Annonce
Debat

Joel siger fra overfor folketingskollega: Aastrups autopilot udsender vist bare rituel kritik

"Med et nyt ambitiøst reformudspil vil Socialdemokratiet øge antallet af beskæftigede med cirka 10.500 personer i 2030. Dertil kommer massive investeringer i uddannelse - ikke mindst i forhold til at sikre flere faglærte. Reformen skal både gøre Danmark rigere, grønnere og dygtigere", skriver Jens Joel. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

DEBAT: Med et nyt ambitiøst reformudspil vil Socialdemokratiet øge antallet af beskæftigede med cirka 10.500 personer i 2030. Dertil kommer massive investeringer i uddannelse - ikke mindst i forhold til at sikre flere faglærte. Reformen skal både gøre Danmark rigere, grønnere og dygtigere.

Alligevel skriver Michael Aastrup Jensen (V) her i avisen, at den socialdemokratiske regering fører en politik, der svækker beskæftigelsen. Det er en besynderlig udmelding og lyder måske mest som en rituel kritik fra Aastrups autopilot.

I Socialdemokratiet lægger vi blandt andet op til at få flere unge dimittender hurtigere i arbejde. I dag er næsten hver fjerde af alle dagpengemodtagere dimittend. Samtidig mangler vi hænder i flere brancher. De unge, dygtige, nyuddannede skal i arbejde, og det giver altid mening og flere erfaringer at arbejde, mens man søger drømmejobbet.

Annonce

Vi foreslår at halvere dagpengeperioden for dimittender og nedsætte dimittendsatsen, så den i højere grad afspejler niveauet for SU.

Vores forventning er, at reformen samlet vil frigøre 4,5 milliarder kroner årligt, som vi kan bruge til at løse nogle af vores langsigtede samfundsproblemer.

Samtidig forbedrer vi de studerendes mulighed for at få tilknytning til arbejdsmarkedet under studierne ved at forhøje det månedlige fribeløb, der kan tjenes ved siden af SU'en med 4.000 kroner om måneden. For vi ved, at virksomhederne vægter studierelevant arbejde højt, når de skal ansætte en dimittend.

Vi ønsker også at gøre det mere attraktivt for seniorer at blive på arbejdsmarkedet. I dag oplever mange, at deres samlever får mindre i pension, fordi de selv er i arbejde, men vi vender bøtten, så man ikke straffes for at yde en ekstra indsats. Derfor foreslår vi, at folke-, senior- og førtidspensionister skal kunne modtage deres pension helt uafhængigt af, om deres ægtefælle eller samlever stadig er i arbejde.

Samtidig lægger vi op til, at seniorer, der bliver på arbejdsmarkedet, efter de har nået folkepensionsalderen, skal have en endnu højere præmie, end de får i dag.

Kontanthjælpsmodtagere, som kommer i arbejde, får en kontant, skattefri bonus og de voksne, der har brug for en faglært uddannelse for at komme i arbejde, kan tage den på forhøjede dagpenge. Det er blot en af mange uddannelsesindsatser, og på den måde sikrer vi både flere og klogere hænder til dansk erhvervsliv.

Vores forventning er, at reformen samlet vil frigøre 4,5 milliarder kroner årligt, som vi kan bruge til at løse nogle af vores langsigtede samfundsproblemer. De skal investeres i kvaliteten i vores uddannelser, i den forskning, som vi skal leve af i fremtiden, i den grønne omstilling og i at skabe nye grønne job.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kaffe, te eller noget midt imellem: To studiekammerater har succes med at sælge en sydamerikansk drik

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Debat

Rambøll efterlyser handling: Aarhus Kommune kan tage hårdere fat i klimaindsatsen

AGF

Tingager er for tiden ude i kulden i AGF: - Jeg har ikke været god nok, men det er jeg nu

Debat

Stiften mener: Tillykke til DIF og Michael Laudrup, men hvad skal vi bruge kåringen til?

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Debat

Debat: 'Take the money and run' - den ultimative naivitet

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Aarhus

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Annonce