Annonce
Aarhus

John Bonhams motorcykel ryger på auktion

Led Zeppelins legendariske trommeslager John Bonhams motorcykel har hængt ud på Mackie?s Pizza i 25 år. Nu skal den skaffe godgørende dollars til familien.

Mange har den berømte motorcykel »Captain America« på nethinden fra 1969-filmen Easy Rider med Peter Fonda i sadlen. Den blev lørdag solgt for otte mio. kr. på auktion i Los Angeles. Nu ryger restauratør Mickey Lees berømte motorcykel på samme auktion.

Under et besøg hos den århusianske pizzakonge i hans Mackie's Pizza er det næsten umuligt at undgå BSA Chopper motorcyklen, der i et kvart århundrede har været wallpaper - udsmykning - blandt tusinder af andre samlerobjekter i restaurations cantinaen - som fodboldtrøjer, berømtheders guitarer, autografer, fotos og guldplader.

Faktisk er der ikke tale om en hvilken som helst motorcykel. Chopperen har nemlig tilhørt ingen ringere end John Bonham, der som trommeslager i det engelske band Led Zeppelin flere gange inden sin død i 1980 blev udråbt som verdens bedste og en af de mest revolutionerende personligheder indenfor faget med trommestikker.

»Tiderne skifter. Heldigvis. For min generation var John Bonham et begreb. De unge, som kommer her i cantinaen i dag, kender ham ikke, så jeg har besluttet at sende den dejlige motorcykel videre. Jeg har så mange ting, minder og souvenirs hængende, og så skal der ske lidt nyt nogle gange,« siger Mickey Lee.

Han vil ikke selv tjene på berømthedens motorcykel. De dollars, den indbringer, skal gå til godgørende formål. Efter lange omveje kommer indtjeningen blandt andet til at gå til en statue af netop John Bonham. Legendens datter, sangeringen Deborah Bonham er i færd med at rejse 50.000 dollars, så der kan rejses en statue af faderen i hans fødeby Redditch i England.

»Jeg forsøgte først at afsætte motorcyklen til Hard Rock Café, men de var svære at komme igennem til. Så ringede jeg til datteren Deborah, der faktisk er en stor sangerinde i England. Hun var med på ideen - og så fik jeg fat i det store auktionshus Profiles in History. Direktøren ringede tilbage. Han var fyr og flamme, så nu skal motorcyklen pakkes i en trækasse, sendes til Californien og på auktion i marts,« siger Mickey Lee.

Mickey Lee så annoncen med John Bonhams motorcykel i 1988 i musikmagasinet Rolling Stones.

»Der stod et engelsk telefonnummer, jeg ringede på. Tre dage senere dukkede John Bonhams søn, Jason Bonham, op med cyklen i Aarhus i en kassevogn. Han fik 3500 pund, tre øl og en pizza. Så var han væk igen, og jeg havde Bonhams motorcykel.«

Mickey Lee har mange minder med den i Aarhus berømte to-hjuler.

»Den hang i de første år over jukeboxen på værtshuset og diskoteket Downtown, som jeg ejede. Jeg husker en aften, jeg havde fået lidt for meget. Jeg endte oppe i sadlen med en flaske tequila i hånden - og festede igennem. Det endte med, at Peter Elgaard, som bestyrede casinoet, gav mig en måneds karantæne for min opførsel. På mit eget værtshus,« griner Mickey Lee.

Nu er det ikke sikkert, at Bonhams bike indbringer lige så mange millioner som »Captain America« i lørdags på Profiles in History-auktionen. Slet ikke.

»Men de siger, at motorcykler fra berømtheder er gode salgsobjekter. Nu skal den udstilles nogle måneder, og så kan det være, at »snebolden« ruller, og der bliver rift om den. Og så kan det være, at der også bliver lidt til kræftramte børn. Det eneste, jeg har betinget mig, er, at jeg får en returbillet til Californien, så jeg kan overvære auktionen,« siger Mickey Lee.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Få overblikket: Kom hele vejen rundt om AGFs sejr over Randers

Annonce