Annonce
Kultur

Jordansk prinsesse besøgte økolandsbyen Friland

Den jordanske prinsesse, Basma bint Ali, besøgte Friland for at høre om restaurant Moments erfaringer med at genanvende spildevand til at vande planter med i restaurantens drivhus. Foto: Flemming Krogh

Den jordanske prinsesse Basma bint Ali Besøgte restauranten Moment i Friland for at lære af deres erfaringer med at genbruge spildevand til havebrug. Besøget var sat i værk af komponist Line Tjørnhøj, der i to år har samarbejdet med prinsessen om projektet Royal Botanical Garden i Jordan.

FELDBALLE: Spørgelysten var stor, da Morten og Rikke Overgaard, indehavere af restaurant Moment, viste den jordanske prinsesse, Basma bint Ali, rundt i deres frodige drivhus.

Prinsessen har gennem to årtier engageret sig brændende i bæredygtighed og miljø, og derfor var besøget i Friland yderst velvalgt.

Restaurant Moment har siden åbningen i maj sidste år opbygget en solid erfaring i, hvordan man bedst muligt udnytter naturens ressourcer.

Restaurantens spildevand bliver for eksempel ledt ned under jorden i tanke og bruges her fra til vanding af drivhuset, hvor en del af de råvarer, som bruges i køkkenet bliver produceret.

En viden som den jordanske prinsesse så mange muligheder i, da hendes kongerige er et af verdens tørreste egne.

- Miljø og bæredygtighed har altid været en passion for mig. Alle er nødt til at gøre, hvad de kan. Vi er nødt til at ændre den måde, vi lever på. Jorden kan ikke holde til, at vi opretholder det forbrugssamfund, som vi har fået bygget op. Hvis vi fortsætter på denne måde, er det os mennesker, der bliver taberne. Naturen skal nok tilpasse sig til ændringerne, sagde Basma bint Ali efter en rundtur i det store drivhus.

- Tænk at man kan bruge spildevand på den måde. Vi er det mest vandfattige land i verden, særligt efter flygtningesituationen i området. Da jeg begyndte at arbejde med miljø for 20 år siden, var Jordan det 11. tørreste land i verden. Nu ligger vi på en førsteplads, så ideer som dette, hvor man bruger spildevand til at vande planter med, er en fanstastisk løsning, som vi også ville kunne gøre brug af i Jordan, sagde hun.

Prinsesse Basma bint Ali af Jordan er grundlægger af den innovative Royal Botanic Garden i Tell Ar-Rumman, Jordan.

Hun har gennem 20 år haft miljø og bæredygtighed som en af sine mærkesager. I 1998 blev hun, som den første arabiske kvinde, tildelt titlen "Hero for the Planet" af Time Magazine og i 2002 tildelt en Global 500 Award af United Nations Environmental Programme for sin indsats i forhold til miljøet.

Hun har tidligere været 12 år i den jordanske hær med rang af major. I 1995 modtog hun Kong Husseins "Gold Medal for Excellence".

Forskning i bæredygtighed

Den jordanske prinsesse er internationalt anerkendt for sin store indstats for at beskytte miljøet i Jordan og var inviteret til Friland gennem den århusianske komponist Line Tjørnhøj, der siden 2015 har samarbejdet med Royal Botanic Garden - et initiativ startet af Basma bint Ali for at beskytte og opdyrke truede nationale plantearter i Jordan. Stedet forsker også i bæredygtig levevis og støtter udviklingen af den lokale befolkning.

- Jeg fik ideen til Royal Botanic Garden i 1999. I 2005 blev den officielt oprettet. I dag er det et sted for forskning i bæredygtighed og støtte af de lokale, omkringliggende samfund. Hvis alt går efter planen, og hvis vi får rejst pengene til det, kan vi forhåbentlig åbne op for besøgende inden for de næste to år, fortalte Basma bint Ali.

Udover Rikke og Morten Overgaard mødtes den jordanske prinsesse også med borgmester i Syddjurs Kommune, Claus Wistoft, René Povlsen fra Molboværket og programchef for Aarhus 2017, Juliana Engberg.

For Basma bint Ali var besøget i Friland givtigt.

- Jeg tager mange ting med mig herfra. Jeg er imponeret over, hvordan en idé, jeg har læst om, faktisk bliver udført her, som et sted folk kan komme og opleve. Jeg er meget imponeret over de eksperimenter, som er i gang her. Det er noget, jeg har prøvet at lave hjemme i Jordan. At se det her forstærker troen på, at vi kan gøre ting som dette. Vi er nødt til at gøre noget som det her, hvis vi vil modvirke klimaforandringer, og hvis vi vil opbygge et bæredygtigt samfund i fremtiden, sagde Basma bint Ali.

Basma bint Ali i samtale med Morten Overgaard fra restaurant Moment. Hun har gennem de seneste 20 år været meget optaget af miljø og bæredygtighed. I 2005 etablerede hun Royal Botanic Garden, der gentænker konceptet for en botanisk have. Her beskytter man truede nationale plantearter og forsker i bæredygtig levevis. Også kvinders muligheder og uafhængighed ligger prinsessen på sinde. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

Kultur

Mohamad flygtede fra krigen: Nu er han manden bag stjernerne i Vild Med Dans

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Gamle varebiler lever livet dyrt: Staten kradser miljøbøder ind i Aarhus for kvart million hver måned

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce