Annonce
Østjylland

Juni er hjerternes fest: Sølund Festival melder alt udsolgt

Festvalleder Lasse Mortensen er i disse dage i fuldt sving med at forberede den 33. udgave af Sølund Musik Festival. Foto: Axel Schütt

I en måned knokler i alt 2200 frivillige for at udviklingshæmmede kan nyde festivallivet, musikken og kærligheden på Sølund Musik Festival i tre dage. Med alle billetter udsolgt på forhånd og en nyrevideret lovgivning for ledsagere i bagagen er udsigten atter lys for festivalleder Lasse Mortensen, der går sin 33. festival i møde.

SKANDERBORG: I 1985 sad en håndfuld medarbejdere i Landsbyen Sølund og kløede sig i håret. De havde været på et kursus om handikap og seksualitet og spekulerede nu over, hvordan teorierne kunne føres ud i praksis. Hvordan kunne de skabe et sted, hvor udviklingshæmmede kunne mødes om fælles oplevelser, spire nye venskaber og måske finde sig en kæreste?

Svaret lå snublende nært i en festivalby som Skanderborg. Mennesker med udviklingshæmning skulle have deres egen festival, og det fik de allerede året efter.

Festivalleder Lasse Mortensen har været med, siden musikken for første gang bragede ud ad højttalerne i 1986. Dengang var han ansat som sygeplejerske i Landsbyen Sølund, og det havde han egentlig ikke tænkt sig at lave om på.

- Jeg sagde faktisk nej, da mine kolleger spurgte mig, om jeg ville være med, fortæller Lasse Mortensen.

Han havde tidligere været med at arrangere Smukfest, ildregatta i Silkeborg, byfester og koncerter, og det havde kollegerne selvfølgelig fået nys om. Så de spurgte igen, og Lasse Mortensen indvilgede i at prøve det 'et halvt års tid'.

Nu er han i færd med slutspurten hen imod den 33. udgave af Sølund Musik Festival, verdens største musikfestival for udviklingshæmmede.

Annonce
Christian Rosenlund (til venstre) er én af festivalens 2200 frivillige. Sammen med blandt andre Jeanette Pedersen (i midten) hjælper han til med at opstille telte og gøre festivalpladsen klar. Foto: Axel Schütt

Musikken

Sølund Festival præsenterer igen i år et stjernespækket program. Her er et udpluk:Tirsdag 12. juni

Stig Rossen og Vennerne

Hugo Helmig

Rasmus Walter

Onsdag 13. juni

Kandis

Lukas Graham

Burhan G

Aqua

Torsdag 14. juni

Birthe Kjær & Feel Good Band

Mads Langer

Magtens Korridorer

Karl William

Thomas Helmig

Du kan se hele programmet på www.solundfestivalen.dk

Et musikalsk skub

12. juni går det løs med et stjernespækket program. I løbet af de tre dage, festivalen varer, kan publikum se frem til blandt andre Stig Rossen, Rasmus Walter, Kandis, Lukas Graham, Aqua, Birthe Kjær, Mads Langer, Magtens Korridorer og Helmig - far såvel som søn.

En skøn blanding af genrer, nyere navne og gamle kendinge.

- Der er slet ingen tvivl om, at noget, der står vores brugere nært, er den slags musik, hvor hjerte rimer på smerte, siger Lasse Mortensen.

Men derfor behøver det hele jo ikke at gå op i sla-ba-du-ba-delle, som han siger.

- Hvis nogen skal flytte deres musikalske horisont, så er det os, fordi vi er store nok til det, siger Lasse Mortensen.

At det overhovedet kan lade sig gøre at fylde plakaten med så prominente navne for det beskedne musikbudget på ca. 3 millioner kroner, som Sølund råder over, skyldes en blanding af velvillige sponsorer, engagerede frivillige og musikere med hjertet på det rette sted.

- Hvis folk taler om, at det sociale hjerte er væk i dansk rockmusik, så kan jeg bare sige; Det mærker vi ikke, siger Lasse Mortensen, der ville have et svært job, hvis de optrædende kunstnere forlangte fuld pris.

Med et meget lidt købestærkt publikum er det nemlig vanskeligt at skrue op for billetprisen, og samtidig ligger forbruget på festivalpladsen langt under det, en gennemsnitlig festivalgæst lægger under eksempelvis Smukfest.

Alligevel vender flere musikere tilbage år efter år. Onsdag aften spiller Lukas Graham for tredje år i træk. Men hvad er det så, der får ham til fra scenen at forsikre; 'Vi ses igen til næste år', endda uden at fortælle det til Lasse Mortensen først?

- Jeg tror, at det for ham er kærligheden til de skæve eksistenser. De her mennesker rører ham. Her bliver han ikke stillet til regnskab. Dét, der tæller, er det, der sker her og nu, vurderer Lasse Mortensen.

Den umiddelbare glæde er også det, der får Christian Rosenlund til at knokle i varmen med opstilling af telte i varmen, som én af festivalens 2200 frivillige.

- Jeg bruger så meget tid her, som jeg kan. Det er det hele værd, når festivalgæsterne går rundt og smiler, fortæller han.

Jeanette Pedersen er for første gang med på det hold, der stiller telte op på festivalpladsen. Onsdag 13. juni er hun selv at finde på scenen, når hun optræder med brugerbandet Jeanette og Rødderne. Foto: Axel Schütt

Sølund Festival

Sølund Musik Festival er verdens største festival for udviklingshæmmede.I år finder den sted 12. - 14. juni på arealerne ved Landsbyen Sølund.

Selv om bostedet og festivalen holder til samme sted, er de indrettet som to juridisk selvstændige enheder.

I løbet af de tre dage deltager mellem 20.000 og 30.000 mennesker i festivalen.

Åbningsdagen er 'Tov'li' Tirsdag' - her er der gratis adgang for alle, indtil festivalpladsen er fyldt.

Festivalen 'tyvstarter' på torvet i Skanderborg lørdag 9. juni med en række gratis koncerter.

Forrygende 26 år

Da festivalen så dagens lys for godt 30 år siden, kom den forrygende fra start.

- Konceptet ramte 'bulls eye', konstaterer Lasse Mortensen og giver selv svaret på hvorfor:

- Vi havde en knaldgod bestyrelse med brede kompetencer fra starten, som gav et rigtig godt projekt. Samtidig var der et ekstremt behov, fordi man på det tidspunkt talte meget om brugernes muligheder for at stifte venskaber og kæresteskaber og for at vedligeholde dem.

I 26 år, fra den første mandag i marts 1986 og til den første mandag i marts 2012, kunne Sølund Musik Festival melde alle billetter udsolgt i løbet af seks timer. Men så slap medvinden op.

I årevis havde kommunale og regionale bosteder tolket Servicelovens bestemmelser om handikappedes ret til ledsager sådan, at man kunne lade borgerne betale for at medbringe en ledsager på udflugter og ferier, når det rakte ud over det, borgerne var visiteret til.

- Det kolliderede med en god, demokratisk regel i det her samfund; At alle skal have den samme service, og at kommunerne ikke må tjene penge på den enkelte borger, forklarer Lasse Mortensen.

Kommunerne og regionerne fik indskærpet, at den praksis var ulovlig, og det betød et drastisk fald i antallet af gæster til festivalen på Sølund.

- Over en nat mistede vi 1,2 millioner kroner i billetindtægter, fortæller Lasse Mortensen.

Men i modgang tænker man kreativt, forklarer han. Lasse Mortensen satte sine daglige opgaver til side og lykkedes på to måneder med at fundraise 1,1 million kroner.

Så var vi flydende. Men bestemt ikke flyvende, forklarer Lasse Mortensen.

Efterfølgende satte festivalbestyrelsen sig sammen og lagde en ny strategi.

- Jeg skulle bruge en dag om måneden på Christiansborg og arbejdede benhårdt på at få ændret Serviceloven, så borgerne selv må bestemme, hvad de vil bruge deres penge på.

Belønningen faldt sidste år i dagene op til festivalen. Et flertal i Folketinget vedtog en ændring i Serviceloven og en ny lov, der tillader tilkøb af ledsagelse. Et stort fremskridt for Sølund Musik Festival, selvom aftalen tilsyneladende snublede, inden den nåede helt i mål.

Retten til at tilkøbe ledsagelse gælder kun ved ferie med mindst én overnatning, og det betyder, at de borgere, der har det bedst med at tage ud og hjem samme dag, ikke får glæde af ændringen.

- Der tabte man lige de 15.000 dårligste borgere, som ikke er i stand til at klare en overnatning, på gulvet, mener Lasse Mortensen.

Lovændringerne trådte i kraft 1. januar i år, og det er muligvis forklaringen på, at billetterne for første gang i fem år er udsolgt på forhånd. Men det afspejler sig endnu ikke i antallet af overnatninger på festivalpladsen.

- Før 2012 havde vi omkring 7500 overnatninger. Siden har det ligget mellem 1700 og 2200, og det har ikke løftet sig i år. Demokratiet er en tung sag, og det vil tage tid, inden sådan en ændring når helt ud i kommunerne, siger Lasse Mortensen og tilføjer, at festivalgæsterne i øvrigt også ivrigt benytter både kroer og bed and breakfast i nærheden.

Få overnatninger eller ej. Hos Lasse Mortensen er det svært at spore pessimisme.

- Hvis vejret holder, så går det nok ganske udmærket i år, lyder hans beskedne bud.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Bedre neurorehabilitering eller besparelse?

I næste uge skal Region Midtjyllands hospitalsudvalg og udvalg for nære sundhedstilbud igen tage stilling til et forslag om at flytte neurorehabilitering fra Horsens og Randers til Aarhus. Som næstformand i udvalget for nære sundhedstilbud har jeg naturligvis fulgt sagen tæt, for netop spørgsmålet om nærhed og kvalitet i behandlingen betyder meget for Alternativet. Fagligt er der både fordele og ulemper ved at samle neurorehabiliteringen i Aarhus. En samling i Aarhus vil fjerne behovet for overflytning mellem hospitalerne, og det giver mulighed for større specialisering. Desuden vil der også være fordele alene i placeringen tæt ved neurologien. Til gengæld kan placeringen længere væk fra patienternes hjem give mindre støtte fra patienternes pårørende. Der er næppe tvivl om, at fordelene trods alt overstiger ulemperne, og samlingen dermed vil være et kvalitetsmæssigt løft af neurorehabiliteringen. Der er til gengæld heller ikke tvivl om, at det giver en større udgift, end den nuværende løsning. Hvis vi skal lave ændringen, skal vi derfor være klar til at betale mere for det. I den nuværende indstilling skal ændringen finansieres af andre besparelser på de tre hospitaler. Det er ikke i orden! Alternativet kan derfor kun støtte forslaget om at flytte neurorehabiliteringen fra Horsens og Randers til Aarhus, hvis vi kan finde pengene til merudgiften uden at de tre hospitaler skal lave kompenserende besparelser.

Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Annonce