Annonce
Debat

Joel siger fra overfor folketingskollega: Aastrups autopilot udsender vist bare rituel kritik

"Med et nyt ambitiøst reformudspil vil Socialdemokratiet øge antallet af beskæftigede med cirka 10.500 personer i 2030. Dertil kommer massive investeringer i uddannelse - ikke mindst i forhold til at sikre flere faglærte. Reformen skal både gøre Danmark rigere, grønnere og dygtigere", skriver Jens Joel. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

DEBAT: Med et nyt ambitiøst reformudspil vil Socialdemokratiet øge antallet af beskæftigede med cirka 10.500 personer i 2030. Dertil kommer massive investeringer i uddannelse - ikke mindst i forhold til at sikre flere faglærte. Reformen skal både gøre Danmark rigere, grønnere og dygtigere.

Alligevel skriver Michael Aastrup Jensen (V) her i avisen, at den socialdemokratiske regering fører en politik, der svækker beskæftigelsen. Det er en besynderlig udmelding og lyder måske mest som en rituel kritik fra Aastrups autopilot.

I Socialdemokratiet lægger vi blandt andet op til at få flere unge dimittender hurtigere i arbejde. I dag er næsten hver fjerde af alle dagpengemodtagere dimittend. Samtidig mangler vi hænder i flere brancher. De unge, dygtige, nyuddannede skal i arbejde, og det giver altid mening og flere erfaringer at arbejde, mens man søger drømmejobbet.

Annonce

Vi foreslår at halvere dagpengeperioden for dimittender og nedsætte dimittendsatsen, så den i højere grad afspejler niveauet for SU.

Vores forventning er, at reformen samlet vil frigøre 4,5 milliarder kroner årligt, som vi kan bruge til at løse nogle af vores langsigtede samfundsproblemer.

Samtidig forbedrer vi de studerendes mulighed for at få tilknytning til arbejdsmarkedet under studierne ved at forhøje det månedlige fribeløb, der kan tjenes ved siden af SU'en med 4.000 kroner om måneden. For vi ved, at virksomhederne vægter studierelevant arbejde højt, når de skal ansætte en dimittend.

Vi ønsker også at gøre det mere attraktivt for seniorer at blive på arbejdsmarkedet. I dag oplever mange, at deres samlever får mindre i pension, fordi de selv er i arbejde, men vi vender bøtten, så man ikke straffes for at yde en ekstra indsats. Derfor foreslår vi, at folke-, senior- og førtidspensionister skal kunne modtage deres pension helt uafhængigt af, om deres ægtefælle eller samlever stadig er i arbejde.

Samtidig lægger vi op til, at seniorer, der bliver på arbejdsmarkedet, efter de har nået folkepensionsalderen, skal have en endnu højere præmie, end de får i dag.

Kontanthjælpsmodtagere, som kommer i arbejde, får en kontant, skattefri bonus og de voksne, der har brug for en faglært uddannelse for at komme i arbejde, kan tage den på forhøjede dagpenge. Det er blot en af mange uddannelsesindsatser, og på den måde sikrer vi både flere og klogere hænder til dansk erhvervsliv.

Vores forventning er, at reformen samlet vil frigøre 4,5 milliarder kroner årligt, som vi kan bruge til at løse nogle af vores langsigtede samfundsproblemer. De skal investeres i kvaliteten i vores uddannelser, i den forskning, som vi skal leve af i fremtiden, i den grønne omstilling og i at skabe nye grønne job.

Annonce
AGF For abonnenter

Særligt område til AGFs stemningsfans, 'kvindemad' og storskærm i fanzone: Her er 11 ting, det nye stadion kommer til at indeholde

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Sara Slott bliver en del af Sportens Hall of Fame

Aarhus For abonnenter

Er der åbnet en 'stikker-linje' i ældreplejen? Vred rådmand kalder ny klagemulighed for udansk

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

Aarhus

Fødevarekontrollen kom tilbage efter flere måneder: Bananfluerne svirrede stadig rundt i køkkenet

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Debat

Danmark skal ud af EU: Nu samles vi til kamp for en ny afstemning

Alarm 112

26-årig mand dømt for voldtægt: Sendte nøgenbilleder af offer til flere venner

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Alarm 112

Serieindbrudstyv hærger et større område: Politiet har modtaget 40 anmeldelser om indbrud i biler i denne uge

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Aarhus

Emma og Emilie føler sig glemt af skole og regering: Hvornår begynder I at tage vores uddannelse lige så seriøst, som vi selv gør?

Annonce