Annonce
Aarhus

Journalist og ingangsætter nomineret til årets ildsjæl: Knud Henriksen er Vejlbys ankermand og dynamo

Knud Henriksen holder liv i Vejlby. Foto: Axel Schütt

Knud Henriksen har i 30 år arbejdet utrætteligt for at samle Vejlby-boerne og gør det stadig.

AARHUS: Når byer vokser, er det vigtigt at holde fast i de små samfund, i bydelene og fællesskaberne. Det har de gjort i Vejlby.

Journalist Knud Henriksen har sin væsentlige betydning for, at det er lykkedes. Med entusiasme og vedholdenhed i 30 år har han sørget for, at Vejlby stadig har sine egne arrangementer, og at folk mødes.

Det begyndte med, at han var primus motor, da en byfest skulle stables på benene, tydeligst markeret med et cirkus og underholdning. Det krævede benarbejde med at skaffe sponsorer, så det hele kunne løbe rundt.

- Vi fik Cirkus Dannebrog ud på skolens sportsplads og havde 900 gæster i teltet, og siden da har vi haft cirkus hvert år, forklarer Knud Henriksen, der er pensioneret som journalist, efter at han havde været Ritzaus Bureaus mand i Aarhus i mere end 25 år.

- Der var 700 elever på skolen, så det var muligt at fylde teltet. For godt ti år siden havde vi også dødsdrom, forklarer Knud Henriksen.

For et par år siden lukkede Cirkus Dannebrog, så det blev afløst af Cirkus Trapez, og nu er det Cirkus Krone. Ingen af dem har så store telte som Dannebrog.

Annonce

Prisen og de nominerede

Prisen Årets ildsjæl uddeles af Aarhus Kommunes afdeling for kultur og borgerservice, Vestjysk Bank og Århus Stiftstidende i fællesskab. Modtageren får 25.000 kroner fra Vestjysk Bank. Pengene går til vinderens forening eller organisation.Ildsjælen skal arbejde ulønnet inden for det område, der omfatter kultur, sport, biblioteker og fritid i Aarhus Kommune.

37 indstillinger kom fra Århus Stiftstidendes læsere. Af dem er fem nomineret af repræsentanter for de tre initiativtagere til prisen.

Prisen overrækkes af rådmand Rabih Azad-Ahmad (R) torsdag 29. november kl. 16 i Vestjysk Bank, Åboulevarden 69, Aarhus. Der er fri adgang.

De nominerede bliver portrætteret i Århus Stiftstidende og på stiften.dk i denne tid. En komite med repræsentanter fra frivilliglivet finder vinderen.

Nomineret er:

Ove Møller, Højbjerg Badmintonklub. Simon Kangas Larsen, FDF Ellevang-Risskov. Tor Fabian-Jessing, Sick-projekt (motion). Christine Winding-Lauritzen, Beder-Malling Idrætsforening. Knud Henriksen, Forsamlingshuset ved Ellevangskolen.

Fællesspisning

Knud Henriksen havde selv tre børn på skolen, da det hele begyndte, men selv efter at de er blevet voksne, fortsætter han og ikke kun med byfesten.

"Han har holdt øje med byens børnekultur og inviteret til at optræde og sørget for at få de lokale foreninger til at bidrage. På den måde har han arbejdet utrætteligt for at samle Vejlby-boerne. Han har været bestyrelsesmedlem i Forsamlingshuset, som kulturcentret ved Ellevangskolen hedder, i 30 år og arbejdet for at holde foreningen levende", står der blandt andet i indstillingen af Knud Henriksen.

Der har været borgermøde om byggeri og udvikling i området, og de 2500 i skoledistriktet modtager et nyhedsbrev, men vigtigst for området er måske den fællesspisning, som nu foregår på 30. år. Hver mandag og torsdag kan alle komme og spise.

- Der er omkring 80 deltagere, og vi låner Ellevangskolens køkken og kantine. Deltagerne er en total blanding af aldersklasser, og der er ældre, som har deres børnebørn med, forklarer Knud Henriksen.

Deltagerne melder sig til på nettet, og mad bliver lavet af madhold.

- Vi har fem-seks hold med fem-ti deltagere på hver. De laver paprikagryde, forloren hare og hvad folk kan lide, og så går snakken ellers, fortæller Knud Henriksen, der er 65 år.

Skal ikke tjene penge

Han synes, det er sjovt, når byfesten lykkes, men der er meget arbejde, og han er ved at forsøge at oplære nogen til at overtage tjansen.

- Der skal hentes mange godkendelser og tilladelser, og vi skal undgå at ramme North Side og EM- og VM-fodbold. Det hele kan godt trække tænder ud, siger han.

Der har været kendte navne med. For 10 år siden var Peter Belli og Rivalerne på scenen ved byfesten, og det kunne dengang foregå i cirkusteltet, fordi der var god plads i Dannebrogs. I 2016 var På Slaget 12 med Anne-Mette Elten på scenen.

- At tjene penge er ikke formålet med det hele. Vigtigere er fællesskabet og at byen har det sjovt, siger Knud Henriksen, der allerede har fastsat datoen for næste års byfest. Det bliver 16. juni.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Unge drenge øjenvidner til skuddrama: Vi så de skød, og så løb vi sgu'

112

Video: 52-årig mand skudt af politiet under Stram Kurs-demo i Aarhus - uroligheder i Gellerupparken

Annonce