Annonce
Aarhus

Journalist om århusiansk kriminalgåde: Det drab har alt

Lock-Hansen parret boede i en velhavervilla i et kvarter, hvor cremen af det aarhusianske borgerskab boede dengang. Dét, blandt mange andre af sagens ingredienser, er med til at gøre drabet på Marie Lock-Hansen fascinerende så mange år efter, mener tidligere tv-direktør og kriminalreporter Peter Kramer. Privatfoto fra Århus Stiftstidende arkiv

Det 50 år gamle mord på Marie Lock-Hansen har alle de ingredienser, der skal til at skabe evig fascination. Det mener tidligere tv-direktør og prisbelønnet kriminalreporter Peter Kramer, der som ung journalist dækkede drabet.

Højbjergmordet: Der er mange gode grunde til, at drabet på Marie Lock-Hansen 10. november 1967 i Højbjerg har affødt stribevis at bøger og teorier om både motiv og drabsmand.

- Den sag har simpelthen alt til at pirre nysgerrigheden og fantasien, siger Peter Kramer, tidligere direktør på TV 2 Østjylland og før da kriminalreporter på flere medier og modtager af Retspolitisk Forenings hæderspris for sin dækning af Blekingegade-sagen tilbage i 1990.

- Det er på alle måder et utroligt drab med en bunke forrygende ingredienser. Det er sjældent, drab i Danmark foregår i high society-miljøer, men det var tilfældet her, ovenikøbet i en mondæn rigmandsvilla, der ligger i det kvarter, hvor cremen af de århusianske borgerskab boede dengang. Det sker ved højlys dag, og drabsmanden forsvinder ud i det blå på Oddervej, en af byens mest befærdede veje. Forinden havde han stået ansigt til ansigt med et øjenvidne, familiens hushjælp.

- Alligevel er drabet den dag i dag uopklaret. Det i sig selv rummer sin egen fascination, fordi næsten alle drab i Danmark bliver opklaret, som regel inden for et år - nu er der gået 50 år uden en opklaring, siger Peter Kramer, der dækkede Højbjergmordet i sin tid for Ekstra Bladet og i dag bor i Højberg ikke langt fra drabshuset.

Han kender de mange bøger og ikke mindst de mange teorier om drabet:

- Der har været frit spil for fantasterier. Men når man koger det hele ind, står vi tilbage med en faktuel kendsgerning: en kvinde blev dræbt, og vi ved stadig ikke af hvem og hvorfor. Det spændende er, at teorierne, hvor utrolige nogle af dem måtte forekomme, en for en godt kan passe.

Annonce

Det er på alle måder et utroligt drab med en bunke forrygende ingredienser. Det er sjældent, drab i Danmark foregår i high society-miljøer, men det var i høj grad tilfældet her.

Peter Kramer, tidl. tv-direktør og kriminalreporter
Højbjergsagen har alle ingredienser til at pirre nysggerrigheden og fantasien, mener Peter Kramer, tidligere tv-direktør og kriminalreporter. Akrivfoto: Kim Haugaard

Dygtige efterforskere

Mange af bøgerne rummer lammende kritik af politets efterforskningsarbejde. Men selv om Peter Kramer ikke ligefrem har taget sin uddannelse inden for diplomatiet, men tværtimod er kendt for en stærk kritisk pen, ikke mindst rettet mod politiet, deler han ikke den opfattelse.

- Jeg har i hvert fald ikke grundlag for at kritisere efterforskerne. Jeg har i mit journalistliv været tæt på de mennesker, der var på sagen fra begyndelsen - kriminalchef Jørgen V. Iversen, kriminalkommissæren Preben Nibe og i nyere tid politikommissær Mogens Brøndum. Dygtige, fortræffelige politifolk alle sammen. For slet ikke at tale om den exceptionelt dygtige leder af rejseholdet dengang, Jørgen Schütter.

- De har alle haft et indædt ønske om at få sagen opklaret og gjort alt for, at det skulle lykkes. Det gjorde det bare ikke, og det er selvfølge en af grundene til, at så mange mennesker drages af sagen så mange år efter, siger Peter Kramer.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce