Annonce
Aarhus

Julie Frandsen gik fra gymnasielærer til selvlært keramiker: - For mig er det vigtigt at leve med vilje og med mening

Julie Frandsen driver et efterhånden ret succesfuldt keramikfirma fra sit eget hjem, men hun vil også gerne inspirere kvinder til at leve et bedre liv - og skære alt det unødvendige fra. Foto: Axel Schütt
Julie Frandsen valgte at gå en helt anden vej, da hun var færdig som gymnasielærer, og i stedet blive selvlært keramiker. I dag forsøger hun også at hjælpe andre kvinder med at leve netop det liv, de drømmer om. - Det er okay, at man gerne vil mange ting, og det er okay, at man gerne vil have karriere og være en god mor, mener hun.

HERSKIND: På førstesalen i Julie Frandsens hjem i Herskind står en drejebænk, og de lange reoler er fyldt med porcelæn, drejet, glaseret og brændt i Julies eget hjem.

Der er ikke tale om en hobby, men en benhård forretning. Det har dog ikke altid været Julie Frandsens drøm at blive keramiker.

Hun har læst en cand.mag i religionsvidenskab og engelsk, og vejen til at blive gymnasielærer var egentligt så godt som lagt foran hende.

Annonce

- Jeg var ude at arbejde som gymnasielærer i et lille års tid, men jeg kunne bare fornemme, at det slet ikke var noget for mig, siger Julie Frandsen.

Ikke udpræget lykke

Selvom Julie Frandsen havde opnået det, hun hele tiden havde set frem til - at blive færdig på universitet - så var hun ikke glad.

- Jeg vejede for meget, jeg havde ikke noget job, og jeg var smådeprimeret. Jeg var faktisk ret langt nede, siger Julie Frandsen.

Derfor besluttede hun sig for at lægge sit liv om. Hun ville beskæftige sig med noget, der gjorde hende glad og hvor hun selv kunne bestemme og tilrettelægge sin dag - og så skulle det være noget, hvor hun kunne tjene penge.

- Jeg havde ikke den luksus, at jeg kunne lave penge fra dag et, for jeg havde ikke haft nogen hobbyvirksomhed. Og jeg havde ikke et job ved siden af, så jeg kunne starte min forretning stille og roligt op. Det har fra starten af været en tankegang, der hedder 'hvad kan jeg lave penge af, som jeg samtidig nyder?', siger Julie Frandsen.

Det er i hjemmet i Herskind, at Julie Frandsen har kontor og værksted. - Mit værksted er småt og enkelt. Det er ikke fancy på nogen måde. Men det er vigtigt for mig, og det fungerer skide godt for os som familie, siger Julie Frandsen. Foto: Axel Schütt

Under specialeskrivningen begyndte hun at interessere sig for at lave keramik, og derfor gav hun sig selv et keramikkursus i gave, da hun blev færdig:

- Jeg tog hele tiden mig selv i at google og gå på Pinterest, søge efter idéer, teknikker og flotte glasurer. Men jeg var nødt til at lægge låg på det, i hvert fald indtil jeg havde afleveret mit speciale, siger Julie Frandsen.

Annonce

Økonomien skal være i orden

Da hun for første gang fik leret i hånden, var Julie 30 år, og havde ikke beskæftiget sig med keramik før - overhovedet.

- Men da jeg fik den første klump ler i hånden, og begyndte at forme den, der kunne jeg bare mærke, at det var jeg skidegod til. Idéerne væltede frem i mit hoved, og jeg kunne nemt se mig selv sidde og lave keramik hver dag, siger hun.

Med i baghovedet var dog også, at det var noget, hun kunne tjene penge på.

- I mit hoved har det jo altid været lidt forretningspræget. Jeg elsker at lave keramik, og har gjort det fra første dag, men jeg er ikke startet som hobby-keramiker. Det er også startet med det for øje, at jeg kan tjene penge på det. Jeg er opmærksom på økonomien, for jeg tror ikke, at man kan være glad for det, man laver, hvis økonomien ikke er i orden, og man hele tiden skal bekymre sig om den del, siger Julie Frandsen.

Langsomt rykkede der først en ovn ind i hjemmet, og så gav Julie sig selv lov til at hænge en lille ordretavle ind i stuen. Vårhus var født.

Små skåle i farvestrålende glasurer er blot noget af det, Julie Frandsen producerer som keramiker under navnet Vårhus. Foto: Julie Frandsen/Vårhus

- Til at starte med holdt jeg det lidt hemmeligt for min familie, at jeg faktisk gerne ville det her. Jeg ville gerne være keramiker. Jeg havde brugt så lang tid på min uddannelse, at jeg var i tvivl om, om de ville billige det, siger Julie.

