for deres helbred.

Vi var med, da en lille fraktion af årets jobpatrulje besøgte Bilka i Randers Storcenter, og lad os bare starte med at konkludere, at der hos varehuset intet var at sætte en finger på, når det gælder de unges løn- og arbejdsforhold.

Bilka beskæftiger mange under 18 år, som har et vekslende antal timer. En af dem er Mattis Goos, som har været på lønningslisten hos Bilka Randers i to og en halv måned.

Udover at være rigtig glad for sit job, afslørede de mange spørgsmål, som Jobpatruljens Stine Eiby havde til ham, da også, at det har han faktisk grund til at være - også rent fagretsligt.

Annonce

Mange spørgsmål

- Hvad får du i timen, får du feriepenge, er du blevet instrueret i tunge løft, får du tillæg, når du arbejder weekend eller aften, var blot nogle af de spørgsmål, som Mattis måtte svare på, og hans svar affødte tilfredse nik hos såvel Stine Eiby DSU, Socialdemokratisk Ungdom, som Cliff Præstegaard og Jan Guldmann, henholdsvis formand for HK Østjylland og næstformand for 3F Randers.

- Det er desværre ikke nogen selvfølge, at alt som her i Bilka er i orden, siger Cliff Præstegaard og fortsætter:

- Typisk har de store kæder dog orden i tingene. Men specielt i dagligvarebranchen møder vi ofte forhold, hvor de unge, når de bliver syge, selv har pligt til at finde en afløser. Når de så lykkes med at finde en, får de alligevel ikke løn under sygdommen. Det bliver de nægtet med begrundelsen, at de jo selv har byttet vagten.

- Til orientering har man ret til løn under sygdom, hvis man arbejder otte timer om ugen eller derover, fordi man i så fald hører under funktionærloven. Og naturligvis har man ikke pligt til selv at finde en afløser, når man er syg, siger Cliff Præstegaard.

Så er vi klar til at tjekken forholdene for de yngste medarbejdere i Randers Storcenter. Fra venstre: formand for HK Østjylland Cliff Præstegaard, Jan Guldmann, jobpatrulje-koordinator i Randers og Stine Eiby fra DSU. Foto: Annelene Petersen

Jan Guldmann, der er koordinator for Jobpatruljen i Randers, glæder sig over, at der kun er ganske få steder, at Jobpatruljen bliver nægtet adgang.

- Når det en sjælden gang sker, får man unægteligt den tanke, at det skyldes, at der er problemer, man ikke ønsker frem i lyset, siger Jan Guldmann.

Annonce

For mange timer

Han peger på et andet ikke ualmindeligt problem, som Jobpatruljen møder i butikkerne: at de unge arbejder for meget og foretager for mange tunge løft.

Typisk har de store kæder dog orden i tingene. Men specielt i dagligvarebranchen møder vi ofte forhold, hvor de unge, når de bliver syge, selv har pligt til at finde en afløser. Når de så lykkes med at finde en, får de alligevel ikke løn under sygdommen. Det bliver de nægtet med begrundelsen, at de jo selv har byttet vagten.

Cliff Præstegaard, formand for HK Østjylland

- Men tit har den unge selv sagt ja eller måske ligefrem selv ønsket flere arbejdstimer, så man dermed får en højere løn. Imidlertid er det nu engang arbejdsgiverens ansvar, at loven ikke brydes – uanset om den unge gerne vil arbejde flere timer.

- Det samme omkring tunge løft. Det kan godt være, at man i fitnesscenteret løfter mange kilo, men det sker jo under betryggende forhold, mens det ude i butikken ofte sker i uhensigtsmæssige stillinger. Derfor skal reglerne overholdes, for en løfteskade kan give problemer resten af livet, så reglerne er altså ikke lavet for sjov, påpeger Jan Guldmann.

10 spørgsmål fra fagbevægelsen til forældrene

Kan du svare ja til disse 10 spørgsmål, når dit barn har et fritidsjob?

JA! Mit barn har fået en ansættelseskontrakt.

Alle der har været ansat i en måned, og har mere end 8 timer om ugen har krav på en ansættelseskontrakt.

JA! Mit barn får den rigtige løn. De fleste virksomheder er dækket af overenskomst med fagforeningen.

Det kan være en god idé at få tjekket lønsedlen hos tillidsrepræsentanten eller fagforeningen.

JA! Mit barn arbejder ikke i lokaler hvor der udskænkes alkohol. Unge som ikke har afsluttet 9. klasse må ikke arbejde, hvor der serveres øl, vin eller spiritus.

JA! Mit barn arbejder ikke sort. Det kan få alvorlige konsekvenser at arbejde ulovligt. F.eks. er dit barn kun dækket af arbejdsgiverens forsikringer, hvis det foregår lovligt.

JA! Mit barn arbejder ikke med farlige stoffer eller opløsningsmidler. Snak med dit barn om støv, røg, os, svampe, sprøjtemidler osv.

JA! Mit barns skoleklasse har haft besøg af en gæstelærer fra fagforeningen, der fortalte om rettigheder og muligheder på arbejdsmarkedet.

JA! Mit barn får 12,5 % i feriepenge. Også børn og unge har krav på feriepenge, spørg barnets arbejdsgiver om de har styr på reglerne.

JA! Mit barn får dagpenge ved sygdom. Alle der har været ansat i 8 uger og arbejdet 74 timer inden for de sidste 8 uger, har krav på sygedagpenge.

JA! Mit barn arbejder ikke alene i butik mellem kl. 18.00 og 06.00 på hverdage og 14.00 og 06.00 i weekenden, medmindre der går en sikkerhedsvagt rundt i området.

JA! Mit barn er medlem af fagforeningen. Børn og unge under 18 år kan blive medlem af mange fagforeninger meget billigt. Bl.a. i 3F for kun 1 krone om dagen og i HK helt gratis.

Torsdag var jobpatruljerne udover i Randers Storcenter også i midtbyens butikker samt i de butikkerne uden for storcentret i Paderup. Fredag er det Djurs Sommerlands tur til at få besøg af patruljen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Aarhus

Liveblog: Sådan fordeler smittetilfældene sig i Aarhus 

Aarhus

Efter coronaudbrud: Somaliske foreninger lukker ned for al aktivitet

Aarhus For abonnenter

Kampen mod corona er et kapløb med tiden:  - Vi har ikke sovet i timen i arbejdet med at teste

Annonce