Annonce
Aarhus

Jul for skæve eksistenser: Hunden Blagi tog plads på kirkesædet

Lars Christensen og Blagi tog begge plads på kirkebænken. Foto: Flemming Krogh

Hjemløse og gæster hos Det Blå Sted holdt forjul i Sankt Lukas Kirke og fik julemiddag bagefter.

AARHUS: Kræmmer-Lars havde taget sin sorte labrador Blagi med i kirken. Det var usædvanligt, men begge var velkomne. De var nemlig til en særlig gudstjeneste i Sankt Lukas Kirke i Aarhus. En forsmag på julen. Der var nadver, men der var sandelig også et forkromet julemåltid bagefter med flæskesteg, rødkål, risalamande med mandel, kaffe og julegodter.

Kirken og Det Blå Sted i Frederiks Allé havde inviteret. Ingen vidste rigtigt, hvor mange der ville dukke op, for tilmelding er ikke en spidskompetence hos deltagerne. Det er ikke lige den slags, folk, der kommer der, går mest op i.

- Det er sådan et dejligt sted at komme, sagde Lars Christensen, som Kræmmer-Lars egentlig hedder. Han kommer ofte på Det Blå Sted, ikke fordi han er hjemløs som en del af de andre. Men for at gå til hånde og for at møde andre. Så er der lidt begge veje: Man er til nytte og får bekendtskaber.

- Jeg er Aarhus-dreng, men jeg har flyttet 700 gange i mit liv, så det er godt at have et holdepunkt, siger han, der sidder sammen med andre folk fra Det Blå Sted, som hører under Blå Kors.

Annonce

Det her er sådan en lykkestund. Julen kan være svær for mange af dem, der kommer hos os. Mange har minder. I kirken er vi i samme båd.

Poul Jensen, leder af Det Blå Sted
En kom med krykke i hånden, en anden i kørestol. Foto: Flemming Krogh

Sammenhæng

- Jeg tager på markeder, forklarede Lars Christensen, der havde ladet Blagi sidde på kirkesædet, og den forholdt sig eksemplarisk i ro i den time, de to tilbragte i kirken.

- 56 markeder om året kommer jeg på. Jeg køber varer på paller og sælger dem på markeder. Det er noget af det, der holder mig oppe, forklarede Lars Christensen, der har haft perioder, hvor han har haft svært ved at komme ud blandt folk.

- Jeg kommer også her i kirken, for så hænger tingene sammen. Det Blå Sted er jo med til at arrangere. Mange af dem, der kommer der, har det svært. Selv om jeg ikke kan hjælpe dem, kan jeg være en støtte. Så har de en at snakke med, siger han, der selv har været syg.

Han er også glad for at komme ud på markeder og møde mennesker og tale med dem. De kender mig jo ikke, og jeg behøver ikke fortælle dem om min forhistorie, siger han.

Præsten Vibeke Houmøller talte om mirakler og julen. Foto: Flemming Krogh

Mirakler

Præsterne Vibeke Houmøller fra kirken og Anders Eskedahl fra Det Blå Sted talte fra alteret om mirakler og om juleaften i gamle dage, da den altid var bedre - i hvert fald i erindringen. Imens skridtede først en og siden en anden op gennem midtergangen og hilste til højre og venstre, før han satte sig på første række.

"Her komme Jesus dine små" og "Velkommen igen Guds engle små" blev sunget, og da gudstjenesten var overstået inviterede præsten Vibeke Houmøller til julemiddagen i sognehuset.

Her var frivillige i fuld gang med at forberede luksusmiddagen, og folk satte sig forventningsfuldt til bords.

Gode stunder

Poul Jensen, lederen af Det Blå Sted, var der naturligvis.

- Det her er sådan en lykkestund. Julen kan være svær for mange af dem, der kommer hos os. Mange har minder. I kirken er vi i samme båd. Alle er ens, der er ingen forskel på os, forklarer han og føjer til, at som noget nyt har Det Blå Sted begyndt sammenkomster for ældre om mandagen.

- Fra kl. 14 til ved 18-tiden skaber vi et fællesskab. Mange ældre en ensomme og har brug for at møde andre, og de vil ikke for sent hjem. Hos os får de et kærkomment pust fra hverdagen. Mange af dem, der kommer her næsten dagligt, når ikke det. De bliver ikke så gamle, siger Poul Jensen.

Så kom maden på bordet i sognegården, og alt andet var glemt for en stund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Påkørte lysregulering og stak af: Kom forbi i anden bil mens politiet var på stedet

Annonce