Annonce
Livsstil

Johannes dyrker malten og Philip brygger øllen: Fra hobby til Michelin- leverandør

De to bryg-venner har hver sin favorit fra bryggeriet Åben: Johannes Karstoft sværger stadig til deres første bryg, Bryg 61, mens Philip Hulgaard lige nu er vild med den lidt syrlige Passionate Berlina, der nærmest dufter af passionsfrugt. I baggrunden ses én af Johannes Karstofts marker, der støder lige op til bryghallen. Foto: John Randeris
Johannes Karstoft åbnede i 2017 bryggeriet Åben sammen med sin barndomsven Philip Hulgaard og leverer maltbyg til ølproduktionen. Et hobbyprojekt er blevet til forretning med flere ansatte.

Det giver rigtig god mening, at Johannes Karstoft også dyrker maltbyg på sine marker. Han har nemlig selv været med til at etablere bryggeriet Åben, som i løbet af et par år har oplevet en forrygende vækst. I dag sælger bryggeriet øl til barer, caféer og restauranter i hele landet og såmænd også i udlandet.

Det hele begyndte, da Johannes var ude at rejse med sin gode ven Philip Hulgaard. De har været legekammerater, siden de i 1999 blev naboer ude på landet lige nord for Kolding. De blev klassekammerater, og efter afsluttet studentereksamen tog de ud at rejse.

I 2016 rejste de ud i verden til bl.a. Malaysia og Indonesien. Johannes husker tydeligt, hvordan de en dag sad og kedede sig lidt på et hostel ude i junglen på Borneo.

De snakkede, og som så ofte før fløj det i luften med ideer. De har altid fået mange ideer sammen, og nogle af dem har de også omsat til projekter, men nok ”mindre seriøse”, som Philip Hulgaard siger med et smil.

Men denne dag på Borneo talte de for første gang om at brygge øl sammen. Ideen bundfældede sig, og hjemme igen tog de på et tidspunkt kontakt til en mand, der bryggede øl.

-Det var sjovt at prøve, og så virkede det tilpas overskueligt, siger Philip Hulgaard, der netop havde sagt op hos PWC i København, mens Johannes var i fuld gang som planteavler.

Annonce
Bygplanten, der skal levere maltbyg til Åben, bliver tjekket for at se, om kvaliteten lever op til kravene. PR-foto Åben

Mange bryg kasseret

De husker tydeligt, da de var ude og købe den første palle malt, som de slæbte ind bag i bilen, og nu var det bare med at øve sig ude i en gammel stald på Philip Hulgaards barndomshjem.

-Vi gik i gang med ”trial & error” (at forsøge og tage fejl.red)– og det var mest error, griner Philip.

De første 60 bryg var bare ikke gode nok. De købte brugt udstyr i efteråret i 2016, og juli 2017 ville de åbne bryggeriet.

-Vi var enormt heldige, for bryg nummer 61 var god, og det var kun få dage, før vi skulle åbne bryggeriet, fortæller Johannes Karstoft, der sammen med Philip Hulgaard ryster grinende på hovedet, når de fortæller, hvordan de stod og tappede på flasker dagen før åbningen.

Første år med hårdt arbejde

I begyndelsen var bryggeriet præget af hobby. Johannes leverede ganske vist maltbyggen, men passede sit landbrug, mens Philip arbejdede i København og bryggede i fritiden.

-Det første år var præget af masser af arbejde. Vi kendte ikke til processen, og vi lavede mange fejl. Samtidig kørte vi land og rige rundt med en fustage for at komme ind på caféer og bare, fortæller Philip Hulgaard.

Men lige pludselig fik de sparket hul ind i ølbranchen. Det skete sidste år ved Øl festivalen i København.

-Det spredtes hurtigt, at vi var de nye drenge i klassen, og det endte med, at alle de andre bryggere stod ovre hos os, fortæller Philip.

Lige siden er det bare gået stærkt. Rigtig stærkt. Som de siger, nærmest i kor:

-Det er helt sindssygt!

Bryggeriet Åben har gang i det. Manden bag Philip, satser nu 100 procent på bryggeriet, der ligger ude på landet. Han har bryggeret sammen med en makker.De laver 17 forskellige øl. Foto: Søren Gylling

Tæt på 100.000 liter i år

Sidste år var de nomineret til årets bryggeri af ølentusiasterne og tog en femteplads i afstemningen.

De sælger øl til Michelin-restauranten Domestic i Aarhus og leverer til Spanien, Frankrig, Finland og taler med Schweiz. I dag består salgsarbejdet mest af at svare på henvendelser fra interesserede købere, og produktionen nærmer sig 100.000 liter om året.

Foruden Philip er to fuldtidsansatte i bryggeriet og fire deltidsansatte. Åben er alt andet end et hobbyprojekt i dag, men ingen ved, hvor det bærer hen.

Johannes Karstoft har trukket sig fra bryggeriet, men han leverer stadig maltbyg.

-Philip vil gerne udvikle bryggeriet, og humlen i det er, at jeg ikke kan levere mere tid til ekstra projekter, så vi blev enige om, at det var bedst, at jeg gik ud af projektet, siger Johannes Karstoft.

Han har i år dyrket 38 hektar med maltbyg, og det skal nu maltes og gøres klar til ølproduktionen i Åben.

-Hele ideen er, at det skal være lokalt. At vi kan få maltbyggen fra markerne heromkring, og at vi ikke skal køre til den anden ende af landet for at få byggen maltet, siger Philip, der håber at kunne få det maltet på Bryggeriet Fuglsang.

Da journalisten lukker for båndoptageren, går de to gamle legekammerater i gang med fagsnak, for nu handler det om proteinindhold, vandprocent og alle mulige specifikationer.

Det startede som en hobby, men nu er der business, og alt indhold skal leve op til høje kvalitetskrav. PR-foto Åben
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Jada giver ekstrakoncert på Train

Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce