Annonce
Livsstil

Julie Rokkjær Birch: - Kultur hæver mig op fra hverdagens rugbrødsmadder

Julie Rokkjær Birch. Foto: Kvindemuseet

Mig og kulturen: Julie Rokkjær Birch

Julie Rokkjær Birch (født 1983) er uddannet cand.mag. i Nordisk Sprog, Litteratur og Kunsthistorie fra Aarhus Universitet i 2008. Hun har været omviser på ARoS Aarhus Kunstmuseum, arbejdet som webredaktør på kunst-nyhedsmediet kunsten.nu og været museumsinspektør på Skovgaard Museet i Viborg og på Skagens Museum. Siden 2014 har hun arbejdet som museumsinspektør på Kvindemuseet i Aarhus, hvor hun netop er tiltrådt som direktør.

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Kultur hæver mig op fra hverdagens rugbrødsmadder og får mig til at se verden med nye øjne. Kultur er for mig også den rendyrkede adspredelse og skal forføre og underholde mig. Og så er kultur en social ting. At læse ”Harry Potter” med mine børn er dagens måske bedste begivenhed.

- Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

- ”Uskyldens museum” af Orhan Pamuk er fantastisk og vil forblive i min erindring som et stærkt sanseindtryk. Jeg kan få tårer i øjnene af bare at tænke på bogens smukke beskrivelser. Bogen er også en stor inspiration i forhold til mit museumsarbejde. Uskyldens museum findes som et reelt museum i Istanbul, og genstandene er indsamlet, mens romanen blev skrevet. Dette stærke fokus på relationen mellem genstande, stemninger og fortællinger er meget inspirerende.

- Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Jenny Wilson - alt af Jenny Wilson - kan jeg høre igen og igen. Hun er stærk, smuk og tør vise sårbarhed ved at skrive sange om meget personlige emner.

- Hvilken film, tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- Uh, det et svært at vælge - mit serieforbrug er meget bredt. BBC’s serie baseret på Jane Austens ”Stolthed og fordom” gjorde stort indtryk i mine teenageår - suk, Mr. Darcy. Senest har HBO-serien ”The Handmaid’s Tale” gjort stort indtryk. Med hensyn til film har den franske nybølge-instruktør Jean-Luc Godard betydet meget for mig i forhold til mit æstetiske blik.

- Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Jeg tænker med glæde tilbage på udstillingen ”Billedstorm”, vi lavede på Kvindemuseet, hvor blandt andre den franske kunstner Orlan deltog med værket ”Origin de la guerre” (krigens oprindelse), som er en feministisk parafrase til Gustave Courbets berømte ”L’Origine du monde” (verdens oprindelse). Orlans version fokuserer på et close-up af en penis, hvorimod Courbets værk viser kvindekønnet. Det er interessant, fordi kvinder er blevet afbildet igen og igen i kunsthistorien - men et erigeret lem i så sårbar position som her er en ny vinkel, om jeg så må sige.

- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Jeg elsker keramik. Lerets udtryk forbinder mig med noget urmenneskeligt og samtidig med jorden. Min nu afdøde bedstemor, Inger Rokkjær, var en fremragende keramiker, og jeg har huset fyldt af raku-brændte krukker. Jeg kan lide, at jeg nogle steder kan se hendes fingeraftryk i leret, og at hun altid er lidt med mig på den måde.

- Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- I kraft af mit job kommer jeg jo meget på museum, og på Kvindemuseet holder vi mange spændende arrangementer. Men jeg drømmer om at høre mere musik og flere koncerter. Jeg er også vildt dårlig til at udnytte de fantastiske teateroplevelser, som Aarhus har at byde på. Men jeg har stadig små børn, så der må prioriteres.

- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Jeg blev engang inviteret til Britney Spears-koncert i Parken. Det var ret slemt ... Jeg tror, det var ren playback - og hun virkede ked af det det på en eller anden måde. Det var ikke rart. Det gjorde det nok heller ikke bedre, at jeg skulle tisse ...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce