Annonce
Østjylland

Johnny Stausholm vil cykle verdens hårdeste cykelløb

<p>Søndag tager Johnny Stausholm ud på en 150 kilometer rundtur på Djursland, hvor han får mulighed for at vise sin nye sponsorcykel frem. Foto: Tommy Loberg Jøns</p>

Race Across America er et hårdt løb. Selv for veltrænede og friske cykelryttere. Johnny Stausholm lever i et næsten konstant smertehelvede på grund af to ødelagte nakkehvirvler. Men på cyklen får han lindring.

Det virker ikke sådan. Den 52-årige veltrænede mand, der ligger på briksen på Helseklinikken Gjerrild, og lader indehaveren Jørgen Larsen stikke sig med nåle i hænder og fødder, lever i et næsten konstant smertehelvede.

Nålene i Johnny Stausholms ører falder ud af sig selv, når de har gjort deres arbejde med at skabe energi og balance. Foto: Tommy Loberg Jøns

Johnny Stausholm er smilende, snaksalig og så betegner han en cykeltur på 100 kilometer som en lille rask smuttur.

Jørgen Larsen (th.) skal være del af de ti mand store hold, der skal følge Johnny Stausholm i USA. Sammen med Kim Bach og Jens Sørensen, der begge er fra Grenaa. Foto: Tommy Loberg Jøns

»Du skulle have set mig i morges. Eller i nat,« siger Johnny Stausholm.

Annonce

For nætterne er hårde, hvor han ofte må op af sengen. Trave rundt for at få gang i nakkemusklerne, så han igen kan komme i seng. Dagene kan forløbe på samme måde, hvor han nogle gange bare må kaste håndklædet i ringen og ligge på sofaen eller i sengen. Ofte efter en hård cykeltur.

Alligevel kæmper den tidligere Grenaa-dreng, der nu er bosat i Ålgård i Norge, for at kvalificere sig til verdens hårdeste cykelløb, Race Across America (RAAM), hvor han skal tilbagelægge 4800 kilometer på en cykel. Krydse 12 stater fra starten i Californien til målet i Maryland. Alt sammen på maksimalt 13 dage.

Derfor er han også hos Jørgen Larsen i Gjerrild. En gammel ven - sammen med broderen Lars - fra ungdomsdagene i Grenaa, hvor de dyrkede atletik sammen. Nu prøver Jørgen Larsen på Helseklinikken i Gjerrild ved hjælp af kinesisk- og fransk akupunktur at skabe balance i Johnnys krop, så han kan træne på cyklen. Og så han kan få en form for normal tilværelse igen.

»Selv for trænede atleter er Race Across America er hård oplevelse. Men for en mand med Johnnys historik, så er det fuldstændig vanvittigt, at han vil prøve kræfter med det løb,« siger Jørgen Larsen.

»Men når han nu har besluttet sig, så prøver vi at få ham i den bedst mulige tilstand, så han kan gennemføre.«

Og Johnny kan mærke en forskel.

Tilbage i april 2001 er Johnny Stausholm på vej hjem ad E-39 tæt ved sit hjem i Ålgård. Han holder tilbage for en bilist, der skal ud på vejen. Farten er lav, men bilisten bagved opdager ikke, at Johnny standser. Det samme gør den næste bilist heller ikke.

Kort tid efter begynder Johnny at få det dårligt.

Alvorlig nakkeskade bliver diagnosen. I løbet af to operationer erstatter kirurgen to nakkehvirvler med titanium. Men smerterne fortsætter for Johnny, der samtidig kommer på store mængder af stærk morfin.

Så stærk, at han i lang tid knap kan komme ud af sin egen hoveddør. Og smerterne bliver ved.

En cykeltur på sin yngste søns cykel i 2008 ændrer alt. Han er fuldstændig smadret, da han kommer hjem efter turen. Tilbringer de næste dage på sofaen. Men så er det ud igen. Indtil det bliver for hårdt. Så opgiver han. For en tid.

For i 2009 beslutter han sig. Det skal være slut med medicinen. Han dropper halvdelen af sin medicin og cykler i stedet, så meget han kan. På fire uger dropper han al medicin og renser helt ud i systemet på de norske veje.

For han har opdaget noget.

»Jeg fandt ud af, at cykelturene gav mig en form for lindring. Jeg græd undervejs, stoppede og var tæt på at give op. Men hver eneste gang det gjorde ondt, så glædede jeg mig bare over, at jeg kunne mærke noget. Og så oplevede jeg bare nogle helt fantastiske ture med flot natur, udsigter og mange gode oplevelser,« forklarer Johnny Stausholm, der kort tid efter meldte sig ind i den lokale cykelklub.

Nu var det slut med turene på sønnens cykel. I stedet lånte han en cykel af Per Reidar Olufsen, kendt som Pitter.

Og kort tid efter gennemfører Johnny Stausholm sit første cykelløb. Og så det næste. Og det næste.

Hver gang med flere dage på sofaen eller i sengen som konsekvens. Og hver gang med en glæde over snart at komme ud på cyklen igen.

»Hvis jeg ikke har noget at holde mig i gang med, så frygter jeg, at jeg ikke har noget til at holde fokus væk fra smerterne - og medicinen,« siger Johnny Stausholm.

Glæden har allerede kastet mange lange cykelture af sig - blandt andet fra Ålgård til Kosovo med en kammerat, men i sommeren 2016 drømmer Johnny Stausholm om at teste og presse sig selv på den ultimative måde. Med deltagelsen i Race Across America.

»Jeg har ikke noget mål om at jeg skal vinde Race Across America. Jeg føler mig som en verdensmester, hver eneste gang jeg gennemfører et løb. Uanset, hvor langt det er. Så jeg bliver verdensmester flere gange om ugen. Det samme gælder til RAAM. Jeg skal bare gennemføre,« siger Johnny Stausholm, der skal forsøge at kvalificere sig til løbet 6. juni i Middelfart, hvor han har et døgn til at cykle 645 kilometer. Mindst.

Kikser det, så er næste mulighed til september i England.

»Alt skal klappe for mig. Jeg har ikke det samme udgangspunkt som mange af de andre, så jeg er meget afhængig af, at det hele klapper fra start. Jeg sover aldrig ordentligt, så min krop restituerer ikke på samme måde som alle andre,« siger Johnny Stausholm.

Den 52-årige maskiningeniør har allerede gennemført løb som Super Brevet Scandinavia på 1200 kilometer, Lysebotn-Bryne på 150 kilometer med 2000 højdemeter samt en lang række andre løb. Og til august deltager han i Paris-Brest-Paris, hvor 1200 kilometer skal tilbagelægges på 80 timer.

Bare som en smagsprøve på Race Across America, som Johnny Stausholm ikke har noget helt endegyldig forklaring på, hvorfor han i hans tilstand vil prøve kræfter med.

»Jeg er ikke helt klar over det selv. Men jeg prøver at finde et svar på det. Jeg læste på et tidspunkt et interview med en mand i Norge, der havde gennemført løbet. Ham har jeg senere snakket med også. Der startede det hele,« siger Johnny Stausholm.

Hvor det slutter, er der ingen der ved.

Men den ivrige cykelrytter har allerede haft kig på Red Bull Trans-Siberian Extreme, hvor 9200 kilometer fra Moskva til Vladivostok skal tilbagelægges på 23 dage.

Men først har han lovet kæresten May-Brit Kristianen en tur på en tandemcykel, når Race Across America er overstået.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Sport For abonnenter

Det er fedt med flere på stadion, men dukker de også op i modgang, og når der ikke er fodbold til en flad 20'er?

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce