Annonce
Udland

Skud lyder i syrisk grænseby kort efter indgået våbenhvile

Stoyan Nenov/Reuters
Torsdag aften indgik USA og Tyrkiet en aftale om, at kampene i det nordøstlige Syrien skulle indstilles.

Dagen efter at Tyrkiet indgik en aftale om våbenhvile og lovede at indstille kampene i det nordøstlige Syrien i fem døgn, er der meldinger om skud i den syriske grænseby Ras al-Ain.

Det oplyser en journalist fra nyhedsbureauet Reuters. Vedkommende befinder sig i den tyrkiske by Ceylanpina, der ligger lige ved grænsen.

Journalisten melder, at der skulle være tale om skud fra maskingeværer.

Også Det Syriske Observatorie for Menneskerettigheder (Sohr) oplyser, at der er opstået "sporadiske" kampe i Ras al-Ain.

- Der er sporadiske artilleriangreb, og man kan høre skyderier i byen Ras al-Ain, siger Sohr-leder Rami Abdul Rahmad ifølge nyhedsbureauet AFP.

Torsdag aften meddelte USA's vicepræsident, Mike Pence, at Tyrkiet og USA havde indgået en aftale. Det skete efter et møde med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Her blev det besluttet, at de syriske kurdere skulle trække sig ud af en såkaldt sikkerhedszone.

USA har fået forsikringer fra den kurdiske YPG-milits om, at den vil trække sig tilbage bag en linje 32 kilometer fra grænsen.

Det bliver først og fremmest tyrkiske styrker, der opretholder sikkerhedszonen på syrisk territorium. Det fremgår af den fælles udtalelse fra USA og Tyrkiet.

Desuden har den tyrkiske regering fået med i aftalen, at YPG skal opgive sine tunge våben. Gruppens positioner skal desuden ødelægges. Det har længe været et tyrkisk ønske, skriver Reuters.

Tyrkiet indledte sin offensiv i Tyrkiet onsdag i sidste uge.

Offensiven er rettet mod YPG-militsen, som ifølge Tyrkiet er en terrorgruppe. Tyrkerne mener, at YPG er tilknyttet gruppen PKK, som er på EU's terrorliste.

YPG har været en vigtig allieret for USA under krigen i Syrien.

Torsdag oplyste Sohr, at Tyrkiets offensiv har kostet 72 civile livet. Blandt dem er 21 børn. Også 400 soldater er blevet dræbt.

Omkring 300.000 civile er sendt på flugt fra offensiven, vurderer Sohr.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Omskæringslæge kan fortsætte: En sejr for retssikkerheden

Den udskældte omskæringslæge Said El-Batran fra Vollsmose, der trækker et utal af smerteplagede patienter, klagesager og uhygiejniske spor efter sig, fik tirsdag byrettens ord i Odense for, at han kan fortsætte sit virke. Det virker umiddelbart helt hen i vejret, men det er et vigtigt vidnesbyrd om, at alle skal behandles retfærdigt i vores retssystem. Ikke mindst dem, som er under anklage. Said El-Batran kalder sig selv for "Skandinaviens bedste omskæringslæge" og fortæller, hvordan han i både Finland, Norge og Sverige bliver hentet ind som den fremmeste ekspert på området. Det præcise antal omskæringer, El-Batran har foretaget, svæver i det uvisse. Han fortæller til Avisen Danmark, han har forestået omskæringer siden 2001, hvilken bliver modsagt i dokumenter hos embedslægen i det tidligere Fyns Amt, hvor Said El-Batran skulle have praktiseret omskæringer siden 1989. Said El-Batran fik i 2016 fik to års forbud på at omskære efter et tilsyn på hans klinik i Aarhus afslørede stærkt kritisable og meget uhygiejniske forhold. Selv mener Said El-Batran, at han gennem mange år har været forfulgt, fordi mange læger er modstandere af rituel omskæring, der er og har været et politisk pres på myndighederne og læg dertil journalisters evne til at piske en stemning op.

Annonce