Annonce
Udland

Johnson lover at holde dømte terrorister bag lås og slå

Simon Dawson/Ritzau Scanpix
Labour har ført en politik, som gør, at terrorister som Usman Khan kan blive prøveløsladt, kritiserer Johnson.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, vil fængsle terrorister og smide nøglen væk.

Det siger han i et interview med den britiske avis The Sunday Times, efter at han lørdag aften bebudede nye antiterrorlove.

Hvis Det Konservative Parti vinder det britiske parlamentsvalg 12. december, lover Johnson således, at terrorister vil komme til at afsone hele deres straf og ikke længere være berettiget til tidlig prøveløsladelse.

Ifølge Boris Johnson skal dømte terrorister tilbringe mindst 14 år bag tremmer.

Johnsons udtalelse kommer i kølvandet på et knivangreb på London Bridge fredag eftermiddag. Her nåede den 28-årige Usman Khan at dræbe en mand og en kvinde og såre tre andre personer, inden en betjent skød og dræbte ham på broen.

Khan, der var britisk statsborger af pakistansk herkomst, var en gammel kending af politiet og domstolene i Storbritannien. Han blev i 2012 dømt for terrorisme sammen med otte andre radikale islamister.

Hvis det stod til dommeren, der dømte ham i 2012, skulle Khan aldrig have haft muligheden for at udføre en ny terrorhandling. For han ville "forblive en betydelig risiko for offentligheden" selv efter en langvarig fængselsstraf, udtalte dommeren dengang ifølge avisen The Sun.

Khan blev idømt fængsel på ubestemt tid. Han måtte først løslades, når man vurderede, at han ikke længere var til fare for andre.

Det blev året efter ændret til 16 års fængsel med mulighed for prøveløsladelse efter otte år.

I december sidste år blev han prøveløsladt og udstyret med elektronisk fodlænke.

Omstændighederne omkring Usman Khans prøveløsladelse har vakt politisk ramaskrig i Storbritannien kort før valget. Labours leder, Jeremy Corbyn, har stemplet løsladelsen som "en komplet katastrofe" og opfordret til en "meget grundig undersøgelse".

Imens beskylder premierminister Boris Johnson tidligere Labour-regeringer for at føre en politik, som gør, at farlige kriminelle som Khan kan blive prøveløsladt.

- Disse kriminelle må afsone hver eneste dag af deres straf - uden undtagelse, siger Johnson til The Sunday Times.

I øjeblikket er 70 dømte terrorister prøveløsladt fra britiske fængsler. Denne ordning lover Johnson at sætte en stopper for, hvis han vinder valget.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Aarhus

Turbåd ligger stille i Aarhus Havn: Søfartsstyrelsen fandt mangler i forbindelse med sikkerheden

Annonce