Efterhånden gik det dog op for både Julie og familien, at det var det, hun ville - og at det rent faktisk var muligt for hende at leve af at være keramiker.

- Da jeg skulle være gymnasielærer, så startede man bare forfra hvert eneste år. Det blev jeg helt bange for. Jeg vil gerne udvikle, skabe og drive noget. Og jeg kan godt lide tanken om, at det her, det er mit livsværk. Jeg bygger noget op, og der er udvikling i det, siger hun.

Annonce

Man kan godt være lidt af det hele

Julie Frandsen har aldrig drømt om at være designer eller keramiker. Faktisk har hun hele tiden tænkt, at hun gerne ville lave noget, hvor hun kunne hjælpe andre mennesker - særligt kvinder.

- Jeg kan huske den gang jeg stod i den krise, og ikke ville være gymnasielærer, og generelt havde det vildt dårligt, at min mand spurgte ‘hvad fanden vil du så’, og jeg svarede, at jeg ville hjælpe andre kvinder med ikke at have det, som jeg har nu, siger hun.

Spring ud i det. Sådan lyder rådet fra Julie Frandsen, der også godt kan blive lidt træt af det, hun kalder 'dårlige undskyldninger': - Det er så nemt at komme med undskyldninger. Jeg kendte heller ikke noget til det at drive en virksomhed, men jeg lærte det. Det er en dårlig undskyldning at sige ”jeg har ikke tid, jeg har mit job”, men det er da perfekt, så kan du starte stille og roligt op med det som hobby ved siden af. Og når du så føler, du tjener nok, så kan du springe fra jobbet. Foto: Axel Schütt

Julie ved godt, at man ikke nødvendigvis redder andre kvinders liv med keramik - og så alligevel:

- Jeg deler ud af mange ting på mine sociale profiler, ikke kun keramikken. Jeg deler gerne ud, når noget i mit liv er svært, eksempelvis om mine drenge og den enes diagnoser. Og jeg får mange beskeder fra kvinder, der fortæller, at jeg ændrer lidt for dem. Måske ikke hele deres liv, men lidt. Jeg vil gerne vise, at du godt kan have en blomstrende forretning, og stadig kæmpe nogle kampe i det daglige, siger Julie og fortsætter:

- Jeg synes tit, at det er enten/eller. Enten er du karrierekvinde - eller også er du mor. Jeg kan ikke fordrage de modsætninger. Man kan godt være lidt af det hele. På en eller anden måde bliver man lidt sat i bås, og jeg vil gerne være eksemplet på hende, der trådte ud af båsen.

Annonce

Man skal balancere mange ting

Udover at være keramiker, så håber Julie Frandsen, at hun gennem sine sociale medier kan inspirere andre kvinder til at leve det liv, de gerne vil.

- Jeg synes, at man skal balancere mange ting som kvinde. Det forventes, at man arbejder, som om man ikke havde børn, og at man har børn, som om man ikke har et arbejde ved siden af, siger Julie, der havde svært ved at forene sig med den tankegang.

- Jeg vil gerne være en god mor, jeg vil gerne være en karrierekvinde, og jeg vil samtidig gerne være lækker og attraktiv. Det er super kompliceret at forene. Og jeg arbejder virkelig med at gøre det, siger hun.

Det er blandt andet derfor, at det var vigtigt for Julie Frandsen, at hun kunne arbejde hjemmefra.

- Jeg har brug for at føle mig hel, og ikke føle mig splittet. Jeg kan mærke, at når jeg er herhjemme, så føler jeg mig mere hel, siger hun.

- Jeg elsker det der samspil mellem, at folk siger hvad de gerne vil have, og så laver jeg det. Jeg synes, at det er så vildt, at mine ting kommer ud i folks hjem, og er en del af det. Det er lidt surrealistisk – men det er dejligt, siger Julie Frandsen, der netop får mange bestillinger på ting med tekst. Foto: Julie Frandsen/Vårhus

I virksomheden er kvinder omdrejningspunktet. Sådan har det været længe for Julie.

- Jeg skrev speciale om kvinderettigheder, og generelt fylder feminisme meget i mit liv. Jeg mærkede det også da jeg fik mit første barn. Det ændrede alt radikalt i mit liv. Det at blive mor, samtidig med, at jeg havde en drivkraft om at have karriere. At føle sig lækker og attraktiv. Det er igen det med, at det er nogle modstridende ting at skulle forbinde.

Annonce

Vidste ingenting om salg

Da hun startede sin virksomhed, vidste Julie Frandsen intet om salg, håndværk eller det, at være selvstændig. Alt, hvad hun ved og kan i dag, har hun lært sig selv.

- Det var tre helt nye verdener, jeg skulle gå ind i, og jeg vidste ingenting om noget af det. Jeg har kæmpe indblik i det nu, for jeg har hørt timevis af businesspodcast, og hørt så mange lydbøger om salg og egen virksomhed. Så nu har jeg en kæmpe vidensbank, siger hun.

Det er også det budskab, hun forsøger at bringe videre til andre kvinder - hvis jeg kan, kan du også.

- Og det er aldrig for sent at lave noget om i sit liv, hvis man ikke er tilfreds, mener Julie Frandsen og fortsætter:

- For mig er det vigtigt at leve med vilje - med mening. Og hvis man er utilfreds, så synes jeg, at man skal kigge på sit liv. Hvis du ikke synes det, du laver er fedt, hvorfor laver du så ikke noget andet? Hvis den eneste gevinst er lønchecken, hvad er det så, du gør det for? Vi bor i et af de mest privilegerede lande i verden - hvorfor skal vi nøjes?

Ved siden af keramikken, tilbyder hun også mentortimer til andre, der kan have brug for at vende sin virksomhed og sig selv med andre.

- Det er win-win, for jeg bruger den viden, jeg har, og kvinderne kan få udviklet deres forretning. Jeg deler ud af alt det, jeg ved, og kan, og jeg kan se folk lyse op og blive glade. Det er virkelig fedt, siger Julie.

Annonce

Travlt er ikke lig med succes

Generelt mener Julie Frandsen, at vi alle sammen kan have godt af, at skære noget af det, der ikke er så vigtigt for os, ud af vores liv.

- Jeg synes der er en helliggørelse af travlhed i vores kultur. Men det er ikke en god ting at have travlt, og travlt er ikke nødvendigvis lig med en velfungerende forretning, siger hun.

Julie Frandsen

Julie Frandsen bor i Herskind med sin mand og sine to drenge.

Hun er uddannet cand.mag i religionsvidenskab og engelsk med henblik på at blive gymnasielærer.

I dag er hun selvlært keramiker med firmaet Vårhus. Udover at være keramiker, så arbejder Julie Frandsen også som mentor, hun giver kurser i keramik og hun afholder workshops.

Alle Julies produkter er håndlavede efter traditionelle metoder og hver enkelt ting har været i hænderne 6-10 gange, før den står færdig. Hun har intet på hylderne, da alt er bestillingsarbejde.

Navnet ‘Vår-hus’ er et begreb, der opstod i den måde Julie og hendes familie levede i deres kolonihave. Foråret blev en slags befrier fra den trange lejlighed, de boede i, og kolonihaven blev det første, rigtige hjem - deres elskede "forårshus". 

På sin instagram vaarhusceramics deler hun både ud af keramikken, men også det, at være selvstændig. Du kan også følge hende på den private profil vaarhusjulie eller på vaarhusworkit, hvor Julie taler endnu mere om det, at være selvstændig, at være kvinde og at ønske sig at være mere.

Selv har hun indset, at det er okay, at at man ikke kan det hele selv altid.

- Jeg bruger min energi på det, er giver mig mest. Og jeg betaler for hjælp, når det er nødvendigt, selvom jeg lige skulle lære det. At når jeg ansætter nogen, så er det ikke fordi, jeg giver op. Jeg har eksempelvis en ansat til at lave mit regnskab, for det er ikke min spidskompetence, så hvorfor skal jeg bruge tid på det, siger Julie Frandsen.

Hun håber også, at det er noget af det, hun kan give videre til andre kvinder.

- Man kommer nemt til at sidestille pligter med noget, der er vigtigt. Som at det, at tømme opvaskemaskinen, kan være lige så vigtigt som at kysse sine børn godnat. Men det er jo ikke rigtigt.

- At ønske sig en ”overnight succes" er overvurderet. Det er en illusion, for det sker ikke. Det sker, fordi du knoklede. Når succesen så kommer, er det perfekt, at du har haft virksomhed længe, for så er du klar. Ellers risikerer du at vælte omkuld, mener Julie Frandsen. Foto: Axel Schütt
Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Aarhus

Aarhus Pride lukker flere centrale gader: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Erhverv

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce