Annonce
Aarhus

Journalisten og forfatteren Poul Blak døde i den natur, han elskede

Poul Blak var sin egen. I tirsdags druknede han i Knebel Vig. Foto: Brian Rasmussen/Scanpix

Livet handlede om at fange en større fisk end i går.

Poul Blak elskede naturen så meget, at han skrev bøger om den. Og han døde i den.

Den 72-årige journalist og forfatter vendte ikke tilbage med sin jolle, da han i tirsdags formentlig var sejlet ud for at fiske i Knebel Vig i det område, hvor han boede. Kort før midnat samme dag blev han fundet druknet.

Han var til det sidste i god form og i fuld vigør.

Hans kollega fra tiden på Morgenavisen Jyllands-Posten, Lisette Arent Schausen, fortæller på Facebook, at hun havde talt med Poul Blak for få dage siden. Hun skriver:

"Vi talte blandt andet om at blive ældre og om døden. Lige nu synes hans ord at have en helt anden vægt, end da de kom til udtryk. Han sagde bl.a.: "Hvis jeg dør i morgen, er det helt i orden med mig, men sådan har jeg ikke altid haft det. Da jeg var ung, frygtede jeg døden, fordi jeg var bange for ikke at nå at udfolde mit potentiale. I dag er jeg ikke bange for døden, for jeg er lykkedes. Jeg fik udfoldet mit potentiale og vist mit talent". Vi talte også om, at han var udstyret med gener til at blive meget gammel, og at den friske havluft og hans "samtaler" med de mange FB-venner, som han satte så stor pris på, utvivlsomt ville forlænge hans liv. Undervejs konkluderede han: "For mig handler livet om at fange en større fisk, end den jeg fangede i går. Så enkelt er det".

I 1984 roede Poul Blak ud på Aarhus-bugten med Flemming Bamse Jørgensen til et interview. Mange år senere blev Blaks bog om Bamse til en konflikt med den afdøde sangers hustru. Foto: Dan Jakobsen
Annonce

Fra Magasin til Stiftstidende

Poul Blak solgte gardiner i Magasin, da han besluttede sig for at blive journalist. Han var 20 år og kom i lære på Aarhuus Stiftstidende i Kannikegade. Her skrev han især om kultur, musik og film. I 1985 kom han til Morgenavisen Jyllands-Posten som naturmedarbejder og interviewer.

Allerede i 1983 skrev han sin første bog, "Vandspejlinger". Forfatterskabet blev omfattende og nåede op på 19 udgivelser.

En af dem gav et voldsomt postyr, fordi den endte i en retssag for fem år siden. Den handlede om den afdøde sanger Flemming Bamse Jørgensen, hvis kone Käte hævdede, at der var lavet en aftale mellem Bamse og Blak om, at overskuddet på bogen skulle deles.

De endte i retten, hvor Poul Blak vandt sagen, og Käte Jørgensen fik ikke en krone for bogen, der en overgang lå på andenpladsen på hitlisten over biografier.

Annonce

Stridbar og sensitiv

De fleste bøger handlede om naturen og Poul Blaks egne oplevelser, men han lavede flere biografier, blandt andet også om malerne Ulla Bille og Poul Anker Bech.

Radiomanden Nis Boesdal har betegnet Poul Blak som "en af de store legender" inden for dansk journalistik.

Journalistkollegaen Uffe Christensen betegner Poul Blak som et specielt og meget vidende menneske.

"Han kunne være ekstremt firkantet, var et menneske, der stod fast på sine holdninger. Han var samtidig meget åben og altid undersøgende. I bund og grund et fantastisk menneske, der trak dybe spor. Han havde en mening om alt, og hans ildhu blev ikke mindre med årene. Stridbar var han, men også et meget sensitivt gemyt med masser af empati, en hædersmand af de sjældne," skriver Uffe Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Tilbage til foreningsfællesskabet

AGF

Schouby om ny sportschef: Vigtigste opgave bliver at købe nye spillere og trimme truppen

Danmark For abonnenter

Runes knogler er skrøbelige som glas

Annonce