Annonce
Aarhus

Giftskandale vokser: Kræftfremkaldende stof er i årevis sivet ud i vandløb i det nordlige Aarhus

Der er nu med sikkerhed konstateret PFOS-forurening ved Aarhus Brandvæsens brandskole i Skejby (billedet til venstre). Og hvad værre er, så tyder alt på, at forureningen har kunnet sive ud til omgivelserne i årevis via afledt vand fra området. Foto: Jesper Bech/Jens Thaysen/Scanpix
Efter at have analyseret de første prøver konstaterer Aarhus Kommune nu med sikkerhed, at der er PFOS i området mellem Aarhus Universitetshospital og Gl. Skejby.

AARHUS: I første omgang blev det anset for sandsynligt, og nu er det helt sikkert.

Aarhus Kommune har fundet det sundhedsskadelige og kræftfremkaldende stof PFOS på brandskolens område lige midt imellem Aarhus Universitetshospital og landsbyen Gl. Skejby.

Og hvad værre er: Forureningen er med sikkerhed ikke begrænset til brandskolens område.

Annonce

Når vi stadig finder det i dag, så er det sandsynligt, at der er blevet udledt PFOS fra området, hver gang det har regnet, eller der har været øvelser på området.

Simon Grünfeld, områdechef i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune

Selv om det er mindst 10 år siden, der sidst blev anvendt slukningsskum med PFOS på brandskolen, så har Teknik og Miljø nu fundet stoffet i vand, der løber ud i en grøft og derfra videre til Koldkær Bæk, Egåen og Egå Engsø.

- Der er en række bundfældningstanke, som vandet fra øvelsespladsen løber gennem, hvor skadelige stoffer som olie og tungmetaller bliver udskilt. Til sidst løber vandet fra tankene ud i en grøft. Det er ved udløbet til grøften fra den sidste tank, vi har taget prøven, og den viser, at vandet indeholder PFOS, fortæller områdechef i Teknik og Miljø, Simon Grünfeld.

Vil det sige, at der i årevis er sket en løbende udledning af PFOS til grøften og derfra potentielt videre til Koldkær Bæk?

- Ja, når vi stadig finder det i dag, så er det sandsynligt, at der er blevet udledt PFOS fra området, hver gang det har regnet, eller der har været øvelser på området. Og der kan også være sket udledninger andre steder, end der hvor vi indtil videre har målt, siger Simon Grünfeld.

De næste skridt

Teknik og Miljø har i første omgang underrettet Region Midtjylland og veterinærmyndighederne om fundet, så myndighederne kan beslutte, hvilke konsekvenser forureningen skal have.

Det er eksempelvis veterinærmyndighederne, der skal afgøre, hvad der skal ske med græssende kreaturer på de omkringliggende arealer, som kan have drukket af vandet.

Brandskolen og forureningen

  • Frem til midten af 2011 var det lovligt at bruge brandskum med det giftige fluorstof PFOS.
  • Aktuelt er kommuner og regioner landet over i gang med at undersøge lokale brandskoler, efter der er konstateret forhøjede forekomster af PFOS hos 187 mennesker i Korsør. De 187 personer har spist kød fra kvæg, der har drukket vand fra et vandløb i nærheden af en brandskole i Korsør.
  • I Aarhus har Østjyllands Brandvæsen en brandskole i Skejby, og her tegner der sig nu omridset af et tilsvarende forløb - dog indtil videre uden beviser på, at menneskers sundhed er i farezonen.
  • Egentlig er det Region Midtjyllands opgave at håndtere forureningssager, men regionen vurderede, at der ikke umiddelbart var fare for grundvandet, natur eller mennesker i nærområdet. Derfor har Region Midtjylland afvist at undersøge, om den århusianske brandskole er forurenet.
  • I stedet har Aarhus Kommune selv indledt en undersøgelse og konkluderer nu, at brandskolen er forurenet med PFOS, og at der formentlig i årevis er udledt forurenet vand til en grøft, som har forbindelse til den nærliggende Koldkær Bæk, som igen løber ud i Egåen.

Det var netop græssende kvæg i nærheden af en tilsvarende brandskole ved Korsør, der satte gang i giftskandalen, som nu trækker spor over hele landet.

I alt har 187 mennesker i Korsør-området fået konstateret for høje forekomster af PFOS i kroppen og lever nu med en forhøjet risiko for eksempelvis bestemte kræftformer, forhøjet kolesteroltal, forhøjet blodtryk, stofskiftesygdomme, svangerskabsforgiftning samt påvirkninger af immunsystemet.

Annonce

Fra kvæg til mennesker

Også i Aarhus går der kvæg og græsser på marker, hvor Koldkær Bæk løber igennem. Og ja - kvæget kan også drikke af bækken.

Som tidligere fortalt her i avisen, har Aarhus Kommune allerede afklaret, at det pågældende kvæg ejes af en enkelt landmand, og det er allerede aftalt med den pågældende, at fødevaremyndighederne skal udtage en kødprøve, næste gang et dyr skal sendes til slagtning.

Men hvad så med de dyr, der måtte have drukket af bækken eller Egåen de seneste 10-20-30 år? Hvad med alle de fisk, som er endt på panden efter være blevet hevet op af lystfiskere? Hvad med børn, som har badet i vandløbene på varme sommerdage?

Hvor store mængder PFOS er der egentlig blevet udledt gennem tiden, når det 10 år efter stoffet blev forbudt, stadig siver ud fra grunden?

Koldkær Bæk har et samlet forløb på cirka 12 kilometer gennem et varieret naturlandskab, hvor der også er overdrev med kvæg, heste og får samt dyrkede landbrugsarealer. Til sidst løber bækken ud i Egåen, som dernæst løber ud i Egå Engsø. Foto: Henrik Ask

Det er alt sammen spørgsmål, som Simon Grünfeld ikke kan svare på.

- Hvad angår sundheden hos dyr og mennesker er jeg nødt til at henvise til veterinærmyndighederne og Styrelsen for Patientsikkerhed. Og hvad angår mængden og koncentrationen af PFOS i området, så kan jeg heller ikke sige noget om det endnu.

- Nu har vi konstateret, at der er en forurening, og næste skridt bliver at gå mere systematisk til værks og undersøge jorden på området, så vi kan få kortlagt, hvor den PFOS, vi måler i vandet, helt præcis stammer fra, siger Simon Grünfeld.

Indtil videre er der foretaget en screening af bækken samt græsarealerne helt ned til Egåen, og det forventes, at resultaterne af prøverne herfra i løbet af de næste uger vil vise, om og i hvilket omfang de skadelige stoffer har bredt sig videre fra bækken.

Annonce

Hvad med drikkevandet?

For at forebygge yderligere forurening har Østjyllands Brandvæsen fået påbud om, at "sætte en prop" i bundfældningstankene og bortskaffe eller rense vandet i dem, så der ikke fortsat ledes vand indeholdende PFOS ud til grøften og Koldkær Bæk.

Aarhus Vand har også allerede testet drikkevandsboringerne i kommunen og konstateret, at der ikke er PFOS i drikkevandet.

Aarhus Brandvæsens Brandskole i Skejby er nu officielt epicenter for en forurening med det kræftfremkaldende stof PFOS. Spørgsmålet er nu, om og hvor meget forureningen har bredt sig. Foto: Axel Schütt
Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

AGF For abonnenter

Gult kort til AGF, for det er i den grad på tide, at de leverer sådan en rigtig brandkamp

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Ny bydel: Her kan du komme til at bo på nedlagt hospital

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

Frontalt sammenstød i Ryomgård: 18-årig mand sendt på hospitalet

Erhverv

Længe ventet erhvervstårn får sin første lejer

Alarm 112

Ballade ved lokalopgør: Fodboldfans indkasserede 29 sigtelser

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Debat

Stødt på manchetterne foran tv-skærmen: Hvorfor gør man grin med alvorlige sygdomme?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Tæt på udsolgt: Nicolinehus runder en milliard kroner i salg af ejerlejligheder

Byudvikling

Flere læsere undrer sig: Hvad sker der med byens mest forfaldne ejendom?

Aarhus

Lynhurtigt el-løbehjul beslaglagt: 31-årig kørte slalom med 60 km/t mellem cyklisterne

AGF For abonnenter

AGF var et hold uden plan og retning søndag eftermiddag i det kronjyske

Erhverv

Ny portal skal gøre det nemmere at finde job som ufaglært: - Alle har ret til et godt arbejdsliv

Annonce