Annonce
Østjylland

Johnny nærmer sig starten på verdens hårdeste cykelløb

May-Britt Kristiansen og Johnny Stausholm vil begge bliver presset, når RAAM begynder. Johnny rent fysisk, mens May-Britt mentalt skal forberede sig på at se sin kæreste lide. Foto: Tommy Loberg Jøns

For første gang har størstedelen af holdet bag Johnny Stausholm været samlet for at forberede sig til Race Across America (RAAM). Der venter en oplevelse for både rytter og folkene i bilen.

DJURSLAND: Hvordan forbereder man sig lige på at sidde i en bil i otte timer om dagen 12 dage i streg, mens man kun kan køre 20-25 kilometer i timen? Det simple svar lyder, at det kan man ikke forberede sig på.

Men det er ikke desto mindre, hvad de otte holdmedlemmer fra Danmark og Norge, der skal støtte grenaaenseren Johnny Stausholm, der til dagligt bor i Ålgård i Norge, igennem verdens hårdeste cykelløb Race Across America (RAAM), kan se frem til fra begyndelsen af juni måned. Her går den knap 4.800 kilometer lange tur fra Oceanside i Californien til Annapolis i Maryland.

Og der er mange småting at tage hensyn til, når man pakker kufferten til de 12 dage, hvor holdet skal deles op på to mobile homes samt en følgebil.

- Det er en rigtig god ide med træningstøj, for det er behageligt at have på, når man skal sidde så længe i bilen. Og så fylder det ikke så meget, og det er nemt at vaske og tørre hurtigt, forklarer Karina Vohnsen Dannerfjord, der i 2014 var med på holdet, da danske Morten Kjærsgaard deltog i løbet.

Nu er hun en del af holdet omkring Johnny Stausholm sammen med Allan Bregendahl, der også var med på turen i 2014 og er bidt af RAAM-løbet. Han har fået titlen som holdleder og prøvede efter bedste evne at give holdet en smagsprøve på, hvad der venter i USA, da holdet for første gang var samlet i et sommerhus i Fjellerup.

Holdet til verdens hårdeste cykelløb

Johnny Stausholm, rytter

Allan Bregendahl, holdlederen

Frode Ueland, medieansvarlig

Karina Vohnsen Dannerfjord, massør og kostansvarlig

May-Brit Kristiansen, holdmedlem, kæreste til Johnny og mental støtte

Olaf Ellingsen, mekaniker

Tove Bye, holdmedlem

Tina Lily Schroeder, sygeplejerske og medicinansvarlig

Holdet er stadig på jagt efter en mekaniker og endnu et medlem af holdet, så man minimum er ni personer udover Johnny Stausholm.

RAAM-deltagere får udleveret en udførlig bog over løbet, hvor der på hver side er detaljer om ruten. F. eks hvis musikken i bilen skal slukkes af respekt for idianergravsteder eller forventninger om køer på vejbanen. Foto: Tommy Loberg Jøns

Små delmål

Og det bliver en speciel opgave, der venter hele holdet.

For mens langt de fleste af deltagerne i RAAM har en krop, der er i fysisk topform, så er situationen en smule anderledes for den snart 54-årige ingeniør fra Grenaa, der i 2001 var involveret i en trafikulykke i Norge, hvor han fik ødelagt to nakkeskiver og dagligt lever i et smertehelvede, der gør, at han ikke kan sove mere end et par timer om natten, før han må op og gå for at få gang i musklerne, så han igen kan komme i seng. Samtidig har han for nyligt fået konstateret ledgigt i hele kroppen.

- Der er ingen tvivl om, at man får smerter, når man deltager i RAAM. Sådan skal det være. Men forskellen bliver, at Johnny vil have smerter fra det tidspunkt, hvor vi begiver os afsted på løbet. Det gør det meget anderledes. Men det vil samtidig også give os en fordel i mine øjne. For Johnny er vant til smerterne, og han er vant til at sove meget lidt. Når folk ikke gennemfører RAAM, så er det ofte fordi, at de sover for meget i løbet af de 12 dage, siger Allan Bregendahl i en frokostpause i sommerhuset i Fjellerup.

Og Johnny Stausholm ved godt, at det i manges ører lyder tosset, at en mand med hans historik kaster sig over verdens hårdeste cykelløb. Men drømmen har været der i flere år, og han kan ikke slippe den, før han har deltaget.

- Min drøm er at gennemføre og løfte cyklen over hovedet på målstregen i Annapolis. Jeg regner ikke med, at jeg skal være den første, men jeg ved, at jeg vil føle mig som en verdensmester for hver kilometer, som jeg cykler i løbet. Men jeg tror fuldt og fast på, at jeg gennemfører løbet, siger Johnny Stausholm, der har delt ruten op i små deletaper, så han flere gange undervejs vil få en sejrsfornemmelse, når han gennemfører et delmål.

Min drøm er at gennemføre og løfte cyklen over hovedet på målstregen i Annapolis. Jeg regner ikke med, at jeg skal være den første, men jeg ved, at jeg vil føle mig som en verdensmester for hver kilometer, som jeg cykler i løbet.

Johnny Stausholm
Det kræver lidt øvelse at placere sig bag en cykelrytter, så bilen kan tage sammenstødet fremfor rytteren. Foto: Tommy Loberg Jøns
Annonce

Kører ikke uden følgebil

Mens Johnny Stausholm motionsmæssigt er i topform og hver weekend frem til RAAM skal køre et løb på 200 til 300 kilometer som træning, så er det noget andet for holdmedlemmerne.

Her venter der en individuel mental træning, så de er klar til at yde deres bedste for Johnny.

- Der er ikke nogen, der rigtig kan træne, hvordan man vil have det med at sidde i en bil i 12 dage sammen med to andre mennesker. Derfor er det også vigtigt, at vi bliver minimum 9 personer omkring holdet. På den måde kan vi køre i treholdsskift, så man har mulighed for at få en pause, hvis man er ved at få nok, siger Allan Bregendahl.

Den, der måske vil få det sværest, er Johnnys kæreste May-Britt. Hun har også sagt ja til at tage med.

- Det bliver hårdt. Det bliver nok særligt hårdt, når jeg ikke skal være i følgebilen bag ham, så jeg kan holde øje med ham. Men vi bruger lang tid på at snakke om vores forventninger, så vi ikke render ind i nogle ting, hvor vi pludselig bryder sammen, siger May-Britt Kristiansen, inden holdet sætter sig ud i bilen for at prøve udstyret af og lære, hvordan man kører bag en RAAM-deltager, så han hele tiden er beskyttet.

- Det er så vigtigt, at der hele tiden er en følgebil bag rytteren til at tage slaget, hvis der skulle være en bilist, som ikke har opdaget, at der finder et cykelløb sted. Og jeg har lavet en aftale med Johnny om, at hvis han på et tidspunkt vil køre videre, uden følgebilen kan være bag ham, så tager jeg forhjulet fra ham, siger Allan Bregendahl.

1. juni tager Johnny Stausholm og Frode Ueland til USA, for at Johnny kan vænne sig til varmen og omgivelserne. 8. juni kommer resten af holdet til staterne. Løbet begynder 13. juni.

Kommunikationsudstyret har Johnny Stausholm fået anskaffet sig gennem Christoph Strasser, der har rekorden for at gennemføre RAAM hurtigst. Foto: Tina Lily Schroeder

Race Across America

Race Across America anses for at være verdens hårdeste cykelløb og strækker sig fra Oceanside, Californien, i øst til Annapolis, Maryland, i vest.

Løbet er 4800 kilometer langt, og undervejs passerer rytterne den frygtede Mojave-ørken og bjergkæden Rocky Mountains.

Løbet er omkring 30 procent længere end Tour de France, men deltagerne har kun halvt så lang tid til at gennemføre det. Solorytterne har 12 døgn til at gennemføre. De hurtigste gør det på otte og cykler 500-600 kilometer om dagen.

Løbet er ikke delt op i etaper, og deltagerne kører hver for sig og foretager sig stort set alting på cyklen. Kun i meget begrænset omfang sover de undervejs.

Race Across America så dagens lys i 1982, da fire personer cyklede fra Santa Monica-molen i Los Angeles til Empire State Building i New York. Landsdækkende amerikansk tv viste løbet og gjorde det berømt.

Løbet er åbent for både professionelle og amatører, men man skal kvalificere sig til det.

Der er mange detaljer, som holdet først kan have helt på plads, når de kommer til USA og har nogle dage, før løbet begynder. Foto: Tommy Loberg Jøns
Løbet går på tværs af hele USA og er længere end Tour de France, men skal gennemføres på den halve tid. Karina Vohnsen Dannerfjord har allerede være med. Foto: Tommy Loberg Jøns
Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Sport For abonnenter

Det er fedt med flere på stadion, men dukker de også op i modgang, og når der ikke er fodbold til en flad 20'er?

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce