Annonce
Livsstil

Julebord til 22: Dæk op som Svinkløv Badehotel

Væggene er af træ, og farverne er naturlige, enkle og nordiske i Svinkløv Badehotels udgave af et Royal Copenhagen julebord. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen
Ejerne af Svinkløv Badehotel, Louise og Kenneth Toft-Hansen, har dækket en drøm af et julebord til Royal Copenhagens julebordsudstilling. Drømmen er, at begge deres familier på i alt 22 kunne samles til en juleaften på deres genopførte badehotel. På bordet mikser de nyt og gammelt. By og land. Fornyelse og tradition.

Vester står der sirligt skrevet med blåt henover en tallerken i kongeligt porcelæn. Det er for bordenden af det store ovale bord, at Louise og Kenneth Toft-Hansens lille søn skal sidde. De 21 andre pladser har hver deres usynlige navn på. For bordet er dækket, som det kunne se ud, hvis de alle sammen skulle samles til en juleaften på parrets badehotel i Svinkløv.

For julen er tid til familien. Til at trække stikket ud og have tid til at være sammen. Både i deres egen lille familie på tre og i den store familie med forældre, svigerforældre, søskende, niecer og nevøer.

- Jeg synes, julen er fantastisk. Og jeg pynter helt vildt, hvis jeg ellers kan få lov til det. Men mest handler julen om familien. Vi knokler hele året rundt, men i julen er det tid til at være sammen med dem allesammen. Så vi er begge to glade for julen, men jeg er alligevel mest, siger Louise Toft-Hansen og griner.

Annonce

Louise og Kenneth Toft-Hansen

Ejere af Svinkløv Badehotel

Begge 37 år.

Kenneth Toft-Hansen er uddannet kok på Munkebo Kro i 2004. Har siden arbejdet i en række af Danmarks bedste restaurationskøkkener, blandt andet Henne Kirkeby Kro og Prins Ferdinand. Driver i dag Svinkløv Badehotel. Har tre gange repræsenteret Danmark ved Bocuse d’Or-konkurrencen – det uofficielle verdensmesterskab for kokke - hvor han i 2019 vandt titlen som verdens bedste kok.

Louise Toft-Hansen har arbejdet i tv-branchen siden 2003, først som produktionsassistent og caster, siden som tilrettelægger hos blandt andre Metronome, hvor hun har været med til at producere udsendelser som "Her er dit liv", "Master Chef" og "Madklubben", hvor hun traf Kenneth Toft-Hansen. Siden 2016 medejer og kreativ direktør på Svinkløv Badehotel.

Naturen på bordet

Indtil videre har Louise og Kenneth Toft-Hansen skiftevis holdt jul hos hans familie i Jylland og hendes i København. Men på Royal Copenhagens julebordsudstilling leger de med idéen om at samle begge familier på Svinkløv Badehotel. Med deres søn Vester i centrum skulle der sidde 22 mennesker omkring bordet, som Louise Toft-Hansen har pyntet med inspiration og materialer fra naturen i Svinkløv Klitplantage og Vesterhavet.

Bordet samler ikke bare to familier, men også fortiden og fremtiden. Traditioner og fornyelser. Natur og by. For det er de to modsætninger, som er mødtes i Louise og Kenneth Toft-Hansens familie.

- På badehotellet arbejder vi meget med alle de traditioner, som er omkring sådan et sted. Men også med, hvordan vi fører dem ind i en ny æra. Ligesom vi måske engang skal føre vores familiers juletraditioner videre, siger hun.

- Hvis vi skulle samle vores familier til jul, ville naturen blive en del af julen. Vi ville ud og gå ture i klitplantagen og ved havet. Så det er det, vi har ladet os inspirere af til julebordet. Der er noget helt magisk ved plantagen med nåletræer og en skovbund, der er helt dækket af blødt mos, fortæller Louise Toft-Hansen.

Det eventyrlige, eviggrønne landskab har hun bygget op på et bredt, ovalt julebord. Hele midten af bordet er dækket af bakker af grønt, indbydende mos med kogler og grene, hvorfra der hænger en enkelt stjerne eller en glaskugle i spændende, rillede former og naturlige farver. Dugen er af sandfarvet hør, der giver en stoflighed, der passer til naturtemaet.

Viderefører traditioner

Det traditionelle porcelæn er blevet gjort personligt og uformelt med den blå tusch, der har foreviget børnenavnene, som indbyggede bordkort mellem stellets blonder. Men også i valget af tallerknerne, karafler og serveringsfade har naturen sneget sig ind.

Vesterhavet, der virkelig har blæst en inkarneret københavner som Louise Toft-Hansen bagover, er repræsenteret i stellet Hav. Selv om det blå Royal Copenhagen-stel trækker stærke referencer til tidligere tiders kongeligt porcelæn, er det helt nyt og designet af arkitekt Bjarke Ingels, designer Lars Holme Larsen og filosof Jens Martin Skibsted.

- Da de skabte Hav-stellet, kiggede de meget mod mågestellet, men det er alligevel blevet sit helt eget. Det er et fint billede på, hvordan man kan føre noget gammelt og traditionsrigt ind i en ny tid. Det er blevet en stærk version to, som har sin egen berettigelse. Det er det samme, vi har arbejdet med i genopførelsen af Svinkløv Badehotel og i vores egne liv. Vi er forskellige mennesker og kommer fra forskellige verdener, men har skabt vores egen lille familie, siger Louise Toft-Hansen.

Selv om det endnu er en fantasi at holde jul på badehotellet, der er lukket ned for sæsonen, er der måske ikke så længe til, at Louise og hendes mand vil holde julen selv.

- Nu hvor vi har fået vores dreng, kunne det godt være, at vi engang skulle holde julen selv og skabe vores egne traditioner i vores lille trekløver. Det kunne også være, at vores forældre på et tidspunkt ville synes, det var rart at komme som gæst. For det er et stort arbejde at holde jul, siger hun.

Og med en Bocuse d’Or-vindende kok i køkkenet er der styr på sovs og de klassiske juleretter – bare ikke de brunede kartofler – dem nægter Kenneth Toft-Hansen at lave.

Royal Copenhagens juleborde

Havblik er overskriften for årets udstilling af juleborde hos Royal Copenhagen.

Det er 56. gang, at Royal Copenhagen byder indenfor til juleudstilling i forbindelse med butikken på Amagertorv i København. I år er der seks borddækkere, der alle har deres eget blik på havet:

Oliver Hartkopp, professionel surfer bosiddende i Klitmøller.

Emilie Helmstedt, designer, kunstner og vinder af Magasinprisen 2018.

Louise og Kenneth Toft Hansen, ejere af det nyrestaurerede Svinkløv Badehotel.

Rebekka Elbek, guldsmed og kunstner.

Martin Bigum, billedkunstner.

Gun-Britt Zeller, frisør og dedikeret vinterbader.

Udstillingen kan opleves frem til 31. december 2019. Der er fri entre.

Det håndmalede porcelæn har fået en ny streg. Louise Toft-Hansen har personliggjort de klassiske tallerkener ved at skrive børnenes navne direkte på stellet i stedet for bordkort. Det gør det formelle uformelt og skaber en hyggelig stemning. Vester er hendes og Kenneth Toft-Hansens søn. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen
Moderne og traditionelt finder sammen på julebordet. Karaflen i den organiske form er fra Royal Copenhagens nyeste stel Hav. Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen
Borddækningen er vigtig for Louise Toft-Hansen, for i julen er bordet samlingspunktet for familien, og de sidder længe og nyder hendes mands mad, der er tilberedt fra bunden - nogle gange over flere dage. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen
Afdæmpede nordiske farver og granpynt skaber en smuk julestemning. Stolene er Svinkløv Badehotels egne. De er specielt designet til restauranten på hotellet af Chris Halstrøm. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen
Der er dækket op med forskellige Royal Copenhagen-stel, der supplerer hinanden, og viser, at klassiske og moderne design passer fint sammen. På bordet findes stellene Hav, Musselmalet Halvblonde, Prinsesse og Musselmalet Helblonde. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen
Traditionelt, musselmalet halvblondestel er mikset med det moderne Hav-stel. Halvblondestellet er forresten en reference til Louise Toft-Hansens familie, hvor det håndmalede stel altid har prydet julebordet. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen
Det er Svinkløv Klitplantage, der har inspireret til julepynten på bordet. Eviggrønt mos, kogler og gran er det naturlige, enkle pynt, der skaber vesterhavsstemning på hørdugen. Foto: Jeppe Bjørn for Royal Copenhagen
Kenneth og Louise Toft-Hansen ejer og driver Svinkløv Badehotel. Han er verdens bedste kok, og hun er kreativ direktør. Foto: Asger Mortensen for Royal Copenhagen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Stjernedrys over århusianske galopfolk

Læserbrev

Læserbrev: En god by for alle vores børn

For godt fem år siden blev de første blokke revet ned i Gellerup. Vi husker billeder af, hvordan gravkøerne rykkede ind i området og indvarslede nye tider. Meget er sket siden da. Gellerup er forandret, men vi har stadig langt igen. De sidste fem års udvikling har betydet, at vi nu har en helt ny infrastruktur i området, så busser og biler kører inde i hjertet at Gellerup. Området er åbnet og delt op i mindre enheder og hænger bedre sammen med resten af byens infrastruktur. Vi har også fået en ny bypark med den flotteste kunstgræsbane, og vi har fået et markant nyt kontordomicil med over 1000 kommunale arbejdspladser. Nye beboerne er flyttet ind i de første private boliger i området, og et nyt kollegie har taget godt imod 150 nye, håbefulde studerende. Sammen med mange gode kræfter har vi formået at starte en reel forandring af et af Danmarks mest udsatte områder. Vi har investeret massivt, og vi har givet området vores fulde opmærksomhed. I Bispehaven har vi som i Gellerup lavet en udviklingsplan med markante fysiske forandringer, og vi har øje for de områder, som bevæger sig opad på listen over udsatte boligområder. I de kommende år fortsætter vi vores arbejde med at støtte byggeri af almene familie- og ungdomsboliger i resten af byen, og vi skal etablere nye boligformer i udsatte boligområder, som kan fastholde og tiltrække ressourcestærke beboergrupper. Vi renoverer også de tilbageblevne almene boliger, så vi sikrer, at de fortsat er attraktive på det århusianske boligmarked. Boligforeningerne gennemfører renoveringerne med massiv støtte fra Landsbyggefonden, og det betyder, at lejlighederne fortsat har en meget fornuftig husleje. Samtidig skal vi naturligvis sikre, at de nuværende beboere enten får mulighed for at blive boende eller kommer godt videre til andre bydele. Vi skal tage hånd om genhusningen, så vi sikrer, at de får en god start i deres nye område. Målet er at skabe en sammenhængende by, hvor vi kommer hinanden ved på tværs af sociale skel. I dag er vores by delt. Det skal vi ændre, så alle får mulighed for at blive en del af vores by og få gode og indholdsrige liv, der giver mening både for dem og for samfundet. Det er børnene og de unge, der tegner vores bys fremtid, og det er deres trivsel, der står forrest i udviklingen af vestbyen. Børn og unge spejler sig i deres nærområde, og de opbygger fællesskaber i familien, i fritiden og daginstitutioner og i skolen. Det er her, de lærer, hvordan verden ser ud, og her de møder den kultur og de normer, de skal forholde sig til. Den viden sætter retningen for vores arbejde. Det er derfor, at vi fortsætter vores udvikling af området, og det er derfor vi skaber mødesteder, der både har en nærhed til vestbyens børn og unge, og samtidig tilbyder dem et spejl af samfundet. Vi vil modvirke parallelsamfund og i sidste ende sikre, at en langt højere del af områdets voksne beboere er selvforsørgende. Det er vigtigt, at vi gør noget, og at vi gør noget nu. Tre gange så mange børn i Gellerup og Toveshøj som i resten af Aarhus har i 2018 hverken opnået mindst 02 i dansk eller matematik, mere end hvert tredje barn i Gellerup og Toveshøj er overvægtigt, og otte gange så mange treårige har over seks huller i tænderne sammenlignet med resten af byen. Det er ikke godt nok, og derfor sætter vi ind. Fremtidens Aarhus skal have en blandet beboersammensætning med en mangfoldighed af boliger i alle bydele, både når det gælder boligtyper, boligstørrelser, prisniveauer og ejerformer. Den blandede by er en afgørende forudsætning for at skabe en god by for børn, for vi ved, at den blandende by giver markant bedre forudsætninger for at klare sig fremadrettet i livet i forhold til at vokse op i socialt udsatte boligområder. Her er den nye skole, som åbner i Gellerup skoleåret 2025/26 helt afgørende, for netop i skolen har vi mulighed for at mødes på tværs af indkomstgrundlag og baggrund. Vi fortsætter også med at investere i idrætsfaciliteter, som også vil være centrale mødesteder. Især den nye sports- og kulturcampus i midten af Gellerup med nyt bibliotek, bevægelseshus og beboerhus samlet under ét tag bliver i en klasse for sig og vil give et helt nyt liv i bydelen til glæde for hele byen. Også de nye faciliteter med blandt andet klubhus og kunstgræsbane, der vil blive etableret i Ellekær-området, vil give et løft til området og bidrage til at skabe spændende og trygge bydele i vestbyen. I de forløbne fem år er der sket store forbedringer – forude venter flere. For at vi kan lykkes, skal vi fortsat arbejde tæt sammen med boligforeninger, investorer, byens erhvervsliv og de mange frivillige kræfter, vi har i vores by, så vi sammen får skabt en sammenhængende og tryg by med plads til alle og med gode muligheder for alle vores børn.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];