Annonce
Østjylland

Jubel over motorvejs-melding: Vi har ventet i fem år på udvidelse

Trængsel på E45 er et hverdagsproblem for størstedelen af de 1800 ansatte på Danish Crown. Carsten Wengel er fabrikschef på slagteriet og formand for DI Horsens, og med begge kasketter på er han glad for fornyet fokus på seks spor ved ikke bare Horsens, men også på strækningen op mod Randers. Arkivfoto: Søren E. Alwan

- Jeg er glad for Henrik Dam Kristensens udmelding, siger Carsten Wengel, formand for DI Horsens og fabrikschef på Danish Crown. Nu må vvm-undersøgelsen ikke ende i en skuffe, fastslår han.

Horsens: En udvidelse af E45 er presserende, og jeg er glad for at høre Henrik Dam Kristensens udmelding.

Carsten Wengel, formand for Dansk Industri Horsens og fabrikschef på Danish Crown, slår fast, at en udvidelse fra fire til seks spor imellem Hornstrup nord for Vejle og Skanderborg Syd har været på ønskelisten i fem år.

MF for Socialdemokratiet, Henrik Dam Kristensen, der har en fortid som transportminister, gav i forbindelse med et infrastruktur-udspil tirsdag fra partiet udtryk for, at de seks spor er topprioritet for ham. S har fremlagt et udspil til mindst 70 mia. kr., men der udstikkes dog ikke garantier for særlige projekter.

- Det er ikke bare strækningen Vejle-Skanderborg, det er E45 helt op til Randers, der skal udvides. Der er fremgang i 12 kommuner i Business Region Aarhus, og vi har en vækst på 3,5 procent samlet set - mod 2,4 procent på landsplan. Vi har italesat udvidelsen i fem år, siger Carsten Wengel, når han i første omgang tager DI-hatten på.

Meldingen er den samme set med Danish Crown-øjne.

- En tredjedel af Danmarks samlede fødevareeksport og en fjerdedel af landets samlede industrieksport er fra E45-området. 15-20 procent af den samlede trafik på E45 er lastbiler - altså næsten en femtedel. Og det endda selv om privatbilismen også stiger, siger Carsten Wengel.

- Jeg bor to km fra min arbejdsplads er og er heldigt stillet, men 75 procent af 1800 medarbejdere på slagteriet kører på E45 hver dag og tænker: Når jeg på arbejde til tiden i dag?

Udvidelsen til seks spor ved Skanderborg har hjulpet, men har også presset en flaskehals ned mod Ejer Bavnehøj og Horsens, siger DI Horsens-formanden.

Annonce

Jeg bor to km fra min arbejdsplads er og er heldigt stillet, men 75 procent af 1800 medarbejdere på slagteriet kører på E45 hver dag og tænker: Når jeg på arbejde til tiden i dag?

Carsten Wengel, fabrikschef på Danish Crown og formand for DI Horsens

- Lav det tredje spor først

Carsten Wengel peger på, at Horsens-virksomheder har åbnet kontorer i Aarhus bl.a. for at undgå at skulle sende medarbejderne ud på motorvejen hver dag.

- Er E45-udvidelsen vigtigere end en midtjysk motorvej?

- Det er ikke enten-eller. Vi har også slagteri i Herning, og en midtjysk motorvej er også vigtig. Men det tredje spor på E45 er lettere at lave - og det kan klares, mens der laves vvm-undersøgelse for en midtjysk motorvej, siger Carsten Wengel.

Han håber inderligt, at den vvm-undersøgelse, der er i gang på tre E45-strækninger med kun fire spor, ikke ender i en skuffe denne gang. Undersøgelsen er færdig i foråret 2020 og skal derefter i høring.

- Jeg er enig med Henrik Dam Kristensen, når han siger, at en udvidelse til seks spor er vigtigere end en femte afkørsel ved Horsens, siger Carsten Wengel.

Forbedrede ramper, så bl.a. farlig kødannelse ned på motorvejen forhindres, og en fortsættelse af forbedringerne i infrastrukturen centralt i Horsens er andre vigtige parametre for de horsensianske virksomheder, mener DI-formanden.

Minister: Mange projekter er presserende

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) er enig i, at en E45-udvidelse er vigtig, men han peger på mange andre projekter, der også er presserende - og der er langt fra penge til alt det, S har på ønskelisten, sagde han tirsdag aften i et skriftligt svar til Folkebladet.

Regeringen og Dansk Folkeparti har planlagt drøftelser om infrastruktur "i begyndelsen af 2019", lyder det fra Transport-, Bygnings- og Boligministeriet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce