Annonce
Rejser

Julemandslauget kårer Frederiksværk til Årets Juleby

Jakob Gislund er julemand og bestyrelsesmedlem i Dansk Julemands Laug. PR-foto
Den nordsjællandske by Frederiksværk er blevet kåret til Årets Juleby af Dansk Julemands Laug. Byens handelsdrivende har et stærkt sammenhold for at yde noget for borgerne, fortæller bestyrelsesmedlem i lauget og julemand, Jakob Gislund, om grunden til kåringen.

Frederiksværk er en lille by på Nordsjælland mellem Arresø og Roskilde Fjord. Byen betegnes også som Lille Venedig på grund af mange broer og kanaler. I år kan den også bryste sig af at kalde sig Årets Juleby. En titel, som den modtog i forsommeren af Dansk Julemands Laug, der næsten hvert år kårer en by i Danmark til Årets Juleby. Julemand og bestyrelsesmedlem i lauget, Jakob Gislund, nævner fællesskab som den vigtigste grund til kåringen.

- Frederiksværk er en by, hvor butikslivet har et stærkt sammenhold for at yde noget for borgerne. Selv om det er en by, der kan være presset sammenlignet med andre større byer, anser de handelsdrivende sig som kollegaer, forklarer han og tilføjer:

- Det handler om fællesskab og om at stå sammen om noget, som alle kan bruge. Det er noget julemanden, kan lide.

Annonce

Frederiksværk

Frederiksværk ligger på Nordsjælland i Halsnæs Kommune.

Byen er opkaldt efter Frederik den femte.

Den har udviklet sig i tiden omkring kongens industri og kanonstøberi.

En kanal løber gennem Frederiksværk hele vejen ud til Roskilde Fjord.

Læs mere på www.visitnordsjælland.dk.

Tradition og gæstfrihed

Det kommer til udtryk ved byens aktiviteter. Hvert år holder den for eksempel Krudtværk Festival (Frederiksværk har været landets stålby, som leverede til Dybbøl Mølle, red.). Da Frederiksværk fejrede Kanalbyens jubilæum sidste år, deltog medlemmer fra julemandslauget.

- At hylde traditionerne og gentagelsens glæde gør også en julemand glad, fortæller Jakob Gislund om en af Danmarks ældste industribyer.

Byens gæstfrihed fik han selv at mærke under laugets besøg i maj.

- Der er en ganske særlig stemning, når man går rundt deroppe. En julemand har brug for en pause i forårssolen, for der er varmt i dragterne, og her blev vi altid budt på en plads. Byen har et stort hjerterum.

Dansk Julemands Laug kårer Årets Juleby for at hylde de byer, der gør noget ekstraordinært i forbindelse med julen. Sidste år var det Ribe, og tidligere har også Frederikshavn og Aalborg haft titlen. I Ribe har de for eksempel mange gratis aktiviteter for børn, og i Aalborg et ønskejuletræ for udsatte børn. I det hele taget tager Jakob Gislund nissehue-hatten af for de handelsdrivendes bidrag til udsmykning og julestemning.

- Jo mere man kigger på det, desto gladere bliver man. For butikslivet handler det sjældent om størst profit. For erhvervsdrivende som – bevares – jo skal tjene, handler det først og fremmest om at skabe glæde omkring sig. Når de pynter op, gør de det, fordi de ikke kan lade være.

Frederiksværk med kanalen der løber gennem byen. PR-foto: Visit Nordsjælland
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Personlige stridigheder årsag til uro i Aarhus V: Flere aftener med ballade og knivstikkeri

Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce