x
Annonce
Østjylland

Jubel over motorvejs-melding: Vi har ventet i fem år på udvidelse

Trængsel på E45 er et hverdagsproblem for størstedelen af de 1800 ansatte på Danish Crown. Carsten Wengel er fabrikschef på slagteriet og formand for DI Horsens, og med begge kasketter på er han glad for fornyet fokus på seks spor ved ikke bare Horsens, men også på strækningen op mod Randers. Arkivfoto: Søren E. Alwan

- Jeg er glad for Henrik Dam Kristensens udmelding, siger Carsten Wengel, formand for DI Horsens og fabrikschef på Danish Crown. Nu må vvm-undersøgelsen ikke ende i en skuffe, fastslår han.

Horsens: En udvidelse af E45 er presserende, og jeg er glad for at høre Henrik Dam Kristensens udmelding.

Carsten Wengel, formand for Dansk Industri Horsens og fabrikschef på Danish Crown, slår fast, at en udvidelse fra fire til seks spor imellem Hornstrup nord for Vejle og Skanderborg Syd har været på ønskelisten i fem år.

MF for Socialdemokratiet, Henrik Dam Kristensen, der har en fortid som transportminister, gav i forbindelse med et infrastruktur-udspil tirsdag fra partiet udtryk for, at de seks spor er topprioritet for ham. S har fremlagt et udspil til mindst 70 mia. kr., men der udstikkes dog ikke garantier for særlige projekter.

- Det er ikke bare strækningen Vejle-Skanderborg, det er E45 helt op til Randers, der skal udvides. Der er fremgang i 12 kommuner i Business Region Aarhus, og vi har en vækst på 3,5 procent samlet set - mod 2,4 procent på landsplan. Vi har italesat udvidelsen i fem år, siger Carsten Wengel, når han i første omgang tager DI-hatten på.

Meldingen er den samme set med Danish Crown-øjne.

- En tredjedel af Danmarks samlede fødevareeksport og en fjerdedel af landets samlede industrieksport er fra E45-området. 15-20 procent af den samlede trafik på E45 er lastbiler - altså næsten en femtedel. Og det endda selv om privatbilismen også stiger, siger Carsten Wengel.

- Jeg bor to km fra min arbejdsplads er og er heldigt stillet, men 75 procent af 1800 medarbejdere på slagteriet kører på E45 hver dag og tænker: Når jeg på arbejde til tiden i dag?

Udvidelsen til seks spor ved Skanderborg har hjulpet, men har også presset en flaskehals ned mod Ejer Bavnehøj og Horsens, siger DI Horsens-formanden.

Annonce

Jeg bor to km fra min arbejdsplads er og er heldigt stillet, men 75 procent af 1800 medarbejdere på slagteriet kører på E45 hver dag og tænker: Når jeg på arbejde til tiden i dag?

Carsten Wengel, fabrikschef på Danish Crown og formand for DI Horsens

- Lav det tredje spor først

Carsten Wengel peger på, at Horsens-virksomheder har åbnet kontorer i Aarhus bl.a. for at undgå at skulle sende medarbejderne ud på motorvejen hver dag.

- Er E45-udvidelsen vigtigere end en midtjysk motorvej?

- Det er ikke enten-eller. Vi har også slagteri i Herning, og en midtjysk motorvej er også vigtig. Men det tredje spor på E45 er lettere at lave - og det kan klares, mens der laves vvm-undersøgelse for en midtjysk motorvej, siger Carsten Wengel.

Han håber inderligt, at den vvm-undersøgelse, der er i gang på tre E45-strækninger med kun fire spor, ikke ender i en skuffe denne gang. Undersøgelsen er færdig i foråret 2020 og skal derefter i høring.

- Jeg er enig med Henrik Dam Kristensen, når han siger, at en udvidelse til seks spor er vigtigere end en femte afkørsel ved Horsens, siger Carsten Wengel.

Forbedrede ramper, så bl.a. farlig kødannelse ned på motorvejen forhindres, og en fortsættelse af forbedringerne i infrastrukturen centralt i Horsens er andre vigtige parametre for de horsensianske virksomheder, mener DI-formanden.

Minister: Mange projekter er presserende

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) er enig i, at en E45-udvidelse er vigtig, men han peger på mange andre projekter, der også er presserende - og der er langt fra penge til alt det, S har på ønskelisten, sagde han tirsdag aften i et skriftligt svar til Folkebladet.

Regeringen og Dansk Folkeparti har planlagt drøftelser om infrastruktur "i begyndelsen af 2019", lyder det fra Transport-, Bygnings- og Boligministeriet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Derfor lukkede vi genbrugspladserne

De seneste dage er bil efter bil trillet ind på de fem genbrugspladser i Odder og Skanderborg kommuner efter tre ugers coronalukning. Det er en fornøjelse at opleve den gode stemning på pladserne. Vi har set frem til at servicere kunderne igen. Stemningen har været intakt, til trods for at der ved enkelte pladser har været ganske lang kø i visse tidsrum. Der har også været bred opbakning til vores særlige retningslinjer i forbindelse med genåbningen. Tak for det. Det har gjort det trygt for både medarbejdere og kunder at færdes på genbrugspladserne. At Renosyds service betyder meget for mange, har været særlig tydeligt i den seneste tid, hvor vi har fået mange spørgsmål. Blandt andet om, hvornår vi igen kan hente pap og papir. Den service har vi nu genoptaget. Storskrald igangsætter vi efter påske. Og genbrugspladserne i Ry, Hørning og Galten-Skovby holder ekstraordinært åbent i helligdagene for at mindske smittespredning. Se åbningstiderne for påskeugen på Renosyds hjemmeside. I lukkeugerne kørte Facebook-tråde og andre offentlige debatter med mange spørgsmål og stor undren over, at Renosyd havde valgt at lukke genbrugspladserne for privatkunderne. Borgernes sikkerhed er vores højeste prioritet. Det står ikke til diskussion, at myndighedernes anvisninger er grundstenen i det samfundsansvar, vi har. Ikke mindst, når det drejer sig om at bremse spredning af coronavirus. Alle medarbejdere i den offentlige sektor blev sendt hjem midt i marts, bortset fra de områder, der blev kategoriseret som kritiske funktioner. Den kategori omfattede ikke privatkunders adgang til genbrugspladserne. Derfor lukkede vi ned og måtte indskrænke vores service. Sidst i marts lød meldingen fra regeringen: ”Offentligt ansatte, der arbejder udendørs og ikke indebærer nævneværdig menneskelig kontakt, kan arbejde som normalt”. Kort tid efter kunne vi atter slå portene op til vores fem genbrugspladser og tage imod alt det affald, der var opbevaret på matriklerne i lukkeugerne. Det er vi rigtig glade for. Men som statsministeren understreger, er Danmark stadig i en alvorlig situation, hvor samfundssind er vejen tilbage til den hverdag, vi kender. Lad os med to meters afstand stå sammen om at komme igennem denne krise ved fortsat at følge myndighedernes retningslinjer. Også på genbrugspladsen. Borgerne i Skanderborg og Odder har de seneste dage vist, at vi er rigtig godt på vej.

Annonce