Annonce
Aarhus

Juleøl er på gaden: Sådan stopper du en spritbilist

Ekstra mange bliver stoppet til spritkontrol fredag aften, når juleøllen slippes løs. Foto: Rådet for Sikker Trafik

Fredag klokken 20.59 slippes årets juleøl løs. Det samme gør branderterne. Derfor er politiet på gaden med ekstra mange spritkontroller. Her kan du læse, hvordan du stopper spritbilist.

Annonce

AARHUS: Det er ikke tilfældigt, at Rigspolitiet og Rådet for Sikker Trafik i dag - fredag - går ud med gode råd til, hvordan du stopper en spritbilist. Fredag klokken 20.59 sendes den første juleøl nemlig på gaden, og det betyder, at sæsonen for spritkørsel også er knappet op.

Den første fredag i november er traditionen tro J-dag, hvor mange århusianere skal i byen og drikke juleøl. Adskillige spritbilister bliver taget i forbindelse med fest, viser nye tal, og J-dag er ingen undtagelse. Derfor er politiet på vejene med målrettet spritkontrol landet over, lyder det fra ordensmagten.

Samtidig er der gode råd som 'giv en overnatning til en spritbilist' for at hindre, at hun eller han sætter sig bag rattet.

- Skal man ud at drikke årets første juleøl, er det en rigtig god ide at lade bilen stå hjemme. Står man sidst på aftenen og gerne vil hjem, kan nogen desværre blive fristet til at tage bilen. Det er ekstremt farligt for en selv og alle andre trafikanter, så sørg nu for at have et alternativ til bilen, når du skal hjem fra festen, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik. Selv om antallet af spritbilister falder støt, og danskerne generelt tager afstand fra spritkørsel, er der fortsat alt for mange, der tager chancen og kører bil. Til trods for, at de er i tvivl om deres promille. I en undersøgelse blandt dømte spritbilister, som deltog i Danske Regioners Alkohol, Narko og Trafik-kursus (ANT-kursus) i 2017, svarer 40 procent, at de blev taget for spritkørsel i forbindelse med en fest. Kurset er obligatorisk for bilister taget for spritkørsel.

I samme undersøgelse svarer 13 procent, at de blev taget dagen derpå. Med andre ord er der god grund til at tænke sig om og planlægge hjemtransporten på forhånd.

Her får du syv konkrete råd til, hvordan du kan forhindre en beruset person i at sætte sig bag rattet:

Fortæl ham/hende, at du har det skidt med, at han/hun kører

Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne

Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden

Ring efter en taxa og lån eventuelt ham/hende penge til taxaen

Tilbyd overnatningo Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket

Hvis han/hun alligevel kører: Ring til politiet på 114

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Grafik: Rådet for Sikker Trafik
Annonce

Antal dræbte i spritulykker falder

Antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne i spritulykker er dog faldet med 27 procent fra 2013-2017. Men selv om udviklingen går i den rigtige retning, blev 36 personer dræbt og 175 kom alvorligt til skade i 2017 i trafikulykker, hvor alkohol var involveret. Heraf mistede 27 personer livet, og 148 kom alvorligt til skade i ulykker, hvor mindst én fører af et motoriseret køretøj var påvirket af alkohol.

Antal genstande i forskellige typer alkohol: På flasker og dåser er der angivet, hvor mange genstande der er i. Nedenstående liste kan give dig et generelt fingerpeg. Men husk at tjekke på flasken

En pilsner (33 cl): 1 genstand

En guldøl/juleøl: 1,25 genstand

En stærk øl: 1,5 til 2 genstande

Et glas vil (12 cl): 1 til 1,5 genstande

En flaske vin (75 cl): 6 til 7 genstande

Et glas hedvin (8 cl): 1 genstand

Et glas spiritus (4 cl): 1 genstand

En flaske spiritus (70 cl): 18 til 20 genstande

I 2017 sigtede politiet 15 bilister for spirituskørsel på J-dag, og der blev registreret tre spritrelaterede trafikulykker. Det kan naturligvis ikke med sikkerhed siges, at bilisternes promille skyldtes julebryggen, men resultatet viser alligevel, at der er god grund til, at politiet har en målrettet kontrol netop den dag. - Spritkørsel er fuldstændig uacceptabelt, og det er samtidig noget, som et stort flertal af danskerne tager afstand fra. Der er desværre bare stadig nogen, der ikke har forstået budskabet, og derfor har vi målrettet vores kontroller for at få dem stoppet, før de skader andre eller sig selv, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Mundbindene har fundet vej i de århusianske busser - men stadig mange tager turen uden

Aarhus

Coronasmitten fylder mere og mere i Aarhus: På et døgn er der fundet yderligere 79 smittede

Aarhus

Sommervejret lokker folk frem - men alle er gode til at holde afstand og tage hensyn

Annonce