Annonce
Debat

Julen er hjerternes fest, men også tiden for jag og gammelt nag

Mikael Busch

På kant: Julen begynder tilsyneladende allerede i november. I hvert fald den kommercielle del. Det vidner reklamer og udsmykningen af landets storcentre om. Julen kaldes undertiden for hjerternes fest. Det lyder højstemt, men det er i julen, vi er sammen med vores kære. Her tænker vi lidt dybere over tingene end i den travle hverdag. Men julen har i praksis ofte en anden, knap så fredfyldt side. Det er den side af julen, Paprika Steens film "Den tid på året" handler om: Stress, jag og gammelt nag.

Scenen er sat: Et velmenende lærer-værtspar lægger hus til en hyggelig juleaften i familiens tegn. De kommer alle sammen: Værtindens ene søster, freelance-præsten, hvis prædiken mest af alt ligner en akademisk forelæsning. Den anden søster, familiens sorte får, burde egentlig ikke komme, men kommer alligevel. Her er den excentriske mormor, den jordbundne farmor. Her er den irriterende møgunge, den mutte teenager osv. Og så er der den lille, engleagtige pige.

Der er ikke noget plot, men det hele går alligevel op i en højere enhed og ender godt. Med andre ord: Lige som vi kan genkende - på godt og ondt. Og derfor stormer vi ind og ser den film: Paprika Steen er en klog kvinde, der kan forvandle menneskelig dårskab til komik.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce