Annonce
Kultur

Julius dobler op i år

Julius vrider grin ud af læserne ved at vride stort og småt i danskernes liv. Nu er hans "årets bedste" udkommet, og det samme er "Nissernes Jul". Foto: Jakob Hedegaard-Høgh
Folkebladets satiriske skævbider er klar med 41. omgang af sine "årets bedste" og anden omgang med nisser på eventyr.
Annonce

Horsens: Fans af Horsens Folkeblads tegner Jens Julius ved formentlig, at når vinduerne i byens butikker fyldes med pynt, er det også tid til at kigge sig om efter den satiriske skævbiders bedste på print.

2019 er ingen undtagelse.

For 41. gang har Julius netop udsendt sit årshæfte med et pluk af de bedste tegninger fra året, der snart er gået. Over 64 sider kridter hans streg banen op: Blandt andet om et af årets varme emner; danskernes kønsidentitet.

Dén kradser han i med tegningen af et ældre ægtepar, der er ude at lufte hund og skal krydse et fodgængerfelt med i alt syv lamper: en til bøsser, en til lesbiske, en til biseksuelle, en til hetero, en til transkønnede, en til de, der tvivler, og en til alle de andre. "Flere byrådspolitikere i København og Aarhus er positive over ideen om kønsneutrale lyskryds," lyder den tilhørende tekst.

Folketingsvalget tidligere i år er selvfølgelig heller passeret tegnerens bord ubemærket, og Lars Løkke, Elleman, Østergaard, Frederiksen og alle de andre på tinge får jævnlige ture i vridemaskinen.

Annonce

Ny omgang med nisserne

I satire-sagens natur har Julius fået et nært forhold til landets nye statsminister Mette Frederiksen (S): herunder hendes valgløfter, der blandt andet illustreres med en tegning af landets rorgænger, som på en sækkevogn ruller "syltede løfter" ind på en hylde med adskillige krukker. "Så er det syltetid," bemærker tegneren, som man dog ikke kun kan opleve i det satiriske hjørne i år.

I samarbejde med forfatter Hans Erik Hansen har han også skabt bogen "Nissernes Jul", som hverken ministre, amerikanske præsidenter, klimaforkæmpere eller transkønnede bærer store roller i.

"Nissernes jul" er opfølger til bogen "Nissehistorier", der udkom i 2016, og denne gang møder læseren Julle, Tulle (ikke ham fra Dansk Folkeparti) og Snip, som skal løse klejnemysterier, dyrke Fit-nis og tage en svingom med Dansenissen i nogle af de historier, der breder sig over bogens 60 sider.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Tyve stjal pengeskab fra skole

AGF

AGF-medaljer solgt for formue - og så smed sælger lige en spillertrøje oven i handlen

Aarhus For abonnenter

Forråelse i ældreplejen: - Det er aldrig et spørgsmål om, at nogen er onde

AGF

Ingen Benjamin længere: Hvidt har taget store skridt i AGF

Annonce